Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Jimmy Joge kör Peugeots nya bil!
PREMIÄR REDAN I SVENSKA RALLYT

- Det är en kamp mot tiden. Men vi räknar faktiskt med att världspremiären ska ske redan den 8 februari - i Uddeholm Swedish Rally, den svenska deltävlingen i Rally-VM.
Just nu byggs nästa generation rallyracer - en Peugeot 207 Super 2000 - på Peugeots tävlingsavdelning i Frankrike. Bilen byggs av en grupp tekniker, bland annat från det svenska Peugeot-teamet.
Häromdagen blev det också klart att bilen kommer att få en helsvensk besättning - den ska köras av regerande svenske mästaren i WRC-klassen, Jimmy Joge och hans codriver Mattias Andersson.
- I slutet av nästa vecka ska Jimmy testköra en av Peugeots testbilar uppe i Jämtland. Då ska även Peugeots ordinarie testförare finnas på plats, säger Gert Blomquist - chef för det svenska teamet - på mobiltelefon från Frankrike.

Super 2000 är tänkt att bli nästa generation VM-bilar. I år kommer de Super 2000-ekipage som färdigställs att tävla i VM tillsammans med Production-bilarna, dvs de bilar som i dagligt tal kallas Grupp N och som kör årets första deltävling i det svenska VM-rallyt den 8-11 februari.
Peugeot har tagit fram och byggt två testbilar - en för asfalt och en för grus och is. Men hittills är det bara en tävlingsbil som nu ska byggas.
- Vi har väldigt bra samarbete med Peugeot Frankrike och har under flera år samarbetat för att utveckla Peugeot-bilarna för grus och snö, berättar Gert.

Jimmy Joge fyller 28 år några dagar innan det svenska VM-rallyt och har kört för det svenska Peugeot-teamet under fyra säsonger. Under de åren har det blivit ett stort antal SM-tävlingar i olika typer av Peugeots tävlingsbilar
- från Grupp N med 2-hjulsdrift till specialbyggda Super 1600-bilar.
Och så slutligen teamets snabbaste och dyraste bil genom tiderna - den 206 WRC som Jimmy och hans codriver Mattias Andersson tog guld med i största klassen förra året. Dessutom har Jimmy kört banracing med en Peugeot i JTCC! Resultaten har genomgående varit väldigt bra.
- Dessutom har vi inte brutit en enda SM-tävling under de här fyra säsongerna!

Så sent som för ett år sedan premiärkörde Jimmy teamets egen 206 WRC i det svenska VM-rallyt. Resultatet blev en mycket bra niondeplats totalt, bara 16 sekunder från en poängplats i VM.

Årets upplaga av det svenska VM-rallyt - landets största publika idrottsevenemang - inleds på kvällen torsdagen den 8 feb och avgörs inte förrän på eftermiddagen söndag 11 feb. Sammanlagt ska förarna under den tiden avverka 20 specialsträckor och 34 tävlingsmil utmed en bana som är 173 mil lång. Jämfört med förra året är 34 procent av sträckorna nya.

Anmälningstiden till det svenska VM-rallyt gick ut den 4 januari.

Carleric Johansson