Nyheter

Volkswagen RX Sweden lanserar Volkswagen Polo RX Supercar 2016 i Stockholm
Det nya svenska rallycrossteamet, Volkswagen RX Sweden, lanserade under onsdagen den Volkswagen Polo RX Supercar som ska delta i alla tolv deltävlingar av årets FIA World Rallycross Championship Presented by Monster Energy. Bilen, som presenterades i Stockholm, har ett helt nytt och spännande färgschema för 2016.

Det nya teamet - som är en sammanslagning av Kristoffersson Motorsport och Marklund Motorsport - har med Boliden som vinterbas jobbat för fullt under vinterhalvåret med förberedelserna inför premiären av årets rallycross-VM, den 16-17 april i Portugal. Det nya färgschemat på den Volkswagen Polo RX Supercar som teamet ska tävla med är baserat på den svenska flaggan och varumärken från olika partners med Bauhaus och Bergteamet i spetsen.

Tillsammans med teamets VD, Jan Marklund, och sportchefen Tommy Kristoffersson, leds Volkswagen RX Sweden av teamchefen Michael Schneider.

- Det är med stor glädje vi presenterar vår bil för 2016. Våra konkurrenter har inte stått still i utvecklingen och de fortsätter att utveckla sina bilar - men det gör även vi, säger Schneider. Vi har ägnat mycket tid åt att analysera styrkorna och svagheterna i fjolårets bilar från Marklund Motorsport och Kristoffersson Motorsport, och vi har försökt kombinera det bästa av båda koncepten i den nya bilen. Hela teamet har arbetat hårt och jag vill ta tillfället i akt att tacka alla involverade som med sina passionerade insatser har bidragit till bygget av den här bilen. Vi har alla samma mål och vi är villiga att göra vårt yttersta för att nå det.I fjol tog Johan Kristoffersson hem segern när premiären för rallycross-VM avgjordes i Portugal. För att förbereda sig inför årets mästerskap har han kört rally över vintern.

- Den nya bilen ser helt fantastisk ut och jag känner mig stolt över att se mitt namn på den, säger Kristoffersson. Jag ser fram emot starten på säsongen, att få vara tillsammans med gänget under tävlingshelgerna och bygga upp en bra atmosfär i teamet. Nu är det fokus på försäsongstesterna för att få ut så mycket som möjligt av dem och jag kommer till Montalegre (Portugal) med bästa möjliga förutsättningar. Jag har kört sex rallyn i vinter, ungefär 700 kilometer i en rallybil, något som har hjälpt mig finna fokus, utvecklas och hitta nya idéer inför rallycross-VM.

Anton Marklund, med en pallplats som bästa resultat i rallycross-VM, är tillbaka på heltid i en Volkswagen Polo RX Supercar till 2016 och han gläds åt de framsteg som det nya teamet har gjort inför hans fjärde år i Supercar-klassen.

- Bilen är verkligen bra, teamet har lagt ned ett stort jobb på varje enskild detalj och den har ett utseende jag verkligen gillar. Den är enkel, snygg och aggressiv på en och samma gång, säger Marklund. Jag har känt Johan (Kristoffersson) från de landslagssamlingar vi har haft under de senaste åren: han är en rolig och avslappnad kille. Nu när vi har jobbat ihop och jag har tillbringat mer tid med honom, måste jag säga att vi är väldigt lika på många sätt. Våra olika erfarenheter från livet och racingen kommer att hjälpa teamet framåt. Jag har ett leende på läpparna varje dag jag är i verkstaden, inte bara för att det är ett bra gäng, utan även för att jag har fått möjligheten att köra för det här nya teamet.

Sten Forsberg, vd för Volkswagen Sverige, ser fram emot säsongsstarten av rallycross-VM.

- Det är bara några veckor kvar tills säsongen startar, säger han. Det känns verkligen bra att vi nu kan visa upp vår nya bil som ska vara med i ett av de tuffaste mästerskapen någonsin i rallycross! Med de gemensamma krafter som nu är samlade i det nya teamet tror jag att vi har en god chans att vara konkurrenskraftiga och slåss om pallplatser.

Teamet kommer att genomföra ett testprogram för att komma så väl förberedda som möjligt till premiären av FIA World Rallycross Championship nästa månad i Portugal.

Kalender FIA World Rallycross Championship 2016
16/17 April Portugal (Montalegre)
07/08 Maj Tyskland (Hockenheim)
14/15 Maj Belgien (Mettet)
28/29 Maj Storbritannien (Lydden Hill)
11/12 Juni Norge (Hell)
02/03 Juli Sverige (Höljes)
06/07 Augusti Kanada (Trois-Rivières)
03/04 September Frankrike (Lohéac)
17/18 September Spanien (Barcelona)
01/02 Oktober Lettland (Riga)
15/16 Oktober Tyskland (Estering)
26/27 November Argentina (Rosario)


Marklund Motorsport
Beatrice Karlsson