Nyheter

William Nilsson debuterar i RX Lites Cup ? siktar på pallplats i Höljes
Blott sexton år och har redan en blomstrande rallycrosskarriär. William Nilsson satsar full säsong i rallycross-SM, men till helgen kommer hans livs första internationella tävling i klassen Supercar Lites bockas av under megahelgen Höljes.
- Jag siktar, som alltid, så högt som det bara går. En pallplats är helt klart möjligt, säger Nilsson.

På fredag drar ett av Sveriges största, återkommande motorsportarrangemang igång då rallycross-VM når värmlandsskogarna. I fjol var närmare 40 000 entusiaster på plats och i år räknar arrangörerna med en siffra på närmare 50 000. Till start kommer den unge skåningen William Nilsson, som gör sin RX Lites Cup-debut.
- Jag är riktigt taggad. Det är ett stort startfält med några av världens toppförare i Lites. Det känns riktigt bra och förhoppningen är att nå pallen, säger Nilsson. RX Lites Cup följer VM-cirkusen runt i världen och är det närmsta EM som finns för Lites-bilarna.
- Jag satsar på att kunna köra hela RX Lites Cup-serien nästa år. Därför är det kul att kunna prova på i Höljes och se hur jag står mig mot de andra förarna. Jag känner inte att jag behöver ta i som satan för att kunna hänga med.

Tävlingen kommer bjuda på stenhård konkurrens med 18 anmälda, både ordinarie Lites Cup-förare och ett gäng inhoppare. Flera förare som Nilsson aldrig mött tidigare.
- Jag är medveten om att det är ett tufft startfält med många rutinerade förare, men jag ska fokusera på mig själv och min egen körning. Jag vet att jag hänger på mästerskapstvåan Thomas Bryntesson bra, och han är en riktigt duktig förare.

I RallyX Nordics SM-serie ligger Nilsson på en delad femteplats. Farten visar han varje tävling, men säsongen har kantats av oflyt.
- Det är småsaker som betyder mycket i slutändan. I Arvika klaffade allt hela dagen, men då fick jag en svartflagg i semifinalen. Någon gång vänder oturen, så jag hoppas att det blir nu. Jag kommer göra allt för att förebygga det som kan gå fel genom att vara fokuserad. Det går inte att förutspå ett race, men redan innan start är det viktigt att tänka på allt som kan ske. Då har jag en plan för alla olika scenarion.

Höljes är ett inringat datum i varje motorsportentusiasts almanacka. På natten är det fest och på dagen är det fullsmockat i publiken.
- Kombinationen av att det är min första RX Lites Cup någonsin, och att det är just i Höljes, gör att allt känns riktigt coolt. Höljes är en häftig bana med stor publik där alla är glada och älskar rallycross. Det finns säkert ett par personer i publiken som inte följer RallyX Nordic, men som hänger med i Lites Cup. Därför blir det spännande att visa upp sig för dem.

Banan, som är 1210 meter lång, består av 60 procent asfalt och 40 procent grus. Den är byggd för rallycross och har många asfalts kurvor som kommer passa den före detta kartingkillen.
- Den här är en av de roligaste banorna. Det kommer bjudas på action eftersom det är många häftiga svängar och hopp, så det gäller att vara med. På asfalten är det viktigt att hålla en jämn körning, behålla farten och alltid ligga på gränsen. Den som blir stressad och överkör kommer tappa tid.

I fjol körde Nilsson Lites-bilen på Höljesbanan under ett test. För tre år sedan tävlade han i JRX och hängde då med cirkusen ute i Europa. Så att komma tillbaka, men den här gången med RX Lites, för med sig en bra känsla.
- Jag har varit i Höljes innan och det är så klart skitkul att komma tillbaka. Det är som en helt annan grej än de andra tävlingarna hemma i Sverige.

I SM har Nilsson fartmässigt hållit sig nära serietvåan Thomas Bryntesson, och har flera gånger varit snabbare än teamkollegorna Joachim Hvaal och Sondre Evjen, som alla gör bra tider ute i Europa.
- De förare som tävlar i hela RX Lites Cup kommer kanske köra mer safe och tänka på att plocka poäng till mästerskapet istället för att vinna varje heat. Det kan vara en fördel för mig. Jag behöver inte bry mig om poängen eftersom Höljes är min enda tävling.

Rallycrossen sänds på SVT 1 från klockan 14.00. Startlistor och tidsschema finns nedan.

Andrea Ivares Berglind