Nyheter

VM-seger för Kristoffersson och Volkswagen RX Sweden i Frankrike
Johan Kristoffersson, Volkswagen RX Sweden, vann VM-deltävlingen i rallycross i franska Lohéac. Inför närmare 80.000 åskådare krossade han allt motstånd i sin Volkswagen Polo.

- Att äntligen få vinna i årets mästerskap och göra det inför storpubliken i Lohéac är helt otroligt. Det här var precis vad vi behövde, sa en jublande glad Kristoffersson efter triumfen.

Framgången var efterlängtad, men inte helt oväntad. Kristoffersson har visat segerpotential i sin Volkswagen Polo tidigare under säsongen och senast i Kanada stod han på pallen för första gången i år.
- Vi har varit nära seger flera gånger tidigare, men inte riktigt lyckats fullt ut i finalerna. Men nu var det äntligen vår tur.

Triumfen var Kristofferssons andra i VM-karriären. Den första tog han i premiären i Portugal den 22 april i fjol.
- Det är ett tag sedan. Första segern är alltid speciell, men frågan är om inte den här kändes ännu bättre. Vi har kämpat så hårt för den här och varit så nära så många gångar.

Framgången till trots började inte tävlingen i Frankrike som Johan och teamet ville. På torr banan i lördagens inledande två kvalomgångar var han inte bättre än nionde och 13:e förare, vilket ?bara? gav tionde plats sammanlagt.

På söndagen kom regnet - och med det den snabbe värmlänningen. Först vann Kristoffersson den tredje omgången och den följde han upp med en ny seger i avslutande Q4.

På två omgångar klättrade han hela vägen till andra plats sammanlagt och stod därmed i pole position i sin semifinal.
Då torkade banan upp!
- Vi var inte riktigt med tidsmässigt i lördags, men i morse, på blött, var bilen en dröm att köra. Sedan i semifinalen, på torr bana, var den mycket bättre än i går. Ett stort tack till teamet som gjort ett fantastiskt arbete under natten.

Kristoffersson vann sin semifinal enkelt från pole position. Han tog starten och lämnade sedan konkurrenterna bakom sig. Scenariot i finalen var exakt det samma. Kristoffersson var snabbast från första till sista metern. I mål var han flera sekunder före andreplacerade Andreas Bakkerud och trean, hemmaföraren Sébastien Loeb.

Det gick inte att ta miste på Kristofferssons glädje över att han äntligen lyckades placera Volkswagen RX Sweden överst på VM-pallen. Teamet är nytt för året - en sammanslagning av Volkswagen Team Sweden och Marklund Motorsport - och har haft som given målsättning att vara med och slåss om segrar och medaljer i mästerskapet.
- Den här segern var verkligen välkommen och satt riktigt skönt. Vi har varit nära flera gånger, haft speeden för seger, men inte fått utdelning. Nu fick vi äntligen stå överst på pallen och bakom framgången ligger otroligt mycket arbete från alla i hela teamet, säger Tommy Kristoffersson, general manager.

Triumfen i Lohéac innebar att Johan Kristoffersson tog sig förbi Bakkerud i VM-tabellen och är i bronsposition med fyra deltävlingar kvar i kalendern. Tredje plats gäller även för Volkswagen RX Sweden i teammästerskapet.
- Hur långt är det upp till täten? frågar Kristoffersson.

VM-tabellen toppas av Petter Solberg som skuggas av Mattias Ekström. Till norrmannen har Kristoffersson 23 poäng.
- Jag tycker definitivt att vi ska titta uppåt. Vi tänker inte ge oss, säger han med tydlig adress Solberg och Ekström.

För Anton Marklund blev det dessvärre en mindre lyckad helg i Frankrike. Tekniska problem gäckade norrlänningen som inför den avslutande kvalomgången låg på 14:e plats med chans på avancemang till semifinal. Han tog starten i sitt heat, men så stannade hans VW Polo i första kurvan.
- Lika bra som helgen var för Johan lika strulig var den för Anton. Den här gången var inte tekniken med honom, konstaterar Tommy Kristoffersson.

Resultat.
Rallycross-VM Frankrike 3-4 september
1) Johan Kristoffersson, Sverige, Volkswagen Polo RX
2) Andreas Bakkerud, Norge, Ford
3) Sébastien Loeb, Frankrike, Peugeot
4) Petter Solberg, Norge, Citroën
5) Reinis Nitiss, Lettland, Seat
6) Ken Block, USA, Ford
--
18) Anton Marklund, Sverige, Volkswagen Polo RX

Förarmästerskapet FIA World Rallycross Championship
1) Petter Solberg, Norge, Citroën, 181 poäng
2) Mattias Ekström, Sverige, Audi, 176
3) Johan Kristoffersson, Sverige, Volkswagen Polo RX, 158
4) Andreas Bakkerud, Norge, Ford, 157
5) Sébastien Loeb, Frankrike, Peugeot, 141
6) Timmy Hansen, Sverige, Peugeot, 117
--
11) Anton Marklund, Sverige, Volkswagen Polo RX, 59

Teammästerskapet FIA World Rallycross Championship
1) EKS (Audi), 275 poäng
2) Team Peugeot Hansen, 258
3) Volkswagen RX Sweden, 217
4) Hooningan Racing Division (Ford), 210


Beatrice Karlsson