Nyheter

Fina vintervägar när Vännäs tar emot VOC Mekonomen Rally
Slask, grus och däckslakt har till följd av osedvanligt mild vinter varit mer regel än undantag i årets vinterrallyn. Men, när Vännäs MK genrepar inför sitt SM arrangemang nästa år med att välkomna VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie till ärevördiga Vännäs Plåt Rallyt då är förhållandena i det närmaste perfekta, ett rally som för övrigt fyllde 30 år redan för några år sedan. Inte så mycket snö men omväxlande plus och minusgra-der den senaste veckan har gjort redan fina vägar ännu isigare, precis som vi i sporten vill ha dem. Och att VOC kommer att bjuda upp till dans och underhållning råder inga tvivel om. Långt mer än häften av alla star-tande bilar i rallyt är en VOC. Och stenhårda fajter är det alltid i klassen.

Riktigt fina vinterrallyn har det varit ont om på senare år.

- Därför är det extra roligt att få välkomna klassen hem till min egen hemma klubb och mina egna hemtrakter och att här locka med riktigt fina vägar, berättar klassansvarig Roger Fransson.

Intressant come-back i Elit A

Att vinna en SverigeSerie-deltävling i VOC Mekonomen Rally Elit A är alltid en bedrift.

- Redan i premiären fick vi påtagliga bevis på att årets uppklassningar gjort klassen ännu hårdare. I Vännäs har vi också en mycket intressant come-back, den gamle fortåkaren Hen-rik Levin kommer tillbaka i klassen efter flera års uppehåll. Kanske ska vi inte ha alltför höga förväntningar på Henrik redan i början av återkomsten och dessutom på en skåning på snö och is. Men, allteftersom säsongen går tror jag vi ska hålla ett extra öga på Henrik.

Men vem är då favorit?

- André Nygren imponerade i premiären i Stugun för några veckor sedan, ingen ska bli för-vånad om han tar det igen. Dennis Askling och Daniel Thorph likaså. Det ska också bli intres-sant att se vad vinnaren av fjolårets VinterSerie i högsta elitklassen, Pär Pålsson har tänkt att hitta på. Han körde punktering i premiären. Vad tänker han hitta på nu? Kan han över-raska?

Men det finns som vanligt många fler heta kandidater till topplaceringarna.

- Vad gör Nils Östgård och Mats Ulander på sina hemmavägar för att bara nämna några. Stor varning också för Mattias Nilsson som faktiskt vann klassen i Plåtrallyt så sent som i fjol.

Klar favorit i lägre Elitklass

Hur det det då ut i Elit B inför Vännäs Plåt Rallyt?

- Emil Andersson får acceptera att bära det klara favoritskapet. Han plockade totalsegrar redan i slutet av förra säsongen och imponerade i premiären med en jordskredsseger. Pa-trik Fredriksson tror jag skottade snö i premiären och det blir intressant att se vad han tän-ker hitta på nu.

Det finns också några heta lokala namn.

- Daniel Jonsson är snabb och trivs riktig bra på de här vägarna. Simon Erlandsson kom inte alls upp till sin normala höga nivå i Stugun men nu på hemmaplan tror jag att han presterar mycket bättre.

Klar favorit också i Cupklassen

I snart tre decennierna svenska rallytalanger nästan uteslutande inlett sina karriärer i VOC-C, det gör klassen väldigt hård och svårtippad.

- I premiären misslyckades jag med min spik Isac Nordström. Trots detta så vågar jag mig på att utse en klar huvudkandidat till segern i Cupklassen även nu, han heter Kim Mastad. Kims uppvisning i Stugun där han vann klassen med nästan en minut imponerar på mig, jag tror helt enkelt inte att någon rår på Kim i Vännäs med mindre än att han kör av eller får haveri.

På lördag klockan 11.00 går första start från Medborgarhuset i Vännäs ?hemma i Vännäs? som klassansvarig ofta uttrycker det även om han sedan snart 30 år är bosatt i Skellefteå, ytterligare 17 mil norrut på kartan. Välkomna till ytterligare ett fantastiskt vinterrally i VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie a´la Vännäs Motorklubb.

Roger Fransson