Nyheter

Premiärsuccé i mörker för 1300 RallyCup i Järbo
Premiärsuccé i mörker.

Efter februariuppehållet var det dags för tredje deltävlingen i 1300 RallyCup. Anrika Gestrikekannan som arrangerades av Järbo Motorklubb.
Efter att ha tvingats flytta tävlingen pga mildväder så väntade man iskallt in Kung Bore och kunde bjuda på ett riktigt vinterrally. Hela åtta mil på bara tre fartsträckor. Dessutom att för ovanlighetens skull köras i mörker.

Hela femton stycken Sukkaekipage hade monterat extraljus och kartläsarlampor på sina bilar för att ta sig an uppgiften. Föreningens Johan "JTB" Bengtsson hade sett till att alla cupdeltagare fick startbidrag så nu var det bara att tanka och köra.

SS1 Lenåsen på 19 km startade medan det ännu var skymning vilket gynnade de först startande en aning. Snabbast här var inte helt oväntat Marcus Morén med tillfällige notläsaren Andreas Peters som tydligen funnit varandra per omgående.
Sedan följde Strömberg/Ålund och därefter nya deltagarparet Robert Andersson/Carl-Gustaf Karlsson som veckan före köpt Daniel Erikssons MK1 med rasad motor. En beg. motor har tydligen införskaffats och tack vare intensivt arbete av flera så lyckades man få ihop det hela och även att efteranmäla sig. Tror inte det blev många meters träningskörning där inte. Strongt!
Tätt efter detta ekipage följde Simon Pettersson/Millan Kilman. Nu vinterpremiär och tillbaka efter ett långt uppehåll.
Sämre premiär gjorde Krillarna Granfors och Morén som lade bort närmare minuten på snöskottning och ännu värre gick det för lillebror Robin Granfors och Andreas Nilsson som körde motorhaveri.

Till SS2 Måcksjön på nästan tre mil hade det blivit riktigt mörkt för alla. Där utklassade Robert och Carl-Gustaf samtliga. Hela 16 sekunder före tvåan Morén/Peters! Snacka om snabb anpassning.
Sedan följde Granfors/Morén, Simon/Millan och Norling/Sundström. Nyström/Wulf försvann pga avåkning, Lagström/Forsell med trasig motor. Team Strömberg fick en tidig punka och var därmed borta ur matchen även de.

Vid Servicen Kungsfors efter SS2 var ställningen följande:

Robert Andersson 31:11,5
Marcus Morén 31:16,6 -5,1
Simon Pettersson 31:41,0 -29,5
Andreas Abrahamsson 32:16,5 -1:05,0
Robin Norling 32:17,5 -1,06,0
Christian Granfors 32:26,3 -1,14,8
Adam Carlsson 32:48,4 -1:36,9
Robert Bertilsson 33:43,1 -2:31,6
Wesa Kujanpää 33:52,7 -2:41,2
Frans H Söderbäck 34:12,6 -3,01,1
Ola Strömberg 37:16,6 -6:05,1
William Binbach 44:14,0 -13:02,5

Så var det dags för den sista och avgörande tremilasträckan kallad Kronparken.

Robert/Carl-Gustaf fortsatte i sitt vinnartempo och säkrade en imponerande premiärseger i sin nyinköpta "Daisy Marie".
Marcus Morén fick se sig slagen med 9,5 sekunder men ökade dock på sin poängskörd i tabellen.
Simon och Millan besökte ett krondike och missade därmed en given tredjeplats. Det öppnade för team Norling men Krille Granfors klarade genom stark forcering att passera honom och snyta sista pallplatsen.
Femma bland de femton startande blev stabilt körande paret Andreas och Tobias Abrahamsson före Adam Carlsson/Jens Jakobsson. Därefter följer Wesa Kujanpää/Thomas Agerheim som imponerande kör utan noter i svarta natten. Precis som det var "förr i tiden". Surt för Simon och Millan som blev kvar i skogen och därmed missade få in sitt tidkort till målet och därmed många sköna SS-poäng.

Mest imponerar Robert Anderssons totala 14:e tid i tävlingen. Vi i 1300 Rallycup kör ju med enhetsdäck och endast 4,5-5 mm utstick på dubben. Vågar påstå att det varken är bil eller däck som står för prestationen utan att det handlar helt om kapaciteten i de bägge stolarna. Något som kan vara nyttigt lägga på minnet. Vad bilen kostat Robert fullt tävlingsklar ska vi bara inte tala om. Men "Mycket Rally för Pengarna" blir det.

Vi i 1300 RallyCup vill tacka Järbo MK och dess funktionärer för en kanonfin vintertävling. Mer snö än vad vi alla hade vågat hoppats på och sen detta häftiga grepp att vi fick köra i mörker var riktigt roligt.

1300 RallyCup. Mycket Rally för pengarna.