Nyheter

Första totalsegern för Hägg
Niklas Hägg hade tiondelarna på sin sida i Rally Bilmetro. Efter tio mils körning tog han sin första totalseger i den fjärde deltävlingen i årets Rally-SM.

Spänningen var olidlig. Först överraskade Tomas Bergman, klubbkamrat med Hägg i SMK Hälsinge, genom att leda totalt efter första etappen. Bergman gjorde sin andra SM-start, i en Mitsubishi från 1999 och som lätt handikappad kör han den med bara en hand.

Men så kom regnet och gjorde allt svårkört, och hemmaföraren Martin Berglund tog över ledningen i sin comeback, i en betydligt nyare Mitsubishi R5. En ledning han tappade inför power stage, den sista sträckan där extra SM-poäng utdelas. Då var Niklas Hägg främst i sin Skoda Fabia S2000, med en marginal på 2,8 sekunder.

Drygt sex km avslutade den andra etappen och Hägg fick nervöst vänta på att Berglund skulle nå slutmålet. Vilket han gjorde, efter att ha använt sex tiondelar mer i tid efter nästan en timme i full fart.

- Helt otroligt! Mitt SM-guld i Otrimmat väger kanske högre, men första totalsegern i en deltävling är också väldigt stort. Vi har haft några moments, men på det stora hela en perfekt dag, säger Niklas Hägg.

Tvåa totalt Martin Berglund och trea Jacob Jansson, MK Kopparberg.

Samtliga åtta specialsträckor, på sammanlagt tio mil, kördes på lördagen. Rally Bilmetro utgick från Gavlerinken i Gävle, där också servicen var belägen.

Totalt startade 65 ekipage i den fjärde av sex deltävlingar i Rally-SM.


Niklas Hägg, som tävlar för SMK Hälsinge, känner väl till vägkaraktären runt Gävle och det resulterade i hans första totalseger i SM då han vann Rally Bilmetro tillsammans med sin co-driver Christer Carlsson. Foto: Annemo Friberg

Samtliga klassegrare:
Otrimmat 2WD: Johnny Andersson, SMK Hedemora, Peugeot 208 R2, 56.09,8
Otrimmat 4WD: Jacob Jansson, MK Kopparberg, Mitsubishi EVO X R4, 52,02,7
Trimmat 2WD: Emil Bergkvist, Hofors MS, VW Golf, 52,58,5
Trimmat 4WD: Niklas Hägg, SMK Hälsinge, Skoda Fabia S2000, 51.58,5
JSM Otrimmat: Elias Lundberg, SMK Sala, Peugeot 208 R2, 54.45,7
JSM Trimmat: Emil Karlsson, Hällefors MK, Volvo 940, 53.48,1


Komplett resultatlista:
http://www.resultatservice.com/resserv/v2/tvlinfo/ShowEntrants.jsp?RaceNbr=2017014

Annemo Friberg