Nyheter

Timmy Hansen tvåa under Afrikas sol!
Deltävling #12 - Kapstaden, Sydafrika ? 2017-11-12

Timmy Hansen var sekunden från att ta segern i årets sista VM-deltävling i Kapstaden. Men ännu en pallplats är en stor framgång och med samtliga tre förare till semifinal och två till final och nya värdefulla poäng, är nu andraplatsen i Team-VM 2017 hemma.

Med teamets samtliga tre förare bland top-ten, där Sébastien Loeb och Timmy Hansen slutar på hedrande fjärde respektive femte plats och Kevin Hansen som åtta, kan Team Peugeot Hansen inte vara annat än nöjda med 2017 års VM-insats.

Årets sista VM-deltävling i FIA World Rallycross Championship arrangerades under Afrikas sol. Som förstagångsarrangemang är alla mycket nöjda med platsen och det vänliga bemötandet, även om banan inte riktigt höll måttet. Man möttes av en stor och nyfiken publik och därtill i en mycket vacker provins.

Helgen kännetecknades av blandade framgångar där man efter en del kämpande fick alla tre förare till semifinal. Timmy Hansen hade flyt och vann såväl två kval som sin semifinalomgång. Sébastien Loeb mötte en del motgångar och kom utanför finalen medan Kevin Hansen överraskande fick en fribiljett till finalen, när Ken Block fick sin bil diskvalificerad. Tyvärr fick Kevin problem med bilen och Timmy fick ensam försvara teamets färger.

Med denna deltävling är säsongen avslutad och nu väntar en vinter med planläggning inför ett hittills ovisst 2018. Men ett är säkert, rallycrossen har fått fotfäste i sportsverige. Man kan glädja sig åt att de svenska rallycrosstalangerna är så framgångsrika och kan sprida intresse för sporten.

KOMMENTARER

Kenneth Hansen (Teamchef)
"Vi har haft en god mental styrka i temaet, och var fast beslutna att komma till final och även kunna vinna. Och vi var med hela tiden, vi har haft farten och vi kunde verkligen fightas med VW den här gången. Att få alla till semifinal är starkt, även om det är synd att alla tre förare hamnar i samma heat. Semifinalen blev dramatisk, det var som krig där Ken Block var tuff mot Timmy och Sébastien fick en del problem. I finalen vet jag att Timmy gav järnet varenda millimeter och försökte komma ikapp Kristoffersson, men slutade som god tvåa. Det känns bra att avsluta VM-året med denna framgång. Vi har gjort ett bra jobb den här säsongen. Vi hade inte väntat oss den nya konkurrensen från VW, de har en annan plattform men vi har klarat oss bra med vår budget och med våra förutsättningar.
Så här efter tävlingens slut är det lite känslosamt. Vi ska fira ikväll med teamet och sörja lite också. Vi vet inget inför 2018, mer än att det kommer att bli annorlunda. Vi höjer ett glas för 2017 års tävlingssäsong.?

Sébastien Loeb (förare, Peugeot 208 WRX #9)
"Detta sista race blev en besvikelse för min del. Det är verkligen frustrerande eftersom bilen har haft mycket bra fart hela helgen. Motgångarna började redan i första kvalet, jag blev blockerad och i andra kvalet fick jag punktering på första varvet. Som tur var gick Q3 och Q4 bättre. Semifinalen började bra då jag låg tvåa efter Timmy i andra varvet. Men banan var slagig och jag fick punktering. Sen var det omöjligt för mig att nå ett bra resultat. Inget bra avslut på en kämpig säsong. Jag väntar redan på 2018 och få börja om!"

Timmy Hansen (förare, Peugeot 208 WRX #21)
"Det har varit en av de bästa tävlingarna under året, farten har verkligen funnits. Jag vann Q1 och Q4 och semifinalen som verkligen var tuff. Där hamnade jag i kollision med Sébastien men fick därmed koll på bilen som var på väg att snurra. Sen var det fight med Ken Block som gick hårt fram med bilen med skador som följd. Finalen blev komplicerad med mycket strategi. Jag gav 100% och kom allt närmare Kristoffersson men han var sekunden före. VW har varit så bra och men idag hade vi chansen att vinna. Det hade varit kul att göra det för Peugeot, den bästa bil jag kört. Vi har varit på podiet så många gånger, att inte vinna någon gång är lite trist. Men att nå elva finaler av tolv är helt OK. Det har varit en bra säsong, jag har lärt mig vara mera uthållig och stabil. Och jag känner att när jag kommer till final har jag den där extra procenten att klämma fram. Att komma femma i VM är jag rätt stolt över och vi har säkrat vår andraplacering för Team."

Kevin Hansen (förare, Peugeot 208 WRX #71)
"Jag är nöjd med gårdagen då Q1 och Q2 gick ganska bra. Q3 gick sämre idag men jag fick revansch i Q4 där jag fick till en lyckad omkörning och kom trea, det kändes fint. I semifinalen minns jag inte riktigt vad som hände, det var rörigt, många smällar och en helt crazy förstakurva. Sen fick jag fel på bilen och var lite för aggressiv i körningen. Sen när jag plötsligt fick en plats i finalen får jag säga att mekanikerna gjorde ett fantastiskt jobb för att få bilen klar. Jag har känt mig i fin form hela helgen och det var härligt att komma till final. En summering av säsongen är att jag hade en starkare andra hälft, efter Kanada fick jag till mina bästa race. Jag har ett enastående team kring mig, vi är som en stor familj som jag har mycket att tacka för."

RESULTAT

RESULTAT WORLD RX - Kapstaden, Sydafrika deltävling #12 (11-12 nov):

1. Johan Kristoffersson (Volkswagen Polo GTI)
2. Timmy Hansen (Peugeot 208 WRX)
3. Mattias Ekström (Audi S1)
4. Petter Solberg (Volkswagen Polo GTI)
5. Timo Scheider (Ford Fiesta)
6. Kevin Hansen (PEUGEOT 208 WRX)1.


Poängställning TEAM efter deltävling #12:

1. Volkswagen PSRX, 567 points
2. Team Peugeot Hansen, 415 pts
3. EKS Audi, 381 pts
4. Hoonigan Racing Division, 307 pts
5. MJP Racing Team Austria, 221 pts


POÄNGSTÄLLNING efter deltävling #12 Förare:

Susann Hansen