Nyheter

VOC Mekonomen Rally i Eskilstuna för final i Sommarserien
Efter ett längre och i högsta grad ofrivilligt uppehåll under sommaren körde SommarSerien final i Eskilstuna MK:s EMK-kannan. Arrangören bjöd som brukligt på riktigt fina vägar och utmärkt arrangemang som vanns av Emil Andersson (Elit A), Gustav Johansson (Elit B), Johan Holm (Cup) och Oscar Östlund (Ungdom).

Efter en sommar som rört runt i Sverige med värmerekord och brandhärjade skogar i en utsträckning som går bortom mannaminne har även Rallysverige påverkats. För VOC Mekonomen Rallys SommarSerie innebar det att EMK-kannan i Eskilstuna, tillika final i serien, körs innan sista deltävling som flyttats till tre veckor senare. Tävlingen kördes tillsammans med Svenska Rallycupen vilket lovade ett extra stort startfält. Antalet bilar till trots så höll de sörmländska vägarna riktigt bra och fick beröm av de tävlande.

- Det är knappt tre månader sedan vi körde rally i någon av våra nationella serier. Man kan naturligtvis tycka och tänka om det men med den sommar vi har haft så måste självklart säkerheten ur brandrisk med allt det innebär gå först. Å andra sidan så belönades vår väntan med en tävling av hög kvalitet och fantastiska vägar. Lite speciellt blir det att vi kör den obligatoriska finalen med en tävling kvar i programmet. En annan rolig twist är att vi nu kört vår första tävling med PowerStage. Det skulle visa sig bli riktigt intressant. Säger klassansvarige Roger Fransson.

Samarrangemanget med Svenska Rallycupen gav också evenemanget en extra tvist.

- Nu fick VOC klassens toppförare i respektive cup mötas man-mot-man och det är glädjande att se att det utfaller till Sommar/ och SverigeSeriens fördel. Den helt överväldigande majoriteten av topplaceringar i framförallt elitklasserna beläggs av förare som har SverigeSerien och SommarSerien som sitt huvudsakliga fokus. Det är ett ytterligare kvalitetskvitto på klassens egenarrangerade nationella serier, viktigt i en klass vars allra viktigaste funktion är att vaska fram talanger i sporten.

Emil Andersson snabbast i Elit A

Emil Andersson tar hem segern för Kristoffer Karlsson efter en traditionsenlig sekundstrid. Duon var dessutom jagad av Isac Nordström som även han ville vara med i sekundstriden. Trion samlade ihop sig inom 7,3 sekunder men det var jämnare än si inför sista då segrande Emil svalde en extra skopa taggtråd och drog ifrån med 5,1 sekunder. Kraftansträngningen belönade Emil med 5 extra Powerstagepoäng.

− Två raka för Emil nu och det känns nu som att han har hittat tillbaka till sin rätta fart ordentligt. Kristoffer Karlsson är som vanligt också med i toppen och strider; med den äran vill jag tillägga. Jag är också glad att vi fått återse Isac Nordström i serien, du är saknad och så roligt att se att du är precis så snabb som vi minns dig.

Fjärde raka för Gustav Johansson i Elit B.

Även Elit B bjöd på stor spänning. Snabbast, som vi börjar bli vana vid, var Gustav Johansson som tar sin fjärde raka seger i de nationella serierna. Närmast jagad var Gustav av Andreas Hultström följd av Dan Rhodin. Powerstage togs även den hem av Gustav. Noterbart här är hur otroligt jämnt det är i klassen då fjärdeplatsen på PS fick delas mellan Rickard Gustafsson och Joakim Ellner Landberg som körde in på samma tiondel på sista sträckan.

− Gustav imponerar verkligen stort denna säsong. Ännu en övertygande seger och därmed en ointaglig ledning i Sommarserien. Stort grattis. Varken Andreas Hultström eller Dan Rhodin får ju klassas som några överraskningar som flankering till Gustav på pallen. Många skulle nog säga att delningen av fjärdeplatsen på Powerstage skulle vara förvånande men då håller jag inte med. Vår klass är så jämn att det faktiskt var väntat att vi skulle få se detta. Och just det, ingen överraskning att Gustav tog hem full pott på PS heller får jag nog tillägga.

Johan Holm segrade i C-klassen.

I Cup-klassen fick vi se två nya namn i cuplistan och de introducerar sig genom att plocka hem högsta poäng i tävlingen. Snabbast var Johan Holm som följdes av Tim Palmqvist. Duon följdes av Marcus Persson som med en tredjeplats och näst snabbast på Powerstage även han säkrade seriesegern med ointagliga 89 poäng. Powerstage vanns för övrigt även den av Johan Holm.

− Välkomna till klassens nationella serier säger jag till både Johan och Tim som vi hoppas får se mer utav framöver. Marcus Persson som visat stor klass under året bjöds på hårt motstånd, precis som vi vill ha det. Därtill vill jag rikta ett extra stort grattis till Marcus som med helgens insats säkrat sin seger i SommarSerien.

Oscar Östlund snabbaste ungdom

Tre stycken VOC Mekonomen Rally-ekipage deltog bland ungdomarna och snabbast i trion var Oscar Östlund följd av Isak Vikman och Jacob Johannesson.

- Till att börja med vill jag tacka arrangören för att ungdomarna fick starta tidigt, något jag alltid försöker sträva efter men som ibland kan vara svårt när vi arrangerar våra serier med andra cuper. Med det sagt så bugar jag djupt i beundran till alla tre. Oscar Östlund visar stor klass och att Isak och Jacob är imponerande snabba visste vi redan. Stort grattis alla tre.

Med detta riktar VOC Mekonomen Rally ett stort tack till Eskilstuna MK för ett utmärkt arrangemang och vi riktar nu återigen blickarna mot Edane där vi avslutar SommarSerien och kör nästa tävling i SverigeSerien.

Roger Fransson