Nyheter

Mekonomen Bergslagsrallyt lockar 112 förare till start
Den 51:a upplagan av klassiska Bergslagsrallyt i Ludvika lockar 112 förare till start. Av dessa ska 96 jaga SM-poäng.

Premiären på 2019-års svenskt mästerskap i rally har stöd av Ludvika kommuns 100-års jubileum, företaget Mekonomen och i allra högsta grad förarna. På senare år har SM som mest lockat runt 80 förare i en av sommarens tävlingar på grus.

Nu är det is och snö som gäller.

? Vi vet att vår tävling är populär, men det här är långt mer än vi vågade hoppas på. Det är tydligt att tävlingen ligger bra till både tidsmässigt och geografiskt, säger Johan Strömberg, tävlingsledare.

Av de 112 som anmält sig åker tre före alla andra för att säkerställa att funktionärer och publik är redo för fartfest i skogarna runt Ludvika. Därefter följer de fyra SM-klasserna med trimmade två- respektive fyrhjulsdrivna fordon och samma fördelning fast för otrimmade bilar. I SM-fältet återfinns förare som dubble världsmästaren i rallycross, Johan Kristoffersson från Arvika och VM-meriterade Patrik Flodin från Ilsbo. Båda ska gasa så mycket det går i huvudklassen, Trimmat 4WD. Utmanar gör bland annat regerande mästaren Martin Berglund, från Gävle.

Första start vid Folkets hus i Ludvika den 26 januari är 08.00. Efter att alla SM-bilar har passerat över startrampen kommer ett par juniorer i en inbjudningsklass kallad R1. De kör hela tävlingen, för att se och lära men utan att få SM-poäng. Det får heller inte de elva som rundar av 2019-års Bergslagsrallyt med en del gamla godingar i form av Volvo 242, Saab V4 och Volvo Amazon.

Den som kör de nästan 14 milen av avlysta småvägar allra fortast vinner Bergslagsrallyt 2019. Segraren beräknas återkomma till Folkets Hus runt 17-tiden.

Annemo Friberg