Nyheter

Tom och Henrik tvåa på Kosika och leder JWRC efter två tävlingar
Den andra deltävlingen i JWRC, Tour de Corse på Korsika, utvecklade sig till en högdramatisk kamp mellan svenskarna Tom Kristensson/Henrik Appelskog, Dennis Rådström/Jan Johansson och det tyska ekipaget Julius Tannert/Jürgen Heigl.
Inför söndagens två avslutande sträckor på 51 km sammanlagt, ledde Tom med 0,4 sekunder före Dennis och 6,2 sekunder till Tannert. Tannert, som har asfalt som sitt favorit underlag, hade redan på fredagen förlorat en minut på en snurrning. Han jagade sakta men säker ikapp och passerade Dennis på näst sista och efter en rejäl satsning på sista Powerstage lyckades han även passera Tom, så marginalen blev 1,9 sekunder efter 35 mil specialsträckor på tuffa asfaltvägar.

Det är inte för inte som tävlingen kallas de 10 000 kurvornas rally. Tom och Henrik slutade över förväntningarna på en andra plats och den tredje pallplatsen tog det andra svenskekipaget Dennis Rådström och Jan Johansson.

- Vi är supernöjda, säger en glad Tom vid målgången i Calvi. Vi gratulerar Julius och Jürgen, verkligen starkt att köra in den minut man tappade. Det är nog en av de tuffaste tävlingar jag kört hittills, och Henrik har gjort ett strålande jobb med notläsningen, han lär nog vara rätt så tystlåten det närmsta dagarna efter all information han rabblat.

- Vi har hållit oss till vår plan, köra snabbt, men undvika misstag, och ha en hel bil i mål, och det har lönat sig i två tävlingar nu. I så långa tävlingar är det jämnheten som ger resultat, och det blev även tre sträcksegrar som ger extra poäng.

- Bilen har även fungerat perfekt, även om bromsarna, helt naturligt, blev lite varma på den 47 km långa sträckan vi körde i lördags. Det gäller att ha känsla för de påfrestningar som bil och däck utsätts för, avslutar Tom innan det är dags att rulla upp på podiet för prisceremoni.

Tävlingen blev redan från början då två av förhandfavoriterna mer eller mindre försvann. Den störste favoriten, spanjoren Jan Solans, fick en punktering redan på sträcka 2, och på sträcka 9 krökte han till en hjulupphängning och tappade ytterligare tid. Däremellan gick det fort och med 6 sträcksegrar ordnade han till slut en 4:e plats, dock nästan 5 minuter efter. Sämre gick det för förra årets segrare i Junior-EM, letten Mãrtins Sesks, som åkte av vägen på sträcka 3 och tvingades bryta.

Efter 2 deltävlingar i JWRC leder Tom på 47 poäng före Jan Solans på 34 poäng och Dennis Rådström på 32 poäng. Henrik leder följaktigen JWRC för co-drivers på 47 poäng. Nästa deltävling går den 13-16 juni på Korsikas grannö Sardinien, och då är det grusunderlag som gäller.