Nyheter

Två år efter den svåra olyckan i East Sweden Rally kan Robin Sandberg säkra ett SM-guld
Nu är de ute efter revansch! För två år sedan flög chansen till ett SM-guld all världens väg för smålänningen Robin Sandberg och kartläsaren Mathias Bengtsson när de kraschade mycket våldsamt i East Sweden Rally. Båda skadades mycket svårt och har haft en lång rehabiliteringstid. Men på lördag kan de "säkra" det eftertraktade SM-tecknet i R3-klassen.

I vägen för Robin och Mathias mot ett svenskt mästerskap står "bara" stallkamraten hos Team Nybe - blekingebon Jonas Åkesson med kartläsaren Martin Holmdahl. 22 poäng skiljer dem åt i R3-klassen - trimmade 2-hjulsdrivna bilar.

- Någon stallorder som i Formel 1 är inte aktuell, förklarar Mathias Bengtsson, kartläsare och teamchef inför starten av East Sweden Rally i Linköping på fredag eftermiddag.

- Utan det här ska vi köra om, fortsätter han och poängterar att både Robin och Jonas är grymma förare och att materialet är det bästa.

Robin och Mathias svävade mellan liv och död under en stund, men en snabb räddningsinsats räddade förmodligen deras liv 9 september 2017. Kraschen berodde på att pedalstället brast och med det försvann bromsförmågan. I hög fart körde de in i en sten.

- Vi körde East Sweden Rally redan ifjol. Då kändes det lite speciellt, men i år är känslan som vilken tävling som helst, säger Mathias Bengtsson förväntansfullt.

Redan under SM-veckan i somras körde Robin och Mathias hem sitt första SM-guld i rallysprint. SVT-Sports segerintervju med Robin är smått episk och väldelad i sociala kanaler.

SVT:s kommentator, Johan Ejeborg, frågade om det var en efterlängtad seger som Robin kämpat rätt hårt för med tanke på olyckan - svaret var:

- Jag har min själ kämpat, sedan 1993!

På lördag, nästan på dagen två år efter den svåra olyckan, kan Robin Sandberg säkra sin första guldmedalj och svenska mästerskap i rally. Förutsättningarna är goda, men han kan inte räkna bort stallkamraten Jonas Åkesson.

Göran Björklund