Nyheter

15-åriga Maja Bengtsson SM-debuterar som kartläsare åt Jonas Kruse
Lyssna till arrangörens vädjan. Den uppmaningen kommer från SVT:s bilsportexpert, Jonas Kruse, inför lördagens publikfria SM-rally i Hässleholm.

- Rally är en svensk nationalsport med en stor och entusiastisk publik som i år tvingats svälta på grund av alla inställda rallytävlingar. Jag vet att rally ska upplevas live, men lyssna på rallyradion istället, säger Jonas Kruse.

Själv kommer den 54-årige värmlänningen att finnas på plats - han ska köra Snapphanerallyt tillsammans med 15-åriga Maja, Rally-Maja, Bengtsson från småländska Virestad i kartläsarstolen. De kommer att tävla i klassen för 2-hjulsdrivna trimmade bilar i en Volvo 940 i Team Nybes färger. Det är andra gången som Kruse gästspelar i ett SM-rally i någon av teamets bilar. Det är också andra tävlingen med Maja i högerstolen.

För den unga kartläsartalangen Maja Bengtsson är starten i lördagens SM-rally ett riktigt elddop. Efter test och träning samt ett lyckat genrep i sprintrallyt Slottssprinten, är det dags för ett rally med fullängdssträckor upp till två mil.

- Jag tänker inte sekund på att det är en 15-åring som sitter bredvid och läser noter när kopplingen släppt och plattan åkt i mattan, inleder Jonas Kruse.

- Noterna kommer som de ska, sedan finns det alltid små detaljer att slipa på. Betoning av vissa svängar till exempel. Men det är alltid så i ett komplex samarbetet som detta är, det är helt normalt att trimma på detaljer, fortsätter han och tillägger att den stora begränsningen sitter bakom ratten.

- Ett problem är att jag vet hur jag ska ta svängen men vågar inte.

Rally-Maja Bengtsson förklarar att hon är kolugn och har stort förtroende för Jonas Kruse. Det har inneburit en del arbete att lära sig Jonas vill ha sina beskrivande noter, det handlar om små, små nyanser. Men nu sitter det där.

- Samarbetet fungerar väldigt bra, alltid otroligt kul att sitta i högerstolen jämte Kruse! Vilken chaufför, förklarar Maja Bengtsson.

Hon berättar att det känns otroligt bra inför lördagens start i Hässleholm.

- Tävlingsbilen är en dröm och vi är väl förberedda och laddade! Detta har varit mitt stora mål hela året och det känns fantastiskt att vi står på startlinjen i Hässleholm.

Avslutningsvis säger Jonas Kruse att det är viktigt att bilsporten attraherar fler tjejer.

- Faktum är att inom bilsport är det ingen skillnad om det sitter en man eller kvinna bakom ratten eller i kartläsarstolen. Så sent som 2012 vann Ramona Carlsson ett SM-rally.

Göran Björklund