Nyheter

Tom och David tvingades bryta VM-debuten i Kroatien
Tom och David tvingades bryta VM-debuten i Kroatien

Att rally är en vansklig sport med små marginaler fick Tom Kristensson och co-driver David Arhusiander erfara i sin debut för M-Sport i en Ford Fiesta Rally2 i WRC Croatia Rally.

Efter en stabil inledning med fullt gångabara tider mot de betydligt mer meriterade medtävlarna låg man efter sex körda sträckor på en femte plats i klassen, men på sträcka sju, den nästa sista på fredagen blev det problem.

- Vi gled ut lite i lösgrusen på asfalten i en kurva, vilket gjorde att vi fick gena lite för mycket utanför asfalten i nästa kurva, slog i en lite sten, bilen vände runt och vi slog i en större sten som tyvärr spräckte kylaren, berättar Tom

På servicen på fredagskvällen kunde teamets tekniker laga bilen och med tidstillägg kunde Tom och David starta om på lördagen.

Cirka fem km inpå dagens första sträcka på ca 20 km hände det som inte fick hända. Man kom för snabbt in i en hårnålskurva, gick av vägen och rasade utför en brant med stenar och träd, ner i en ravin. Bilen blev så illa skadad att tävlingen tyvärr var över.

- Helt mitt eget misstag och jag är otroligt ledsen för det, just då kändes det som om min dröm förvandlats till en mardröm, säger Tom, men både jag och David var helt ok, men naturligtvis väldigt bedrövade.

Teamet backade upp Tom när han kom tillbaka till serviceplatsen i Zagreb, bl.a. sa Teamchefen i M-Sport Richard Millener:

- Det är lätt att göra misstag i en så svårkörd tävling som denna, och Tom skall vara stolt över "the pace" han visade i det tuffa motståndet, det lovar gott för framtiden. Även teamchefen i M-Sport Polen, som Tom körde för i JWRC, var snabb att peppa Tom när han puffade honom i bröstet och sa:

- Du visade bra tempo, det är en lärande sport och någon gång skall väl även du åka av vägen!

- Det känns bra att få stödet, både från teamet och även alla andra som hört av sig. Nu tar vi med oss det positiva från både testerna och helgen, och vi planerar för att köra nästa deltävling i VM i Portugal om knappt en månad.

- Vi har även kommit bra in i teamet, mycket är ju nytt så här i början, och framför allt har vi fått bra kontakt med alla medlemmarna, avslutar, en trots allt, positiv Tom från Zagreb. WRC2 vanns av Mads Östberg före Toms teamkollega Teemu Suninen. Totalsegrare, i den som förarana betraktade som en av de svåraste de kört, blev den flerfaldige världsmästaren Sebastien Orgier. Efter en dramatisk avslutning där han gick om tvåan Elfyn Evans på sista sträckan, vann med 0,6 sekunder efter 30 mils körning över 20 sträckor.