Nyheter

Nykomlingen Jansson i mästerskapsledning efter första dubbelhelgen

Det blev en helg över all förväntan för Jim Jansson i 2400-klassen när SM i Rallycross inleddes med en dubbeltävling i Höljes. Jansson reser hem som mästerskapsledare. Och det som ny i klassen.

Det såg ljust ut inför den avgörande dagen för Jim Jansson som i kvalkörningstabellen var tvåa bakom Simon Claesson efter tre körda kval. Men söndagen började allt annat än bra. Jim Jansson fick stora problem efter första sväng i sitt sista kvalheat där han efter närkontakt med flera bilar fick linka runt med bilen och framhjulen pekande åt helt fel håll. Något som gjorde att han tappade värdefulla kvalpoäng. Trots det misslyckade resultatet i Q4 kunde han behålla en tredjeplats i kvaltabellen och landade in en plats i första led bredvid Simon Claesson i semifinal ett.

Men inte heller den skulle gå enligt plan. Simon Claesson i första led bredvid Jim Jansson missade sin start medan Mathias Jansson från bakre led fick på en kanonstart som sen ledde till seger. Men bakom var det stentufft där Jim Jansson efter en mindre bra start jagade täten efter sitt tidiga jokervarv. Länge såg det ut att inte lyckas, men när Simon Claesson och Robin Starö i sin duell om sista platsen till finalen tog ut varandra och körde rakt fram i kurvan innan det klassiska hoppet på Höljesbanan kunde Jim Jansson glida förbi och plocka åt sig sista platsen till finalen bakom vinnande Mathias Jansson och tvåan Rasmus Carlsson.

- I finalen skulle vi mest ut och testa. Jag trodde det var färdigt efter semifinalen. Vi trodde att kopplingen hade rasat, det var så mycket vibrationer, men vi åkte ut och testade och det fungerade, sa Jim Jansson efter tävlingen.

Det gjorde det verkligen. Och om det var lite stolpe ut i början av dagen var det mer åt andra hållet i första svängen av finalen. Final i SM deltävling två i 2400-klassen. Och ingen av de som kom i väg bäst i starten ville vika ner sig. Det resulterade i en hel del konfrontationer där Jim Jansson från bakre led kunde smyga förbi och ta sitt jokervarv direkt. Där efter var han snart i kapp de framförvarande och kunde passera dem när de gick in för sina jokervarv. Med seger i dag och en tredjeplats i premiärtävlingen i fredags leder nu Jim Jansson som nykomling i klassen den totala mästerskapstabellen.

- Det är helt otroligt. Trea i fredag och nu seger. Ofattbart, summerar Jim Jansson sin helg.

Regerande mästaren i 2400 från 2020, Per Berglund, hade en tuff helg och drog på sig två jokervarv efter tjuvstart i sin semifinal. Berglund lade i högsta växeln och var så nära att lösa uppgiften och vinna semifinalen. Endast ett räcke stod i vägen för en succé. Nu blev det rullgardin ner när bakändan tog i räcket i utgången av jokervaret och en snurrning satte stopp för alla finalplaner. Efter två körda deltävlingar är nu den regerande mästaren trea i den totala tabellen. Där Rasmus Olsson klämt in sig som tvåa bakom Jim Jansson.

I 2150-klassen vann Max Forsman och i JSM var det fjolårets totalvinnare, Filip Martinsson som tog hem segern.

Nästa SM-tävling körs i Piteå helgen 12-13 juni.