Nyheter

Premiär för VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie 2022
Att VOC Mekonomen Rally inleder säsongen i såväl SverigeSerien som VinterSerien i Torsby med Rally Finnskogsvalsen är en kär tradition. Och självklart ska man inte inleda en säsong då nu äntligen Coronan i alla fall släppt det riktigt värsta greppet om vår sport annat än traditionsenligt. På lördag är det därför dags för VOC klas-sens fartfantomer att än en gång utmana Torsbyskogarnas fantastiska vintervägar. Och kampen kommer att blir tuffare än någonsin.

Torsby har bjudit VOC Mekonomen Rally på jättefina vinterrallyn i ett flertal år och har också blivit utsedd till årets arrangör av klassens deltagare flera gånger. Toppklass att förvänta alltså.

- Rallyt har blivit en tradition, nästan en institution i vår SverigeSerie-kalender. I år kommer vi precis som vi gjort tidigare att dela rallyt i två. De första sträckorna i dagsljus, en perfekt inledning på säsongen. Efter en lite förlängd service så kör vi yt-terligare sträckor och som ett andra rally i mörker som för oss alltså räknas som del-tävling två i årets SverigeSerie.

För de i klassen som eventuellt tvingats bryta på SS1 eller SS2 är det öppet att starta om i tävling två, det vill säga efter service, utan några tidstillägg bara man hinner till sin tid i TK ut från service.

Årets upplaga av VOC Elit A är som vanligt stentuff

År efter år så kan vi konstatera hur tuffa klasserna är i VOC. Den stora mängden tävlande i klassen och de precis jämna bilarna skapar en närmast mördande konkurrens.

- Vi är något färre till start i Torsby än vad vi varit tidigare men med alla kanoner på plats så påverkar det inte alls den tuffa konkurrensen.

Går det ens att förutspå en vinnare?

- Egentligen inte. Men om jag blir tvingad så tror jag ändå att Kristoffer Karlsson, som efter ett tungt år i fjol är lite lägre seedad ändå blir svårslagen. Men utmanarna är en hel kader förare: Patrik Fredriksson, Frederick Eckhardt, Dennis Askling eller Dennis Persson. Vem som helst av dessa kan stå som vinnare i både tävling ett och två på lördag.

Ett jättekul inslag i Elit A är att vi har en långväga gäst i form av Jochen Walter.

Inte mycket lugnare i lägre elitklass

Med flera fortåkare uppklassade så ser säsongspremiären att förutspå ett tufft år även i Elit B.

- Ett visst favorittryck måste vila på Magnus Lindqvist efter hans otroligt fina säsongs-avslutning i fol. Men Magnus Westman och för den skull klassens tekniska guru Björn Kallin vill garanterat vara med och utmana. Lite bonus där till Westman som haft bättre förutsättningar för att förbereda sig i sina hemmatrakter, helt enkelt riktigt vin-ter som Lindqvist och Kallin inte haft hemma hos sig. Blir väldigt intressant att följa också vad uppklassade snabba Daniel Jonsson och Jack Ernstson har tänkt att ställa till med nu när de huserar i Elit B.

Tuffa fajter att vänta också i Cupklassen

Tippa vinnare i en klass där utvecklingskurvan för flera förare går rakt upp mot himlen är i det närmast omöjligt.

- I synnerhet tidigt på säsongen då jag inte har riktigt koll på vad som hänt sedan sist om uttrycket tillåts. Men jag känner ändå att Jonas Karlsson kommer att blir riktigt het. Jonas körde SverigeSerie sparsamt i fjol men hann ändå med att visa klass. Först i utmanarskaran tror jag Noah Grönkvist och Tobias Petterson Nordwall står.

Välkomna till VOC´s ny rafflande säsong i VOC Mekonomen Rally. Välkomna till Rally Finn-skogsvalsen. Välkomna till en härlig rallydag där fajten (fajterna) kommer att ta episka pro-portioner.

Roger Fransson