Nyheter

SVT Sportens Jonas Kruse matchar fram ny ung kvinnlig co-drivertalang i Rally-SM
SVT Sports bilsportexpert, Jonas Kruse, lever verkligen som han lär. Direkt efter att ha kommenterat Portugals WRC-rally tillsammans med Johan Ejeborg gör den 56-årige Grumsbon sig klar för start i helgens SM-rally, South Swedish Rally, i en av Team Nybes fyrhjulsdrivna R5-Skodor. Precis som tidigare assisteras han av en ung, kvinnlig co-drivertalang. Denna gång Nellie Karlsson från Gnosjö som ersatt Maja Bengtsson, Eneryda.

Inför säsongen stod det klart att 18-åriga Maja Bengtsson tagit ännu ett steg i sin co-driverkarriär genom att ta steget upp till att assistera Mattias Adielsson i Rally-SM.

I jakten på en ersättare till Maja fastnade Team Nybes stallchef, Mattias Bengtsson, för en annan småländska
- 26-åriga Nellie Karlson och till vardags legitimerad sjuksköterska.

- Jag fick förfrågan i höstas om att åka med Jonas, att ta över efter bästa Maja Bengtsson. Det känns fantastiskt, och det är en enormt stor chans jag fått, jag är evigt tacksam till Team Nybe, förklarar Nellie Karlsson och tillägger att hennes mål är att bli en så duktig, rutinerad och etablerad co-driver som möjligt.


Bild: Nellie Karlsson är ny kvinnlig co-drivertalang som ska matchas fram av Jonas Kruse.

Nellie har ett genuint motorsportintresse sedan barnsben, men att sitta i kartläsarstolen i nationalsporten rally är tämligen nytt - den första tävlingen åkte hon 2015.

- Jag har genom min korta karriär haft förmånen att åka med otroligt duktiga och etablerade chaufförer. Att få åka med Jonas, som har så stor och mångårig rutin, ger mig möjlighet till mycket erfarenhet och kunskap. Jag är väldigt nyfiken och vill lära mig mycket mer om bilarna och inställningar och där är Jonas fantastiskt bra på att förklara och delge sin kunskap, berättar Nellie och fortsätter:

- Vårt samarbete fungerar bra. Det känns så roligt att de timmar vi lagt ner på notskrivning och träning i vintras nu i vår har gett resultat. Jonas är fostrad i den gamla skolan, vilket innebär att han åker efter beskrivande och inte siffernoter, så det har varit en omställning för mig helt klart, men det funkar kanon nu tycker vi båda. Dessutom, både i och utanför bilen har vi väldigt roligt tillsammans, vilket är viktigt!

Jonas Kruse är "småhet" i värstingklassen R5 inför det sydsvenska SM-rallyt med start i Älmhult på fredagskvällen. Han är det efter att ha tagit två totalsegrar. Dels i stortävlingen och gruspremiären Rally Gotland, dels i vinterrallyt Kärleksstigen.

- Ska jag vara realistisk, handlar det någonstans mellan femte och åttonde plats i totalen om allt funkar för mig i South Swedish Rally, säger han.

Jämte Tom Kristensson är Per-Gunnar "PG "Andersson storfavorit i South Swedish Rally. Även "PG" uppfostrad i nationalsporten av Jonas Kruse. 2003 trädde Kruse åt sidan som förare för Renault Team Sweden till PG:s och SVT Sportens förmån. Resten är svensk bilsporthistoria med bland annat två JVM-titlar och fabrikskontrakt i WRC för PG:s vidkommande samtidigt som SVT Sport fick en av sina allra mest respekterade expertkommentatorer.