Nyheter

Historisk seger för Tom Kristensson i South Swedish Rally
Historisk seger för Tom Kristensson i South Swedish Rally

SMK Hörbys Tom med co-driver Andreas Johansson tävlande för Eskilstuna MK tog en historisk seger i den 46:e upplagan av South Swedish Rally genom att bli den förste skåning att totalsegra i tävlingen.
- Det hade jag faktiskt ingen aning om, säger Tom med ett leende, men det känns stort, jag var ju inte ens född vid de 16 första tävlingarna!

Tävlingen har det senaste åren haft sin bas i Älmhult, men har sitt ursprung i Skåne och de två första sträckorna på fredagskvällen gick på skånsk mark. Samma två sträckor kördes en gång till på lördagsmorgonen, medan resterande sträckor på lördagen avverkades väster och norr om Älmhult, totalt drygt 10 mil specialsträckor.

Tom och Andreas körde samma Hyundai i20 R5 för det polska teamet KoWax/2BRally som de kört tre tävlingar med tidigare i år, och bl.a. vann första deltävlingen med i det polska grusmästerskapet för 14 dagar sedan. Redan på den första 15 km långa sträckan vid Lönsboda ryckte Tom till sig en ledning på drygt 10 sekunder före Jonas Åkesson Karlskrona AK.

- En kul sträcka som innehöll allt, från snabba partier till smalare och tekniska, men det flöt på bra, säger Tom.

En av tävlingens stora segeraspiranter, VM-rutinerade och förra årets svenske mästare, PG Andersson från Årjängs MK, drabbades här av motorproblem och tvingades bryta för dagen. Han kunde starta om på lördagen, men med tidstillägg var han borta från segerchanserna.

Tom släppte sedan aldrig ledningen, och vann till slut med dryga minuten före Jari Liiten Sandvikens MK, Skoda Fabia R5 och Thomas Thunström, Ludvika MS, Skoda Fabia R5.
- En stabil tävling utan missöden eller "moments", endast några mindre misstag med bromspunkter, och ett klockrent samarbete med Andreas, säger Tom vid intervjun på målrampen.
- Känns även oerhört bra att få ytterligare mil och värdefullt lärande med den här bilen, och tack till ett fantastiskt team, som efter senaste tävlingen i Polen, gått igenom bilen i minsta detalj, och levereade en perfekt fungerande bil,

Det var även ett glatt och nöjt team med teamchefen Rafal Cebula i spetsen som fullständigt blötte ner Tom och Andreas med bubbelvatten vid målgången.
- Jag vill även rikta ett stort tack till mina partners och supporters för all stöd och hjälp, och att även för dem ta den här segern på hemmaplan. Utan dem hade jag inte kunnat hålla på med det roligaste jag vet, avslutar Tom

Det blir inte någon längre tid att njuta av segern för Tom och Andreas. Redan om 14 dagar är det dags med en stor utmaning, då man skall köra den polska deltävlingen i årets EM, Rally Poland.