Nyheter

SVT Sportens expertkommentator, Jonas Kruse, totalsexa i South Swedish Rally
SVT Sportens bilsportexpert, värmlänningen Jonas Kruse, fortsätter att leverera i rallysvängen. På lördagen körde han i mål som sexa totalt i Rally-SM:s första barmarksrally - South Swedish Rally med start och mål i Älmhult. Totalsegern i South Swedish Rally gick till skåningen Tom Kristensson som denna säsong kör en Hyundai i värstingklassen R5, samma klass som Jonas Kruse.

Totalsegern i South Swedish Rally var Kristenssons andra mästerskapsseger på mindre än en vecka - förra söndagen vann han en deltävling i polska mästerskapet. I mål var han hela 1.06 före tvåan, gästrikeföraren Jari Liiten och ytterligare 32 sekunder före Jonas Kruse.

Inför rallyt förklarade 56-årige Kruse, som i årets SM kör en fyrhjulsdriven R5-Skoda för Team Nybe, att någonstans mellan femte och åttonde plats, skulle vara ett realistiskt resultat vid ett nästan felfritt - det blev en snurrning på sjunde specialsträckan - rally från hans sida. Nu blev det en sjätteplats samtidigt som han var uppe och nosade på en pallplats under lördagens inledande och kortare specialsträckor. Snurrningen gjorde att han tappade tempo.

- Men det känns väldigt bra, jag har tempo, samspelet med Nellie fungerar utmärkt, bilen och teamet är konkurrenskraftigt. Det är sådant som ger resultat, säger Jonas vid målgången i Älmhult vid 18-tiden på lördagen.

South Swedish Rally var andra SM-rallyt med småländskan Nellie Karlsson, 26, som co-driver åt Jonas Kruse. Även hon är nöjd med sin insats.

- Inga problem, vi har inte haft några direkta "moments" om vi bortser från snurrningen, utan det har gått bra. Jonas är, som bekant perfektionist, och lämnar inget åt slumpen. Det ställer också sina krav på mig, förklarar Nellie Karlsson.

Nästa rallytävling för Jonas Kruse är redan nästa helg - då ska vara expertkommentator i SVT Sports WRC-sändning från Rally Italia Sardenga.

Göran Björklund