Nyheter

Tom Kristensson på en sensationell andra plats i EM-tävlingen Rally Poland
SMK Hörbys Tom Kristensson och co-driver Andreas Johansson tog en sensationell andra plats totalt i sin Hyundai i20 R5 i den polska deltävlingen i årets Europamästerskap, Rally Poland.
- Helt fantastiskt, utbrister en jublande glad Tom vid målgången i Mikolajki sent på söndagseftermiddagen.
- Jag visste inte vad jag förväntade mej när vi åkte hit, det var min första tävling i högsta klassen i EM, och många snabba erfarna förare att tampas med.
- Vi har följt vår plan och succesivt höjt tempot utan att ta några större risker och legat i toppskiktet på sträckorna. Det har varit tajta sekundfighter på samtliga och jag är jättelycklig, detta är det bästa som finns, säger Tom

Tom och Andreas var aldrig sämre än trea i tävlingen och i mål skilde det precis 10 sekunder till totalsegraren och hemmaföraren Miko Marczyk i en Skoda Fabia Rally2. Ner till femte placerade, Simon Tempestini var det knappt 36 sekunder till segraren, efter ca 19 mil specialsträckor, på snabba, men tidvis lösa sandiga sträckor.

Toms teamkamrat i koWax/2BRally, spanjoren Nil Solans i teamets Hyundai i20 Rally2-bil, inledde bäst och hade ledningen när han på lördagens näst sista sträcka körde sönder ett styrstag och tvingades bryta. Inför söndagens två avslutande sträckor ledde Marcczyk med drygt 20 sekunder, men genom två sträcksegrar för Tom så satte han press på ledaren och tog in halva försprånget till målgången.
- Verkligen grädde på moset att ta mina två första sträcksegrar i en EM-tävling nu på söndagen, vilket visar att vi är på rätt väg, säger Tom

Han gratulerades även vid målet för den första sträcksegern av TV-teamet från EM-seriens promotor, där han av reportrarna går under namnet "Smiling Tom" för sitt glada humör och sin positiva inställning.
- Jag vill tacka teamet för en perfekt fungerande bil, som jag känner mej mer och mer bekväm med. Jag vill även alla som stöder mej, och hejar på mej och Andreas från hemmaplan, säger Tom, innan det är tid att dra iväg för prisceremoni.

EM-ledaren Elfrén Llarena från Spanien tog fjärde platsen efter estländaren Ken Torn och utökar därmed ledningen i EM-serien efter fyra körda tävlingar och Nil Solans behåller andra platsen trots att han tvingades bryta.

Det blev i övrigt stora framgångar för SMK Hörby genom Victor Hansen och co-driver Victor Johansson från Ryds MK, som tog femte platsen i Junior-EM bland 15 startande med sitt privatteam och Julia Thulin, som co-driver till estländaren Robert Virves, vann klassen ERC 3 i stor still. Det var första gången paret körde ihop och första gången som Julia läste noter på engelska.