Nyheter

Tom Kristensson en punktering från ny succé i EM.
En punktering på den 9:e av de 12 specialsträckorna i helgens EM-tävling TET Rally Liepaja grusades möjligheterna till en ny topp tre placering för Tom Kristensson och co-driver Andreas Johansson i den lettiska deltävlingen i Rally EM.

Efter lördagens 7 sträckor, och även inför den 9:e sträckan, låg man på en tredje plats. Man hade en sekundstrid med EM-ledaren Efren Llarena från Spanien om andra platsen, efter en jämn och stabil körning på de snabba sträckorna.

- Punkteringar är något man får räkna med i den här branschen, säger Tom, speciellt då man kör grussträckor andra varvet då stenarna börja komma fram.
- Punkteringen kom i början av den drygt 20 km långa sträckan, så det var bara att stanna och byta hjul så vi tappade ca två och en halv minut på det.
Ironiskt nog körde Toms teamkamrat i koWax 2BRally, Nil Solans, punktering i samma kurva och troligen på samma sten, och var även han då ute ur leken och tappade sin andra plats i EM tabellen.

- Trots besvikelsen över punkteringen är vi nöjda med helgen. Vi har presterat bra jämna tider på sträckorna, och visat att vi hänger med i den absoluta toppen med vår Hyundai i20 R5 bil mot de något modernare Rally 2 bilarna. Vi har fått många nyttiga mil i bilen, som fungerade klanderfritt hela tävlingen, säger Tom.
- Att vi tappade poäng spelar inte heller någon roll, eftersom vår plan för året är att endast köra en EM-tävling till, Rally Barum i Tjekien i slutet av augusti.

Till slut blev det en trettonde plats för Tom och Andreas. Vann gjorde hemmaföraren Martins Seks i en Skoda Fabia Rally 2 före Efren Llarena, även han i en Skoda Fabia, med en marginal på 1 minut och 10 sekunder. Till tredjeplacerade Miko Heikkilä från Finland skilde sedan endast 0,7 sekunder. Seks stod dessutom för bedriften att vinna samtliga sträckor, viket är unikt.

Direkt från Liepaja ger sig Tom och Andreas med teamet till Litauen för att köra sista deltävlingen i Polska grusmästerskapet, Rally Zemaitija, ett mästerskap som man leder inför tävlingen.

- Nu laddar vi för det, skönt att bilen är hel, eftersom tävlingen avgörs redan på fredag och lördag i den här veckan, avslutar Tom.