Nyheter

Svåra förhållanden ställde till det för Tom Kristensson i Tjeckien
EM-tävlingen i rally Barum Czech Rally Zlin blev så tuff som förväntats, då häftiga regnskurar gjorde de redan erkänt svåra vägarna ännu vanskligare Detta fick Tom och Andreas Johansson känna på redan på lördagens andra sträcka, efter en stabil inledning av tävlingen.

- Tyvärr gled vi ut lite i en högersväng och slog i bakhjulet i ett nedfallet träd så hjulnavet knäcktes, säger Tom.

- Vi försökte göra en provisorisk lagning men insåg snart att det inte skulle fungera, så det vara bara att bryta för dagen.

- För mekanikerna i teamet var det inte något problem att fixa till bilen så vi kunde starta om på söndagen, dock med ett rejält tidstillägg. Målet var att bygga mer erfarenhet, bland annat av val av däck på det underlag och de förhållanden som var under tävlingen.

Trots störtskurar tidvis med risk för vattenplaning, och uppkörd lera och grus på vägen, bitvis var det mer som att köra på grusunderlag än asfalt, så flöt dagen bra utan missöden med placeringar inom topp 10.

- Vi tog ändå inte några risker, eftersom möjligheten till en bra placering totalt var borta.

- Det som känns bra är att vi hade femte tid på sista sträckan, Power Stage, och knep sista bonuspoängen, så summerat är vi glada över målgången och den erfarenhet vi skaffat oss.


Bild: Rallyservice dastax.cz

De svåra förhållandena och de tuffa vägarna skördade många offer, bl. a gjorde den redan klare europamästaren Efren Llarena en avåkning efter trolig vattenplaning och totalförstörde sin bil. Han och co-driver Sara Fernandez klarade sig som tur var med bara mindre blessyrer.

Samma öde råkade även Toms klubbkompis i SMK Hörby, Victor Hansen och co-driver Victor Johansson ut för, då de i det besvärliga väglaget åkte av och rullade sin Förd Fiesta Rally 4, men båda kunde kliva ur helt oskadda.

Segrade gjorde hemmaföraren och den store favoriten Jan Kopecky, och tog sin sjätte raka seger i tävlingen. Även på andra plats blev det en hemmaförare genom Filip Mares medan österrikaren Simon Wagner tog den sista pallplatsen.

Redan nästa helg är Tom och Andreas i farten igen då man kör årets sista deltävling i SM, Västrallyt i Trollhättan. Det blir i stort sett bara för teamet Kowax 2BRally Racing att lasta bilen och börja färden dit.

Tom Kristensson Motorsport