Nyheter

På lördag den 10 september körs den 57:e upplagan av SMK Hörbys rallyklassiker TV-Svängen.
På lördag den 10 september körs den 57:e upplagan av SMK Hörbys rallyklassiker TV-Svängen. Inte sedan 2019 har SMK Hörbys rallyklassiker "TV-Svängen" kunnat köras som tänkt på grund av pandemin men på lördag är det dags för den 57:e upplagan. I fjol smygstartade man med en kortare variant medan det på lördag är det nästan som vanligt berättar tävlingsledare Eva-Marie Hasslöf.

- Nästan menar vi med att tävlingen är något kortare med fyra sträckor, för övrigt är allt som vanligt. Dessutom har vi fått ihop årets största startfält vad gäller rally i Sydsverige!

Inget snack utan att rally i likhet med många andra sporter fått känna av ett avbräck efter pandemin och startfälten i vår del av landet har legat kring hundra ekipage. Till Hörby på lördag kommer dock strax över eller mer exakt 114 tävlande för att tävla i Sydsvenska Rallycupen, DM för Södra och Småland samt det riktiga dragplåstret, Klassiska och Historiska Rallycupen.

- En siffra vi är klart nöjda med, berättar tävlingssekreterare Bertil Gunnarsson.

-Vi planerade för ungefär samma antal startande som våra DM-kollegor och att det nu blev fler är så klart väldigt glädjande både för oss och sporten!

Riktigt som vanligt blir det inte då rallyt för första gången på många år inte har Parktorget som tävlingscentra.

- Vi har i år bytt till närbelägna Hörby Sportcenter/Lågehallarna och där parkeringen även kommer att bli den centrala serviceplatsen dit rallybilarna återvänder efter att ha kört de två första sträckorna, berättar Hasslöf.

- Vi hoppas att detta ska ge tävlingen ytterligare ett lyft med HQ i moderna lättillgängliga lokaler och en serviceplats i direkt anslutning.

I fjol vann hemmaföraren Victor Hansen TV-Svängen med sin Peugeot, då första gången som en 2WD-bil vunnit sedan 1986. Nu ser det dock mörkt ut för Victor att kunna försvara segern då han kraschade tungt i förra helgens EM-tävling i Tjeckien och står för tillfället utan bil. Men ändå kan det bli en fortsättning med 2WD-seger tror Hasslöf.

- Blir inte förvånad om någon av Toyota-förarna Victor Karlsson, Johan Green eller vår egen Joacim Kristiansson lyckas slå fyrhjulingarna. Karlsson leder cupen, Green vann senast i Hässleholm och "Jocke" är alltid snabb så varning för den här trion. Å andra sidan är Volvoföraren Thomas Grönberg minst lika snabb som de uppräknade så väldigt ovisst...

I 4WD-klassen får Hässleholmaren Ingvar Andersson bära favoritskapet med sin Subaru men även Håkan Rönnebring, Karlskrona och Lessebos Skoda-förare Arvid Johansson kan överraska.

- Sedan måste jag så klart lyfta fram våra egna 4WD-åkare, Rickard Andersson, Pelle Larsson samt inte minst Sofia Sörensson, tycker Hasslöf.

Några som även förtjänar lite uppmärksamhet är klubbens segermaskin i VOC-klassen, äkta paret Henrik och Ida Levin. Med sin turkos Volvo leder paret såväl DM som klassen i cupen.

- Dessutom har dom klättrat upp till fjärde plats i totalen bara 14 poäng från ledaren Victor Karlsson. Ett gap som kan minskas betydligt i helgen, menar Hasslöf.

Bland de drygt tjugo som tävlar med klassiska rallybilar finns även TV-Svängens mest meriterade förare, östgöten Björn "Nalle" Johansson som med kartläsare Håkan Lind kör en Opel Ascona.

- "Nalle" har massor av SM-guld och även tunga segrar utomlands men detta var för runt 30 år sedan, blir intressant att se om tempot från då finns kvar, menar tävlingssekreterare Gunnarsson nyfiket.

TV-Svängen har första start från Hörby Sportcenter klockan 10.00 och vid 11.15 kommer första bil tillbaka för service.

- Med vår kompakta bana räknar vi med målgång kring klockan 13.30 för de första och en dryg timma senare får vi se vem som kört snabbast i den här 57:e upplagan av TV-Svängen, berättar tävlingsledare Hasslöf.