Nyheter

Tuffa tag när SverigeSerien tog sig an Trollhättan
Att förväntningarna var på kokpunkten när VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie körde Västrallyt i Trollhättan tillsammans med SM är förstås ingen överraskning. Och att toppåkarna i VOC, det vill säga SverigeSerie förarna, återigen visar klass gentemot den standardklass som kör sitt RM samordnat med SM är inte heller det någon överraskning för oss som är insatta i svenskt rally. En snabb genomräkning ger vid handen att vinnaren i RM är nästan en minut efter vinnaren i VOC räknat på samma sträckor, trots friare och dyrare reglemente på RM-åkrnas bilar, trots att RM åkarna då fått rekognosera sina noter och trots att RM då vi i VOC klev in i rallyt då redan kört några uppvärmningssträckor. Detta måste vara tunga fakta för den som ska dela ut RM medaljer i Rally Standard i slutet på säsongen.

Enligt traditionen så kör VOC Mekonomen Rally någon gång per säsong tillsammans med SM och inte minst tillsammans med RM i Rally Standard.

- Vi bugar djupt för ett toppenarrangemang i Trollhättan. Som oftast när det vankas SM så är allt uppskruvat en steg extra och det är förstås jättekul. Fantastiska sträckor och ett arrangemang i toppklass är vad vi bjöds på i Trollhättan. Med galloperande pri-ser på i stort sett allt så är det inte alldeles säkert att vi i VOC kan fortsätta den trev-liga traditionen att köra ett SM och mäta oss direkt mot Standard RM även kommande säsonger. Som instegs- och utvecklingsklass så måste vi sätta förarnas ekonomi i ab-solut fokus. Det finns dock spännande öppningar även för nästa år och vi hoppas landa förhandlingarna så att vi ska kunna fortsätta den trevliga traditionen, säger klassansvarig Roger Fransson.

Äntligen fick Patrik Fredriksson sin seger i Elit A

Inför tävlingen spekulerade klassansvarig i att det nu äntligen skulle få vara Patrik Fredriks-son tur att få kliva högst upp på prispallen.

- Jag har tippat Patrik tidigare och fått fel. Men den här gången fick jag äntligen rätt. Patrik Fredriksson med CoDriver Per Wiksten hade verkligen dagen i Trollhättan och det här är en dag duon sent kommer att glömma. Det gick som på räls och segern satt precis där den skulle och gav till och med lite utrymme för ett stegs säkerhets-körning på dagens sista sträcka.

Hur gick det då för två gånger Dennis?

- För Dennis Askling med CoDriver Alan Karlsson gick det riktigt bra hela dagen som slu-tade med en fin-fin andraplats. För namne Persson gick det sämre. Han var inte "rik-tigt där" på hela dagen och till sist så slutande det med en avåkning. Bara att bryta ihop och komma igen som forna skidkungen Per Elofsson myntade. På tredje plats istället Robin Wallon vägledd av Tommy Sjölin.

Daniel Jonsson högst upp i Elit B

I Klassansvarigs tips för Elit B sakandes vinnare Jonsson.

- Det är bara att konstatera att i årets upplaga av Elit B så förefaller det att vara bästa tändvätskan att inte nämnas i förhandstipset. Nu ska den där klassansvarige få se fö-refaller vara hur man resonerar. Så det är bara att ta på sig skämskepsen och be om ursäkt till Daniel och CO-Driver för dagen Emma Hägg för att jag inte trodde på dem den här gången. Stort grattis till stilig seger.

Linkan tvåa.
- Magnus Lindkvist med Sara Ridde i högerstolen var den tippade segraren. Presterade jättebra och slutade på fin andraplats. Lika tippade Tim Palmqvist med CoDriver Robin Palmqvist tog en lika fin som säker tredjeplats. Nästa i förhandstipset Jack Ernstson hade läget under kontroll men lite överladd på dagens båda avlutade sträckor slutande med snurrningar och då går klockan fort. Därför blev det bara en femteplats den här lördagen med klassens tekniskt huvudansvarige Björn Kallin in däremellan på fin fjär-deplats.

Linus Flodin i Cupklassen

I Cupklassen var klassansvarig däremot riktigt bra med i förhandstipset.

- Linus Flodin med Tobias Fredriksson i högerstolen gjorde ingen besviken. Tog till sist en kassaskåpssäker seger i den tuffa och tajta C-klassen med över en minut. Impo-nerande! Jonas Karlsson med CoDriver Fredrik Bergström var också med i förhands-snacket och slutade också på fin andraplats. Och förhandstipsets tredje namn, Noah Grönkvist ned Lucas Ivarsson Olsson till höger om sig plockade tredje och sista pall-platsen.

Lägg dessa namn på minnet.

- Dessa unga förare är fortfarande lite oslipade i C och deras utveckling går lite stegvis i skov därför emellanåt med avåkningar eller stora tidsdifferenser. Men alla tre och flera namn därtill i VOC Mekonomen Rallys tillväxtklass har det där lilla extra som gör mig säker på att vi kommer att se mycket av dem i framtiden. Så lär er dessa namn redan nu.

Rasmus Hansén stabil i ungdomsklassen

I ungdomsklassen var Rasmus tyvärr ensam till start i Trollhättan.

- En stor utmaning som Rasmus med team hade att hantera den här helgen var att med klubbadress NMS Boden ta sig ända till Trollhättan för att köra rally. Guldstjärna! Men mest imponerande är ändå Rasmus körning. Stabilt hela vägen och på tider som hade räckt långt, så långt som till fyra i C till exempel, och det utan vare sig körkort eller noter. Det är inget annat än superimponerande. Här har vi en helt nytt namn att lära oss för det här kommer att räcka långt, jättelångt!

Vi tackar Trollhättan för en fantastiskt fin tävling och hoppas att vi snart ses igen. Serien är med Västrallyt inne i sitt oerhört hektiska slutskede. Nästa anhalt för SverigeSerien redan näst-nästa helg 17 september i Eskilstuna. Sedan kommer den spännande finalen i Örebro redan 1 oktober. Väl mött!

Roger Fransson