Nyheter

Stark andraplats av Tom och Andreas i tyska Lausitz Rally
Tom Kristensson och co-driver Andreas Johansson körde till sig en mycket stark andraplats på lördagen i svårkörda Lausitz Rally, endast 21,6 sekunder efter den norske VM-föraren Andreas Mikkelsen. Trea blev hemmaföraren Matthias Kahle hela 2 minuter och 23 sekunder efter Tom.

Tävlingen var tuff och utslagsgivande, dels genom karaktären på sträckorna, som bitvis består av sand och jord, och som inte blev lättare efter ett kraftigt regn på fredagskvällen. Hela 44 av de startande 94 ekipagen tvingades bryta. Speciellt sista sträckan blev dramatisk, då både Anders Gröndal från Norge och tjecken Filip Mares, som låg på placeringarna efter Tom, tvingades bryta.

Tom och Andreas körde Kowax-teamets nyare Hyundai i20 Rally 2 och inte Hyundais äldre R5 som man kört med tidigare under säsongen. Uppladdningen blev inte optimal då en planerad test på torsdagen inte blev av p.g.a. problem med tillståndet på teststräckan.

- Vi är otroligt nöjda med andraplatsen efter Andreas som toppar årets WRC 2, dessutom med så knapp marginal. Det är mer än vi förväntade oss efter omständigheterna, säger Tom

- Det är skillnad mellan de olika bilarna, de kräver lite olika körstil, så det var lite otur att vi inte kunde testa innan. Vi kom ändå snabbt in i det, fick till en bra känsla och flyt i körningen, vilket andra platsen och tre sträcksegrar av de tio sträckorna, och topp tre på de övriga visar, fortsätter Tom
- Jag kan inte säga annat än att det blev en fantastisk avslutning på ett fantastiskt år, det är ett år att minnas, säger en jublande glad Tom

På sexton tävlingar i sju olika länder har det blivit sex totalsegrar, fyra andraplatser och en tredje plats, med topparna seger i två Polska Mästerskap, seger i FIA:s, Internationella Bilsportförbundets, European Rally Trophy och Scandinavian Rally Trophy.

- Både jag, Andreas och teamet Kowax 2BRally är otroligt nöjda vad vi åstadkommit tillsammans, och vi har haft en bra känsla och stabil körning hela året vilket gett ett bra självförtroende. Jag vill tacka alla som gjort detta möjligt.

- Direkt nu blir det lite återhämtning, några sponsoraktiviteter, och sedan fokus på nästa säsong, avslutar Tom

I tävlingen hade Tom och Andreas sällskap i Kowax teamet av Eslövs MK:s unge Simon Andersson med Toms klubbkamrat i SMK Hörby Jörgen Jönsson som co-driver. Efter att ha tagit en andra plats i klassen på första sträckan tvingades man bryta 200 meter in på den andra då en drivaxel gav upp deras Peugeot 208 Rally4. Stockholmaren Lars Stugemo var den andre teamkamraten, och han med co-driver Kalle Lexe körde in på en fin åttonde plats med den Hyundai i20 R5, som Tom tävlat med tidigare under året.