Nyheter

Limas stjärna Levin är ödmjuk inför SM
Ett antal klassegrar i LBC-Ruschen, det har Limas rallystjärna Andreas Levin. En tävling han aldrig missat och nu med SM är målet topp tre.

Han beskrivs som "lite försiktig". Vilket absolut inte gäller bakom ratten i en Nissan Sunny. Då är han en furie i tvåhjulsdrivet. Särskilt på snö och is.
- Vinterföre är favoriten! Och visst är jag bekväm med vägkaraktären i Lima. Lite utmanande är vad man får för startnummer, och om fästet är bra eller om det är två spår, funderar Levin och fortsätter:
- Sedan är det lite nya sträckbitar, som jag inte kört. Det blir också utmanande!


Alla förberedelser är klara i garaget och bilen är testad. Lima MS stjärnförare Andreas Levin är redo för att försöka vinna den tvåhjulsdrivna klassen i hemmatävlingen. Foto: Annemo Friberg

Pappa Jan Levin tävlade framgångsrikt på sin tid, och som bäst blev han svensk mästare1992, med Andreas mamma Birgitta i högerstolen.
- Jag får ofta höra att de minsann har ett SM-guld och inte jag. Men SM har alltid kolliderat med mitt jobb, så jag har aldrig satsat helhjärtat på det. Men nu blir han med. Sedan 18-årsdagen och körkort har han alltid kört hemmatävlingen. Oftast med klassvinst. Förra året tvingades de bryta i ledning, med tekniska problem.
- Mamma åkte med mig när jag körde utbildningsrally, sen blev syrran sugen och hon har åkt med sedan dess.

Sin första Nissan Sunny köpte han 2014. Nu är han inne på sin andra, för en krasch i Arvika fem år senare krävde kostymbyte. Annars är det ytterst sällan Andreas Levin åker av i någon av det tiotal tävlingar han kör per år.
- Peppar, peppar... och det brukar gå hyfsat. Fast den här gången är hela Sverigeeliten med. Många bra! Men om allt funkar, håller och jag håller mig på vägen ska det inte vara några problem. Topp tre, så är jag rätt nöjd.
- Det behövs alltid lite stolpe in, det kommer man aldrig ifrån!


Otaliga segrar och pallplatser har syskonparet Andreas och Therese Levin i LBC-Ruschen med sin Nissan Sunny. Foto: Annemo Friberg

Det Levinska garaget finns i Malung. Morfar hade åkeri, och även om en vägg idag delar på privat- och rallybil är det gott om utrymme. Andreas har alltid tävlat för Lima MS och med minst 15 starter i LBC-Ruschen känner han till vägarna väl. Det gör att tävlingsledare Sune Rickardsson har sin åsikt klar inför SM-premiären:
- I nationella klassen 2wd tror jag de andra får svårt med Andreas Levin. Får han inga tekniska problem är han snabbast.
Lite färgat kanske, för Rickardsson är kusin med Levins mamma Birgitta.

Annemo Friberg