Nyheter

Nu drar säsongen igång i VOC Mekonomen Rally. Välkomna till Torsby.
VOC Mekonomen Rally drar igång säsongen med hela 56 bilar till start i Torsby och en vintertävling i toppklass! Hela 12,5 mil fantastisk vinterväg fördelat på de två tävlingsdagarna väntar på det stora startfältet. Som vanligt kan vi vänta oss hårda fajter och underhållande rallyåka i alla förarklasser.

Rally Finnskogsvalsen i Torsby 25 inleder såväl 2014 års SverigeSerie som klassens nya VinterSerie, och det är en mäktig inledning.

Värmland och Rally är en speciell kärleksaffär, något av svensk rallys hjärta. Varje gång vi varit i Torsby så har hela det fantastiska gänget i MK Ratten bjudit på riktigt fina tävlingar, välarrangerade och med otroliga sträckor. I år kommer inte att bli något undantag. Även om vintern till en början gäckade med att komma och gå så har vi nu när det är dags för tävling nästan perfekta förhållanden. Det gör förstås sitt till att skapa en riktigt fantastisk anrättning som i år dessutom är en dubbeltävling, lördag och söndag, berättar klassansvarig Roger Fransson.

Vem vinner högsta Elitklassen?

VOC Mekonomen Rally Elit A är alltid ett veritabelt getingbo, kanske rallysveriges allra svåraste klass att vinna. En hel kader med mycket kompetenta rallyförare som vill se sitt namn övert i prislistan, allt från unga supertalanger till rutinerade rallyrävar.

I år tror jag att det blir rutinerade och vintervana vinnare i de både inledande tävlingarna i Torsby. Niklas ?Nibbe? Nilsson som alltid är snabb på snö och is, eller någon av norrbottningarna Thomas Lahti och Lasse Johansson. Inta att förglömma Peder Johansson. Hela kvartetten är riktigt fina tips. Men tro inte att de får stå utan utmaning. Vad säger till exempel snabbe Erik Karlström som nu klassat upp från Elit B? Eller vad kan jättetalangen Tom Kristensson ställa till med? Aven om snö och is inte alls är hemmaplan för dessa båda unga förare från landets sydliga breddgrader så vet man aldrig förrän målsnöret.

Lika ovisst i Elit B

De senaste åren har den lägre elitklassen varit extremt tuff, i år ser det ut att bli värre än någonsin.

Att tippa Elit B är näst intill omöjligt. Självklart är det ingen överraskning om helgens segrar stannar hos toppseedade kvartetten Frederick Eckhardt, Andreas Johansson, Dennis Askling eller Per Allo. Men det kan lika gärna bli hemmaförarna Kent-Ola Björklund eller uppklassade och suveräne segraren i C från i fjol Patrik Westerberg som tar hem en eller båda dagarna. Eller varför inte snabbe jämtlänningen Fredrik Jonasson, dagen till ära i nybyggd bil? Som sagt, extremt ovisst.

Blir det en överraskning i Cupklassen?

I cupklassen går Andreas Liljeberg ut toppseedad efter fjolårets fina utveckling och framförallt efter sitt livs första klasseger i fjolårets finaltävling.

Jag tror ändå det blir en liten skräll för många i den här klassen. Mina tips är någon av klubbkompisarna Per Ström eller Dennis Rådström från Östmarks MFF. Båda jätteduktiga men som placerat sig längre ner i tabellerna totalt sett efter att ha visat sig ganska sporadiskt i serierna. Men i den här klassen händer det hela tiden väldigt mycket, flera förare har en brant utveckling och nya namn tillkommer hela tiden.

Blir det en tjej som vinner juniorklassen?

Fantastiska juniorer det är ett av VOC Mekonomen Rallys adelsmärken sedan lång tid tillbaka. Redan nu kan vi se att 2015 blir högintressant att följa. Bli inte överraskad om vi i vanlig ordning redan nu ser några av svenskt rallys framtida toppnamn blad våra ungdomar.

Andraårsjunioren Elias Lundberg tog sin första klasseger i en serietävling redan i fjolårets finaltävling, hur långt räcker han på vinterunderlag? Isac Nordström vet vi också han är en riktig supertalang. Och intressant blir också att se hur hårdsatsande Emelie Axelsson tacklar utmaningarna i Torsby. Det var länge sedan vi fick en tjej som klassegrare, frågar vi Emelie så är det dags nu och jag skulle inte bli ett dugg förvånad om hon får rätt.

Välkomna till en härlig säsongsöppning. Och välkomna till ett riktigt fint rally.

Fullständiga kalendrar och serieregler samt länkar till inbjudningar finns också på klassens hemsida www.vocmekonomenrally.com under vinjetterna TÄVLINGAR respektive TÄVLANDE. Här på sidan hittar du också annan information om klassen och om klassens serier.

Roger Fransson