Nyheter

Kristensson imponerade i Torsby, Premiär i VOC Mekonomen
Tom Kristensson var namnet på allas läppar när VOC Mekonomen Rally körde årspremiär i såväl SverigeSerie som klassens nya VinterSerie med dubbeltävling i värmländska Torsby. En skåning i högsta elitklassen som imponerar på snö och is! Men Kristensson var inte ensam om att imponera. I den lägre elitklassen slog Fredrik Eckhardt till med en dubbelseger i topptempo även totalt. I Cupklassen imponerade förhandstippade Dennis Rådström lika mycket. Och i ungdomsrally etablerade sig unge Elias Lundberg även han med en imponerande dubbelseger och fantastiska sträcktider som "den-att-slå" i årets juniorklass, ser vi återigen en ny storstjärna på uppgång i VOC Mekonomen Rally?


Foto: Jan-Olof Johansson / Lollos bilder

Torsby och Rally Finnskogsvalsen skapade fond för premiärhelgen i VOC Mekonomen Rallys nationella serier anno 2014, såväl den sedan länge väletablerade SverigeSerien som den för året nystartade VinterSerien. Glädjande att se är också att VOC Mekonomen Rally håller ställningarna i ett rallysverige med vikande antal startande på många håll, hela 58 VOC Mekonomen Rallybilar kom till start i Torsby, ett antal mycket nära toppnoteringarna för en specifik klass i en vintertävling i modern tid.

Torsby och MK Ratten bjöd på rallysträckor i absolut toppkvalitet. I fjol gäckade Kung Bore med sin frånvaro tävlingen tvingade arrangerande MK Ratten att ställa in för första gången på mer än 20 år. Men, i år tog MK Ratten en gruvlig revansch på Bore. Fantastiskt fina sträckor rakt igenom hela rallyt, på sträckningar med anor från svenska VM-rallyt, absolut toppklass! Tack MK Ratten, tack eldsjälen Sven Täppers och hela ditt fantastiska gäng funktionärer.

Kristensson överraskade i högsta elitklassen

När hade vi senast en skåning högst upp på prispallen i en vintertävling, med en smålänning som stark utmanare?

Första dagen av dubbeltävlingen i Torsby var det förhandstippade norrbottningarna Thomas Lahti med CoDriver Tomas Wikström som klev upp högst på pallen, men detta först efter en fantomtid på sista sträckan och trots denna tätt följda av Tom Kristensson/Timmy Berntsson. En av klassens nytända OldBoysekipage Lars Ohlsson/Göran Widell körde in på en stabil tredjeplats, berättar klassansvarig Roger Fransson.

Annan ordning i söndagstävlingen.

På söndag var det återigen Kristensson som tog taktpinnen redan på första sträckan, huvudsakligen utmanade av duon Erik Karlström och Oscar Almqvist, Skåne före Småland. En krånglande växellåda gjorde att de sistnämnda paret inte riktigt kunde göra sig rättvisa i lördagens tävling, problem som till sist också kostade strafftid på grund av en sen ankomst till en tidskontroll. Lahti på tredjeplats trots en stark spurt.

I kraft av detta leder Kristensson serierna skuggad av Lahti och med Ohlsson på tredje plats.

Trots att Kristensson fanns med som en dark-horse i förhandstipset så måste det ändå ses som en överraskning att den unge jättetalangen från Hörby nu kan stoltsera som serieledare, fantastiskt bra kört Tom.

Eckhardt stabil i lägre elitklassen

I Elit B så var det lågoddsarna Fredrik Eckhardt och CoDriver Charlie Ekström för hela slanten.

Det var en imponerande uppvisning av duon Eckhardt/Ekström. De åkte i ett fantastiskt tempo, fullt i klass med högsta elit. På lördag var det ständigt hårdsatsande Fredric Magnusson med Joakim Ihren i högerstolen som tog andraplatsen, Per Allo med ledsagare Kristoffer Gustavsson tätt därefter, och nyligen uppklassade Patrik Westerberg/Ida Bood skuggandes på en fin fjärdeplats.

Lika imponerande av Eckhardt på söndag.

På söndgens första, långa och helt fantastiska första sträcka så slog Per Allo till med en kanontid och ledde klassen klart. Men Eckhardt kontrade med en likaledes imponerande tid på SS2, kallad Solberg där starten sker alldeles utanför inte rallyikonen forne världmästaren och nyblivne RallyCross världsmästarens Petter Solbergs hus. Eckhardt återställde med detta ordningen. Unga Fredrik Jonasson och CoDriver Jimmy Nesterud för dagen i nybyggd bil efter den kraftiga kraschen i Eskilstuna i höstas, tätt därbakom. I mål Eckhardt före Allo i sin tur före Jonasson, och återigen en fin prestation av Westerberg med ytterligare en fjärdeplats. Magnusson längre ner i listan efter tio minuters snöskottning.

Dennis Rådström tämligen ohotad i Cupklassen

Även i cupklassen så var klassansvarigs förhandstips riktigt pålitliga.

Dennis Rådström med CoDriver Filip Wernefur hade kontroll på handlingarna. I lördagens tävling utmanades de till en början ordentligt av ett annat av förhandstipsen, Per Ström/Emma Eriksson som faktiskt var snabbast på dagens första sträcka med André Nygren/Emil Ohlsson bara tiondelar bakom. Men med stabil körning vann till slut Rådström tämligen komfortabelt före Ström och med Nygren på den sista pallplatsen. Tänker Dennis måhända ärva manteln av SverigeSerie mästaren för bara något år sedan pappa Arne, numera dominant i Historic-klassen?

Än mer stabilt av Rådström på söndag.

I söndagstävlingen hade Rådström tempot inne redan från början, slog knock redan på första sträckan för daqen och kunde efter detta tryggt bevaka segern. Nygren nu på stabil andraplats och med Johan Eriksson vägledd av Sten Yngve Styffe på säker tredjeplats. Ström hade inte riktigt tempot under söndagen, skottade dessutom snö på dagens sista sträcka och var med detta definitivt borta från toppstriden.

Elias Lundberg imponerade stort i juniorklassen

Såg vi en kommande stjärna födas i Torsbytävlingarnas juniorklass?

Unge Elias Lundberg, ännu inte fyllda 17 år, med pappa Robert i högerstolen tog sin första seger redan i fjolårets finaltävling i Örebro. Jag utfärdade redan då ett "håll-koll-på-denna-yngling". Och kunde samtidigt berätta att han går in i ett mentorsystem som klassen nu dragit igång och får med detta vägledning i sin karriär av snabbe och seriöst satsande Per Allo. I lördagstävlingen i Torsby så krossade Elias allt motstånd, vann till slut med nästan två minuter och detta utan att någonsin kört rallybil på snö och is tidigare. Imponerande!

Lukas Kindgren/Peo Kindgren på andraplats och Rasmus Holm/Per Kvarnström på den tredje.

-På söndag morgon måste både Rasmus och kartläsare Per ätit taggtråd till frukost! De utmanade nu Elias stenhårt. Elias tog kommandot på första sträckan, Rasmus bröt tillbaka ordentligt på den andra med en kanontid och ledde efter detta klassen. Men med en supersatsning på sista sträckan så tog ändå Elias segern även i söndagens tävling. Vilka fantastiska juniorer den här klassen plockar fram hela tiden, tack Elias och Rasmus för showen!

Elias före Rasmus med Lukas på tredjeplats.

Vi kan inte lämna ungdomsklassen utan att nämna ytterligare en prestation, Emelie Axelsson som körde in som fyra båda dagarna. Emelie är en tjej av den nya sorten som fokuserar enbart sin klass och klasserna ovanför, inte att tävla mot andra tjejer. Helt rätt tänk för vidare utveckling. Och helt i linje med klassens som alltså från och med i år inte längre har en separat dam/tjej klass. Go for it Emelie!

Nu laddar klassen för Sveg och Härjedalsbrickan 1 & 2

När detta reportage skrivs så har anmälan till Härjedalsbrickan hunnit stänga. Återigen en dubbeltävling kommande helg som kommer att gå på fantastiska vägar. Nästan 14 mils rallyåka på två dagar. Har du ångrat dig så finns efteranmälan öppen på raceconsulting.se

Det finns massor med intressanta frågor inför tävlingarna i Sveg: Ska Tom Kristensson kunna upprepa bedriften från Torsby eller blir det Lahti eller kanske Karlström som ställer sig överst i Elit A? Eckhardt är i skrivande stund inte anmäld till Sveg, vem axlar då manteln i Elit B? Blir det Allo, Jonasson, Magnusson eller någon annan? Ska Rådström fortsätta dominera i C eller har Ström, Nygren eller någon annan hittat lite mer fart? Ska striden i juniorklassen mellan Elias och Rasmus bli lika het som den var i söndagstävlingen i Torsby?

Många frågor, till helgen får vi svaren. En sak är säker, det kommer att bjudas på tuffa fajter och rallyunderhållning på toppnivå. På lördag morgon kör vi!

Roger Fransson