Nyheter

Nygren slog igenom när VOC Mekonomen Rallys nationella serier tävlade i Sveg

Thomas Lahti totalsnabbast på lördag och Tom Kristensson snabbast på söndag får ursäkta, helgens namn i VOC Mekonomen Rally var unge Torsbykillen André Nygren. C-föraren tog alla med storm. Klasseger på lördag skulle blivit ytterligare en på söndag men då blev André hindrad av en avåkt bil. Utanpå detta snabbast av ALLA på lördagens tredje sträcka, näst snabbast totalt i hela rallyt? i sin bara andra rallytävling i livet. Har vi sett en ny storstjärna födas i denna klass om plockar fram och förädlar supertalanger mer eller mindre på löpande band. För att göra bilden komplett imponerande dessutom Fredrik Jonasson i Elit B. Han var också med och utmanande i den absoluta toppen totalt. Förarklass har uppenbarligen väldigt liten inverkan på tempo i VOC Mekonomen Rally.


Ärevördiga Härjedalsbrickan arrangerad av Härjedalens Automobilklubb var nästa vinterevenemang i VOC Mekonomen Rallys riksserier. Dubbeltävling lördag och söndag där lördagen var deltävling både i SverigeSerie och VinterSerie medan söndagen enbart ingick i VinterSerien. Nästan 14 mil specialsträckor fördelade på de två dagarna.


Ett ivrigt snöande både före och delvis också under tävling gjorde sträckorna riktigt luriga vilket också visade sig i ett ovanligt stort antal avåkningar, ingen dock med mer än plåtskador och stukade självförtroenden som följd.


Lahti och Kristensson i högsta elitklassen


På lördag slog rutinen till på riktigt.


  • Förhandstipset från de flesta var att superrutinerade norrbottniongen Thomas Lahti med Tomas Wikström som CoDriver skulle dominera helgen på det svåra underlaget. På lördag gick det mesta enligt ritningarna: Lahti före klubb- och teamkompisarna Lasse Johansson/Mathias Smedberg. Men redan här kunde vi ana att något speciellt var på gång även den här helgen, på tredje plats skuggade nämligen smålänningarna Erik Karlström/Oscar Almqvist. Kristensson/Berntsson åkte av och stod nästan tio minuter redan på dagens andra sträcka och hamnade långt ner i totallistan, sammanfattar klassansvarig Roger Fransson.


På söndag var det annorlunda.


  • ­Redan på söndag hade Kristensson sorterat ut det svåra underlaget och hur han skulle köra för att bemästra det, inkasserade återigen en seger nu före Karlström som också gjort hemläxan över natten och med Lahti på tredje plats. Bara att lyfta på hjälmen för Kristensson och Karlström, två supertalanger. Att så snabbt lära sig så svårt och ombytligt underlag som snö och is är en bragd av två förare som inte har detta naturligt hemmavid.


Raffinerat i serierna inför fortsättningen. Lahti före Kristensson i sin tur bara en enda poäng före Karlström i SverigeSerien inför sommarsäsongen. Samma ordning i VinterSerien serien men där med det ytterligare raffinemanget att den kommande finalen i Vännäs blir helt avgörande för slutseger och pallplatser. Häftigt!


Jonasson för hela slanten i Elit B


I den lägre elitklassen så imponerade Fredrik Jonasson med CoDriver Jimmy Nesterud stort både lördag och söndag. Snabbt och stabilt. Hela tiden med tider i topp inte bara i Elit B utan även totalt av alla VOC Mekonomen Rallys ekipage, fantastsikt!


  • Det var egentligen bara Patrik Westerberg/Ida Bood och Per Allo/Kristoffer Gustavsson som hängde med hyfsat i tempot. I söndagstävlingen körde Allo sönder ett motorfäste och tvingades bryta, det öppnade för Daniel Jonsson att ta en tredjeplats trots att han blev hindrad bakom en avåkt bil under dagen.


I tabellerna är det minst sagt raffinerat. I SverigeSerien har Jonasson och Allo delad ledning på samma poäng, Westerberg skuggar bara 4 poäng bakom. Eckhardt lurar i vassen i riktigt slagläge - fjärde plats trots en tävling mindre genomförd! I VinterSerien är det nästan lika raffinerat inför finalen i Vännäs nästa helg: Jonasson före Westerberg och med Allo och undertecknad (Roger Fransson/Charlott Holmqvist) på delad tredjeplats. Fredric Magnusson skuggar i bra slagläge.


André Nygren stort utropstecken i cupklassen


I cupklassen fick vi med all sannolikhet återigen bevittna ett genombrott, återigen får VOC Mekonomen Rally vara arenan för att en stjärna föds.


  • André Nygren med CoDriver Emil Olsson var i något av en klass för sig i lördagstävlingen. Vann med nästan två minuter före Per Ström/Kim Andve Mastad och med unge talangen Simon Olsson kompetent vägledd av rutinerade Lars Fahlesson på tredjeplats i sitt första besök i en av VOC Mekonomen Rallys riksserier.


Inget annat än en bragd!


  • Att som André gjorde komma från ?ingenstans?, utan att ha kört annan biltävling tidigare och i bara sitt andra rally i livet, ta sträckseger totalt bland alla snabba VOC Mekonomen Rallyförare och även vara näst snabbast totalt sett över hela rallyt undrar jag om alla förstår hur svårt och hur stort det är. Stort grattis från en otroligt imponerad klassansvarig.


Söndagstävlingen är minst sagt svåranalyserad i C. Avåkningar som hindrade de bakomvarande stökar till tiderna. Men så hårt är ju rallys regelverk, att vara hindrad av en medtävlare räknas som normalt och är inte alls ovanligt speciellt i vinterrally då det inte sällan är omöjligt att komma förbi en avåkt bil mellan snövallarna.


  • Jag tror vi vågar påstå att Nygren skulle ha tagit sin andra seger om han inte blivit hindrad. Nu blev både han och Per Ström hindrade och det öppnade arenan för Simon Olsson, seger i sin andra start i en av klassens riksserier. Superrutinerade tysken Karl-Friedrich Beck/Sebastian Kröniger på andra plats och Johan Eriksson/Sten Erik Styffe på sista pallplatsen. Grattis Simon, Karl-Friedrich som du slog har förflutet att tävla framgångsrikt mot en ung Sebastian Loeb, en kille som det ju gick ganska bra för i hans vidare rallykarriär.


I SverigeSerien leder Nygren komfortabelt med 15 poäng före Ström en poäng före Daniel Torph i sin tur bara ytterligare en poäng före Dennis Rådström. Raffinerat! I VinterSerien leder Nygren lika komfortabelt före Ström i sin tur med Eriksson på tredje plats på behörigt avstånd, men skuggad av Dennis Rådström.Holm och Lundberg i juniorklassen


I lördagens tävling så bjöd juniorklassen på den förutspådda stenhårda fajten mellan Elias Lundberg/Robert Lundberg och Rasmus Holm/Per Kvarnström.


  • Ledningen växlade under tävlingen men till slut så var det Rasmus Holm stod som segrare, en härlig revasch för Holm efter Torsby förrförra helgen. Rakt igenom jättefina tider för båda ungdomarna. Isac Nordström/Tomas Johansson stabila på tredje plats.


På söndag höjde Lundberg tempot.


  • I söndagstävlingen fick Holm problem redan på första sträckan, efter det blev klassen mer eller mindre en defilering för Lundberg till seger före Isac Nordström på en andraplats. När sedan Holm och bröt på den tredje sträckan var resultatet definitivt.


I SverigeSerien leder Lundberg före Holm med Nordström på tredje plats. I VinterSerien Lundberg före Nordström och Holm på tredje efter den brutna söndagstävlingen i Sveg. I VinterSerien är Lundbergs ledning så komfortabel att han redan innan finaltävlingen är klar segrare, grattis Elias till din första titel med all säkerhet inte din sista.


Nu laddar klassen VinterSeriefinal i Vännäs


När detta skrivs så ligger anmälan till Vännäs fortfarande öppen på resultatservice.se men det är fortfarande alltför tunnt med anmälningar. Kanske ser vi det numera så vanliga beteendet att anmäla sig sista dagens sista timmar? I just detta fall har ordinarie anmälan dessutom förlängts till söndag kväll, dvs till den 8 februari.


  • Vännäs som tävling tror jag inte det är någon som ifrågasätter. Senast vi körde serietävling i Vännäs så blev Vännäs MK valda som årets arrangör av förarna. Och i år är förhållandena i det närmaste perfekta. Rejält med is i vägarna. Lika rejäla snövallar, på sina håll en hel meter höga. Dessutom säger långtidsprognosen att vi ska hinna med ytterligare några med temperaturer på plussidan innan tävlingen för att sedan återigen få lite kallare på tävlingsdagen, kort sagt helt perfekt.


Helt avgörande final för segern i Elit A. Krig om pallplatserna i Elit B. Och fullt fajt om ALLA topplaceringar i Cupklassen. Det kommer i alla händelser att bli en spännande lördag 14 februari i Vännäs för VOC Mekonomen Rally.Roger Fransson