Nyheter

Kristoffersson imponerade i Rallydebut
Johan Kristoffersson från Arvika har siktet högt ställt i Rallycross VM 2015. Den tidigare STCC mästaren inledde 2014 tillsammans med Volkswagen en målmedveten satsning på Rallycross och har där redan gjort fina resultat. Efter att ha tävlat på asfalt och grus, med såväl två som fyrhjulsdrivna bilar så fattas ändå erfarenhet i en bilsportdisciplin. Fram tills i lördags hade Johan nämligen aldrig kört Rally.

Som ett led i förberedelserna inför Rallycrossäsongen har Johan letat möjligheter till mera körträning. Rally som erbjuder många kilometers körning är en perfekt träning och tack vare Norska talangfabriken Even Management fick Johan chansen att under helgen göra Rallydebut i Norska Numedalsrallyt.

En intensiv vecka av förberedelser ligger bakom helgens framgångar. Det var många nya inslag att lära sig för Kristoffersson som tidigare varken tävlat på snö eller kört med kartläsare och noter.

Tillsammans med rutinerade kartläsaren Patrik Barth har Johan genomgått en intensivutbildning i att köra efter noter. Tillsammans har de båda Värmlänningarna kört standardbil efter noter, de har tittat på Rallyfilm och avslutade förberedelserna med en testdag i den Skoda S2000 som Even Management-teamet ställde till förfogande.

Överraskade med en 5:e plats totalt

Planen var att gå ut försiktigt i Rallyt och lära känna bilen för att successivt öka farten under dagen.

Kristoffersson/Barth inledde med en 14:e plats totalt på första sträckan och följde upp med 10:e tid på SS2. Efter det första serviceuppehållet ökade duon takten betydligt och krigade med de Norska toppförarna genom placeringarna 6:a, 5:a, 7:a och 7:a, trots ett par omkörningar på de kommande supersnabba sträckorna. Med två sträckor kvar började Värmlänningarna bli varma i kläderna och det var nog många etablerade förare som höjde lite på ögonbrynen när de såg Rallydebutantens fart på SS7 och SS8.

På den korta men supersnabba SS7 slutade Johan 4:a totalt och avslutade på Rallyts mytomspunnas långsträcka Smådöl med ännu en fin 4:e plats.

- ?Det har varit fantastiskt kul att få köra Rally, jag vill verkligen tacka professionella Even Managements hela stab som gett mig chansen till en riktigt bra körträning. Jag har under veckan haft superduktige kartläsaren Patrik Barth till min hjälp, han har verklig fått bekänna färg genom långa dagar. Vi körde Rallyt med målsättningen att få så mycket körträning som möjligt, men att inte ta några onödiga risker. Vi har kört mitt på vägen och faktiskt inte haft en enda incident under det 10,5 mil långa Rallyt, berättar en nöjd med sliten Kristoffersson. Resultatmässigt gick det riktigt bra och på de sista 2 sträckorna var vi bara 0,9 sekunder per km efter Eyvind Brynildsen i en Fiesta RRC. Brynildsen slutade 2:a i klassen i Rally Sweden senast så det är en riktigt bra värdemätare?, avslutar en nöjd Johan Kristoffersson.

Resultat Numedalsrallyt, deltävling 3 i Norska mästerskapet
Eyvind Brynildsen, Ford fiesta RRC
Trond Lyseng, Ford Focus WRC
Frank Tore Larsen, Ford Fiesta R5
Anders Gröndal, Subaru Imprezza STI
Johan Kristoffersson, Skoda S2000


Kristoffersson Motorsport AB
Per Andersson