Nyheter

Kevin Hansen tvåa i säsongspremiären i Portugal
Svenske rallycrossföraren Kevin Hansen tog med sig många poäng efter en stark premiärtävling och en total andraplats i RX Lites Cup som kördes i Montalegre i Portugal i helgen.

Hansen kämpade sig tillbaka efter en besvärlig inledning på tävlingen, som kördes som support till FIA World Rallycross Championship. Efter de fyra kvalomgångarna låg han tvåa sammanlagt i sin Peugeot 208 Lites. Kevin vann sin semi-final och startade i första ledet i finalen bredvid hårdaste rivalen Kevin Eriksson. Det blev en dramatisk final i mycket hala förhållanden på den regnvåta banan och efter en kämpainsats tog Hansen hand om andraplatsen efter Eriksson.

- Det känns riktigt bra att få inleda säsongen med en pallplats. Vi hade några tuffa heat i helgen, medan det flöt på enklare för Kevin [Eriksson], säger unge Kevin Hansen (16). Vi gjorde det bästa av situationen och lyckades trots allt knyta ihop säcken på ett bra sätt i finalen. Det är så här vi behöver fortsätta för att kunna slåss om mästerskapstiteln.

- Lördagen var besvärlig, berättar Kevin. På träningen fick vi elproblem och i första heat gjorde jag ett misstag. I andra heatet slog jag ihop med en konkurrent och jag small in i räcket och hjulupphängningen brast. Med tanke på allt det så var en fjärde plats efter dag 1 ganska bra.

Under andra racedagen, på söndag, fortsatte Kevin och hans teamchef i Peugeot Red Bull Hansen Junior Team, Graham Rodemark, att jobba på för att få ut det allra bästa ur både föraren och bilen.
- Väderomständigheterna var svåra, förklarar Hansen. Strax innan finalen började det regna igen. Vi gjorde ett bra däcksval men jag hamnade fel i starten och kom inte ut bättre än fyra efter första sväng. Smuts, grus och regnvatten sköljde över bilen och det var nästan ingen sikt alls. Jag tryckte på så mycket jag vågade och försökte följa dimljusen på bilen framför. På fjärde varvet lyckades jag ta mig förbi [Tobias] Brink in på jokerspåret, men bromsade för sent och gled ut. Trots det lyckades vi båda gå om den som låg tvåa. Med bara ett varv kvar dök jag förbi Brink och med defensiv körning den sista biten tog jag hand om andraplatsen. Nu ser jag framemot att få åka på min hemmabana på SM-premiären i Skövde nästa gång, den 10 Maj.

Teamchef Graham Rodemark var nöjd med Hansens insats och tror att detta var början på en bra säsong.
- Den här helgen blev bra till slut, summerar Rodemark. Kevin visade vilja och mognad. Speciellt i finalen där han faktiskt gjorde en bra start, men hamnade i en typiskt svår situation i första sväng och blev kvar på yttern. Men Kevin bemästrade läget och lyckades metodiskt reparera skadan och tog en fin andraplats. Det känns definitivt som om Kevin har goda möjligheter att ta hem det här i år, avslutar den engelske tävlingsingenjören.

RX Lites Cup Portugal
1 Kevin Eriksson
2 Kevin Hansen
3 Joachim Hvaal
4 Tobias Brink
5 Krzysztof Holowczyc
6 Sandra Hultgren

Susann Hansen