Nyheter

Gotlandsrekord i Svenska Rallycupen!
Aldrig förr har intresset kring premiären av Svenska RallyCupen varit så intensivt, startplatserna till Gotlands MFBK´s Rally Gotland, det klassiska tvådagarsäventyret på Gotland tog slut på rekordtid.

På fredag är det dags, vid 16-tiden går startskottet för första sträckan - efter ytterligare två sträckor och två timmar går ekipagen till nattvila - redan vid sju tiden på lördagsmorgonen fortsätter äventyret - då körs fem sträckor - man startar och avslutar ute på Tofta skjutfält, tävlingens längsta sträcka med 24km där man kör med havsutsikt!

Ett par hundra bilar ger sig ut till startplatsen på fredagen, tävlingens klasser bjuder på starka startfält - klart sevärt när jakten om årets första poäng drar igång.
Först ut är Ungdomarna utan körtkort, de åker med "övningsskylt" på luckan och får oerhört mycket rutin av bilkörning innan de ens nått körkortsålder - Tom Eriksson är det lokala hoppet - han möter fem ekipage från fastlandet där Lukas Kindgren redan förra året visade god fart i bilen. Slaget om totalsegern står mellan ett 30-tal fyrhjulsdrivna ekipage - där syns Johan Rudengren i Skoda Fabia WRC - rutinerade västgöten Bengt Abrahamsson med en vass Mitsubishi, Östgöten Jari Saarinen som alltid ger allt för seger i sin Ford Focus WRC. De klart nyaste bilarna kommer levererade direkt från VM teamen - Björn Adolfsson rattar en årsny Peugeot 208 T16 och Lars Stugemo har stylat till sin splitter nya Ford Fiesta - båda i Internationella R5 klassen.

Med mer än halva startfältet - 106 bilar - startar trimmat 2wd, hemmaesset Johan Holmberg kör sin beprövade Suzuki Swift super1600 och är att räkna med - lika så Sebastian Johansson i en motorsvagare men nyare Ford Fiesta R2. Jimmy Olsson från Storfors med en av de vassaste Volvobilarna i skogen lämnar inget åt slumpen - ny för året i klassen är Henrik Johansson - för ett par år sedan sågs han köra hem seger på seger i Ungdomsklassen - nu är han A-förare och krigar i absoluta toppen med en potent VW Golf KitCar.

Mattias Ledin och co-driver Erik Lindqvist fick besökarna på Bilsport Performance & Custom Motor Show chansen att lära känna lite mer, då besökte de Svenska RallyCupens monter där de visade upp bilen, pratade Rally och berättade om planerna med årets säsong - nu är det dags, efter en "shakedown" i Norge är det så premiär på Gotland!

Grupp E, den enklare klassen, en perfekt instegsklass men också perfekt för motionären som vill hålla tempot uppe, trots de otrimmade bilarna bjuder de på härlig åkning, ingen släpper en meter extra mot konkurrenterna i jakten på segern, Hampus Böe, Patrik Pettersson, Linus Sundström - alla rattar de modernare bilar för klassen som håller på att genomgå en föryngring i bilparken.

25 tävlande till grupp F / VOC klassen - Andreas Westlund, Henric Jacobsson och fjolårsvinnaren, då i c-klassen, Pontus Jardstedt kommer nu med en nyare 940 modell och med b-licens i fickan - samtidigt jagar Jan Wigertson med framhjulsdrift och tar sig allt närmare toppen.

Claes Molin siktar på att behålla ledartröjan i Appendix K, klassen för de äldre bilarna rattade han ihop med Håkan Jacobsson och teamets Porsche 911 hem segerpokalen under fjolåret - nu är det dags igen men möter unge Martin Hagman i en Ford Escort MK2, publikfavoriten Håkan Lindh men också Audiåkarna Tom Axelsson och Arne Bäckström - de har en klar fördel i sin fyrhjulsdrift.