Nyheter

Lyckad Gotlandsdebut för Svenska RallyCupen.
En upplevelse med en vägkaraktär man inte hittar någon annan stans i norden, det var orden från många av de tävlande i helgens Rally Gotland. Tävlingen har långa anor, men för många var det ett första möte med vägarna på ön.

Många hade ett högt tempo, kanske för högt innan de lärt sig att hantera och läsa de unika vägarna och naturen. De som skötte sig bäst var Björn Adolfsson och co-driver Mikael Johansson, de ledde efter fredagens tävlande och höll sig i topp lördagen ut. De tog sin andra raka seger i Rally Gotland och inledde årets säsong i Svenska RallyCupen på topp efter 52 minuters körning. Eskilstunas Johan Rudengren var 9,6 sekunder bakom när målflagg togs, det räckte inte riktigt ifatt KAK föraren som vann - trea ur tävlingen var Bengt Abrahamsson.

I den stentuffa Trimmade 2wd klassen, tävlingens största klass, var det många om segern, flera förare gjorde anspråk på ledningen under starten av tävlingen, många försvann också när tempot blev för högt, antingen för bil eller besättning. Hemmahoppet Johan Holmberg i en Suzuki Swift super1600 var en av förhandsfavoriterna - han gjorde ingen besviken utan hängde med i täten och när det var dags för avgörande stod han där som vinnare. Närmast var broder Lars-Olof Holmberg som hade 48 sekunder uppåt men samtidigt marginal ned till Håkan Långkvist följd av Niklas Karlsson och Christoffer Jacobsson.

Även i B-förarklassen var det dubbelt Gotland i topp, Jonny Hederstedt körde hem segern 10 sekunder före Mikael Olsson. Bengtsforsföraren Simon Andersson rattade till seger för C-förarna.

Två b-förare gick till topp i den gemensamma A/B klassen i grupp E, efter drygt en timmas full fart på specialsträckorna skiljde ynka 4,2 sekunder mellan Johannes Joons och Michael Lundin i topp. Sist ut på sträckorna under fredagen var grupp E c-förare, de hade en tuff uppgift efter att regnet intog tävlingen på kvällen, Anders Hallenbring gjorde det bäst och förärades med segerpokalen före Michael Johansson och Linus Sundström.

Två av de större segermarginalerna sågs i Grupp F, N, VOC - Andreas Broberg hade ledningen redan under fredagen, förvaltade den och körde till seger med dryga minutens marginal före Joakim Eriksson, fem sekunder där efter sågs Andreas Westlund. Med tider för en femteplats bland grupp F bilarna vann Jan Wigertson den framhjulsdrivna klassen.

Hemmaseger blev det när c-förare tog målgång, Mikael Buskas var minuten före Alex Wikvist och det dubbla före Jesper Dahlström.

Audiåkarna med fyrhjulsdrift utkämpade en hård kamp i Appendix K, Arne Bäckström smet förbi på avslutningen och knep segerpokalen 2,4 sekund före Tom Axelsson. Snabbast med endast två drivande hjul i klassen var Martin Hagman.

I Ungdomsrally hade SMK Sala´s Elias Lundberg halvminuten tillgodo på Lukas Kindgren när tävlingen tog målgång under lördagens eftermiddag.

Arrangerande Gotlands MFBK och dess funktionärer gjorde ett strålande jobb under tävlingen, det gav oss och de tävlande ett fint arrangemang, inte ens busväder med regn ställde till det - helt enkelt en kanonstart på Svenska RallyCupen - här näst är det dags att ta fram solglasögonen - om knappt en månad möter vi solen i Karlstad!

Jeremias Ericsson