Nyheter

Rekordartat gensvar i JSM - SSR 2015
30 juniorer till start - en tredjedel av startfältet! - Vi är otroligt glada över ett sådant gensvar. Att vi arrangörer rabatterar anmälningsavgiften för JSM har fallit väl ut.

Det säger Lars Mattsson, ordförande i organisationen för South Swedish Rally (SSR). På fredag är det dags, och tävlingsnav är Karlskrona Arena med tio mil fartsträckor av mycket skiftande karaktär. Från Gullabo RC, en handfull norrut, kommer tre juniorer i den trimmade JSM-delen. 18-årige Jonatan Johannesson, med rutinerade pappa Peter i högerstolen, vann nyligen klassen med sin Golf 3:a i Rally över gränsen.
- Det ska bli jättekul med SSR! Vi ska mest köra för att lära och komma i mål. Tanken är att vi ska göra en framtida SM-satsning, säger Jonatan.

Desto mer rutin har Jacob Jansson från Kopparberg. Fjolårets tre motorras har han lagt bakom sig och leder nu JSM efter att ha tagit hem vinterns båda deltävlingar. Han var också snabbast på powerstage i Östersund. Kommer dessutom med en färsk andraplats i klassen, elva totalt, i norska stortävlingen Rally Sörland.
- Vi avslutade med två sträcksegrar i Norge så det känns väldigt bra. Men vi får inte slappna av i SSR utan gå för fullt och samtidigt ha lite koll på de andra i klassen, säger Jacob som kör sin Fiesta R2.

Huvudkonkurrent i JSM otrimmat är Erik Telehagen, som nästan har hemmavägar med sin adress i Tävelsås söder om Växjö. Han är ensam i startfältet med en Honda Civic och har åtta poäng upp till Jansson.
- Vårt bilhandikapp får vi ta igen på att vi är rätt vana vid vägkaraktären, säger Erik. Två gånger tidigare har han tävlat i Karlskrona, först vann han som ungdom sedan i Volvo Original.

Fast favorit den här gången bland juniorerna är Emil Bergkvist, Opels fabriksförare i en Adam R2. 21-åringen leder Junior-EM, men gör ett inhopp i SM.
- Det är jättekul och en bra måttstock för oss andra, säger Pelle Wilén som är värst hittills i den trimmade JSM-delen, tvåa sammanlagt.

Precis utanför topp tre i JSM finns inför SSR Daniel Röjsel, Fredrik Jansson och Philip Haag. Nyblivne pappan Markus Theorin tänker också jaga nya poäng för att klättra i tabellen.

Mer på nivån att se och lära finns de lokala ämnena Alexander Petersson, Simon Karlsson, Daniel Brorson och Tim Liljegren. Den senare bara ska åka, även om den bil han köpte inför säsongen inte alls uppfyllt några förhoppningar: i första tävlingen rasade motorn och i andra växellådan. I tredje nådde Tim målet, men vid närmare kontroll visade det sig att karossen hade spruckit i infästningarna. Nu tänker han hyra en Volvo 240 över SSR.

Annemo Friberg