Nyheter

Jagad Söderqvist vill vinna SSR 2015
Medflyt och vinter, då är Tobias Söderqvist i tabelltopp. Men nu väntar gruset i South Swedish Rally och han får känna sig jagad i tvåhjulsdrivet.

I ärlighetens namn ska sägas att Victor Henriksson var snabbare i Östersund, men det är slutmålet som räknas och dit orkade inte Cittran. Det gjorde däremot bröderna Söderqvists Corolla.
- Det var länge sedan vi tog en seger på grus. Men nu har vi förbättrat väghållningen och bilen går riktigt bra. Så vi är redo, hälsar Tobias.

I SM-toppen för trimmat 2WD är det tre ekipage som dragit ifrån. Förutom Söderqvists finns där Leif Peterson och Johan Carlsson. Senast SM gick i Karlskronaskogarna, 2008, vann Peterson.

- Jag har inte varit där och fräst sedan dess. Fast det känns som om det var igår. Härligt krokigt och smalt mellan gärdsgårdarna, säger Leffe. Historiskt sett brukar han hålla Söderqvist bakom sig på grus, och det är förstås målet även denna gång. En annan som lovar göra vad han kan är Johan Carlsson.
- På sommaren kan jag välja de linjer jag vill, så vi ska åka på hårt, säger han.

Grus betyder också att de bakhjulsdrivna kan visa framfötterna mer. Det gör att Patrik Flodin förväntas hålla högt tempo och ta en plats bland de främsta. Ola Axelsson är tabellfyra i SM med sin Volvo, och lär bli jagad av Golfåkarna Kristian Johansson (femma i dagsläget) och Mikael Ericsson som behöver en rejäl poängskörd till efter nollan i premiären.

Lokalt kan publiken räkna med att Gullabos Mattis Olsson och Morgan Eriksson tänker röra om i grytan. Morgan värmde upp med Rally Gotland där han testade och justerade en hel del på Volvon.
- Jag föredrar grus och tycker att bilen känns riktigt bra nu, säger han. Hemmaföraren Jonas Åkesson är tillbaka, och det i den Ascona B hann klassvann Karlskronapokalen med 2010, trea totalt då. Nu rasade motorn för en månad sedan, men den är klar och nytestad.
- Hittar vi bara flytet på fredagen ska det gå att köra ifrån några Corollor. Men det är min första SM-tävling så där är nervöst, säger Jonas.

Andra lokalt åksugna är Jonas Andersson och Rickard Mattisson. Båda gör SM-debut i Volvo 940 respektive Ford Fiesta. Störst rutin har Jonas som tog DM-guld förra året.

Den otrimmade delen ser tre utländska ekipage till start, vilket gör att Mattias Ledin kan räkna med hårt motstånd.

Och så var det Victor Henriksson då. Har den trimmade motorn återfunnits efter renoveringen i Frankrike? Ja, men för sent för att Victor ska komma till start. Därmed är SM-säsongen redan körd för hans del.

Annemo Friberg