Nyheter

Internationell guldkant på SM när det gästar det 40:e South Swedish Rally
Drygt två månader efter den rafflande avslutningen på Östersund Winter Rally, är det dags för gruspremiär i årets Rally-SM i Karlskrona genom South Swedish Rally?s återkomst i SM-kalendern. Och bättre comeback kunde tävlingen knappast ha bett om när två av landets hetaste internationella rallyjuniorer, Fredrik Åhlin och Emil Bergkvist, dyker upp i startlistan ihop med Mitsubishis spännande R5-projekt.

Fredrik Åhlin är en av alla duktiga svenska rallyjuniorer som tagit klivet ut i världen och VM i rally och till South Swedish Rally kommer den värmländske talangen till start i en Ford Fiesta R5 ihop med sitt team Leo Vegas World Rally Team. Fredrik som i år kombinerar tävlande i VM med inhopp i både det svenska och norska mästerskapet kommer till Karlskrona med en solklar målsättning, att vinna.

- Målsättningen är den samma som för hela året, och det är att samla värdefulla kilometer i bilen inför nästa års satsning på en full WRC 2 säsong. Men självklart åker vi dit för att försöka vinna, sen är det alltid svårt och säga hur det kommer att gå, mycket kan hända på skogen, säger Fredrik Åhlin.

Fredrik Åhlin, som tävlar i klassen Trimmat 4WD, utmanas främst av den regerande svenska mästaren Jerker Axelsson, men även den niofaldiga South Swedish Rally vinnaren Mats Jonsson.

- Jerker Axelsson är den som jag ser som absolut största konkurrent, säger Fredrik inför tävlingen.

I samma klass gör även Mitsubishi SM-premiär med sin nybyggda Mirage R5, en värstingbil på högsta internationella nivå. En premiär som följs med stort intresse världen över. Bilen som utvecklats av svenska Mpart med Tomas Weng i spetsen har under vintern och våren genomgått ett intensivt testprogram och kommer nu äntligen till start i Rally-SM med två stycken bilar som körs av de flerfaldiga svenska mästarna Patrik Johansson och Martin Berglund.

- Tomas Weng och Mpart har tillsammans med Öhlins gjort ett fantastiskt arbete med bilen, det känns som det här kan bli hur bra som helst. Det är en pojkdröm som går i uppfyllelse att få köra en sådan här bil i SM-sammanhang. Vi kommer väl troligen ha en del ögon på oss inte bara inom landets gränser. Målsättningen är att vara med och slåss i toppen även i den här klassen, något annat alternativ finns inte, säger Martin Berglund

Emil Bergkvist, fabriksförare för Opel Motorsport och ledare av Junior-EM i rally, ansluter sig ihop med Fredrik Åhlin till skaran av internationella rallystjärnor som vänder hem för South Swedish Rally. Emil och co-drivern Joakim Sjöberg, som i vintras blev svenska mästare i rallysprint, kommer till Karlskrona med Opels senaste rallyprojekt, en Opel Adam R2, som de ställer upp med i den otrimmade JSM-klassen. En klass som under vintern dominerats av Jacob Jansson, som är en av alla som hoppas på att ge Emil en fight om segern i Karlskrona. Ställer upp i klassen gör även Mattias Adielsson, som tillsammans med Emil utgör de två svenska ekipage som tävlar i Junior-EM 2015.

Till Karlskrona kommer Pelle Wilén till start i den trimmade Junior-SM klassen med stort självförtroende efter två raka pallplatser i de inledande SM-tävlingarna, han utmanas kanske främst av Daniel Röjsel. Oturen som förföljt Victor Henriksson, förra årets gigant i Trimmat 2WD, fortsätter. Victor som vann klassen i Östersund, men tvingades bryta på transporten efter sista sträckan med motorproblem kommer inte till start i Karlskrona. Detta öppnar upp kampen om segern i klassen, och Tobias Söderqvist som vunnit de två inledande tävlingarna jagas av bland andra Leif Petersson, Johan Carlsson och Kristian Johansson.

I Otrimmat 4WD fortsätter den stenhårda fighten mellan de båda Mitsubishiförarna Nicklas Hägg och Magnus Henriksson. Magnus blev slagen med 0,2 sekunder senast i Östersund siktar på revansch i South Swedish Rally. Och i den andra otrimmade klassen, Otrimmat 2WD, satsar Mattias Ledin på att ta sin tredje raka seger.

South Swedish Rally 2015 har Karlskrona som huvudort och avgörs över två dagar med start på fredag den 14 maj.