Nyheter

Överraskande resultat i Sydsvenska Rallycupen
190 rallyekipage och tusentals åskådare besökte Kristianstads och Älmhults Motorklubbar och deras samarrangemang Rally Över Gränsen. Sju sträckor på över sju mil av högsta nordskånska och sydsmåländska kvalitet gav en utslagsgivande tävling där favoriterna föll och överrask-ningarna steg fram i flera klasser. I Sydsvenska Rallycupen delades dagen upp i två poänggivande delar så mycket stod på spel.

Efter cupens, således, tre inledande tävlingar är det bara en förare som tagit full poäng och det är Robert Scholander, Eksjö, i den, för året, nya klassen R2. Trots detta leder han inte då Tom Kristensson, Hörby, tagit bonuspoäng i Simrishamn och Rally Över Gränsen. Mer om ställningen i cupen längre fram.

Först överraskningen hittar vi i R4 4WD där Stoffe Nilsson bryter en lång segerrad och lämnar plats åt långväga gästen Joakim Rydholm, Dals MK. I den klassen fortsätter nykomlingen Robin Adolfsson att övertyga och går in på en andra plats.

Andra överraskningen får vi nog anse Johan Greens seger i R3 Grupp H A-förare vara. Johan håller oftast till i toppen men det är två år sedan, i Kong Christian Race 2013, förra klassegern kom. Tydligen en favorittävling då han segrade även i 2010-års upplaga.

I klass R1a Grupp E Elit är Andreas Olsson, Kalmar oväntad segrare. Andreas körde debutant 2013 i Kongen men är redan snabbast i klassen. Starkt gjort! I samma bilklass är C-föraren Magnus Sigvardsson, Hörby fyra totalt. Magnus har bara kört en handfull tävlingar men tydligen lärt sig mycket av att i flera år varit kartläsare åt olika Hörbyförare.

Tim Liljegren i R3 Grupp H B-förare tog en övertygande första seger efter klassbytet och hade sedan med sig den höga farten in i JSM i SSR där han i början av tävlingen ledde klassen innan tekniska problem förstörde dagen.

Nyss Ungdomsåkare och nu klassegrare! Jonatan Johannesson, Gullabo vinner C-klassen R3 Grupp H med mer än tre!! minuter.

Att vi har favoritfall och nya namn i topp märks även i den totala Prispottslistan. Om vi jämför förra årets 20-bästa lista med årets efter tre tävlingar så är det bara två namn som finns med på båda. Det är Magnus Gad, Lessebo och Ola Schön, Tomelilla. Övriga 18 är namn som tagit stora steg framåt sen ifjol.

1 Tom Kristensson SMK Hörby Volvo 238
2 Robert Scholander SMK Eksjö Citroen 225
3 Jonatan Johannesson Gullabo RC VW 222
4 Magnus Sigvardsson SMK Hörby VW 216
5 Carl Ryke Karlskrona VW 216

Se hela poänglistan och de 80 förare som får åka finalen på hemsidan www.ssrc.se där resultat för tävlingar och ställningen i cupen publiceras.

Nästa tävling är nu på lördag den 30 maj då 165 förare, lite i förtid, dansar Midsommardansen i Ljungby.

Mats Bergman