Nyheter

Seger och två bilar på pallen för Team Peugeot-Hansen i Tyskland
Teamets två Peugeot 208 WRX skakade av sig hårdast tänkbara motstånd på Estering i Tyskland när Davy Jeanney vann den femte deltävlingen av FIA World Rallycross Championship medan teamkollegan Timmy Hansen svarade för bästa upphämtningen och tog en stark tredjeplats. På vägen dit tog Davy tre av fyra heatsegrar, vann sin semi-final och sedan toppade med seger i finalen. Timmy hade en tuff resa med motorproblem och omöjliga banförhållanden, så att lyckas vända motgångarna till en välförtjänt framgång var en seger i sig.

För oss svenskar är midsommar en av årets höjdpunkter. Årets längsta och ljusaste dag visade sig också vara den dag då teamet efter en utmanande och delvis mörk inledning på säsongen kom ut ur skuggan för att få ånjuta frukterna av det omfattande testarbete som genomfördes innan tävlingen i Tyskland. Tackvare detta avgörande grundarbete och en oförtröttligt insats av alla teamets medarbetare var Team Peugeot-Hansen med i topp från start till mål på Estering.

Davy Jeanney tyckte att hans Peugeot 208 WRX var i perfekt balans för Esterings bankaraktär och det hjälpte honom att bli den första att ta tre raka heatsegrar. Bara en avåkning i sista heatet hindrade honom från att ta full pott. Trots missödet lyckades Davy ta maximala kvalpoäng och startade i pole position i första semi-finalen. Timmy Hansen klarade också av att ta sig till semi-final trots att teamet tvingades byta motor mellan lördagens och söndagens körningar.

De två Peugeot-förarna drog största möjliga nytta av de 550 hästkrafterna från sina 208 WRX:er och tog sig båda två vidare till den avgörande finalen från semi-finalerna. Davy tog pole position även i finalen medan Timmy tog femte startspår. Båda två fick mycket bra starter och var uppe som etta och trea in mot första sväng. Davy kom igenom helskinnad i den ökända första kurvan på Estering medan Timmy däremot fick känna på hur tuff den kan vara. Tredjeplatsen byttes till femte efter några rejäla smällar av konkurrenterna och en hård törn in i räcket. Hansen redde ut situationen och tog upp jakten framåt och steg för steg åkte han i kapp och förbi upp till tredje platsen igen. Med en utmärkt taktik av teamet som tajmade jokerspåret och förutsättningarna perfekt tog Davy en solklar seger med ledning från start till mål och blev första fransman att vinna en deltävling i rallycross-VM.

Det var första gången i år som ett team lyckades ta båda sina bilar till prispallen och helgens resultat gav en stort lyft till Team Peugeot-Hansens titelchanser. De är nu bara 11 poäng bakom ledande Ford OMSE.

Med bara två veckor kvar till nästa VM-tävling i Höljes i norra Värmland kom framgången i Tyskland som en bra kick-off för teamet för resten av sommaren.

Kenneth Hansen, Teamchef
"Davy var både stark och konstant i sin körning hela helgen och det syntes klart och tydligt på hans självförtroende i körningen. Han litade fullständigt på bilen och hade modet att gå riktigt nära räckena i höga hastigheter. Jag är väldigt nöjd över att Davy vann i helgen. Det var han så värd! Timmy däremot drabbades av tekniska problem under lördagen och tvingades anpassa sig till en våt bana under söndagens första heat. Trots det orkade han kämpa sig upp och ta en plats i finalen. Det var imponerande att se honom fixa en pallplats under de förutsättningarna. Det var en stor förbättring generellt hos teamet denna helg och de har tagit oss tillbaka i jakten på teammästerskapet."

Davy Jeanney, Peugeot 208 WRX #17, Segrare
"Det här var en fantastisk seger eftersom det är den första för mig på internationell toppnivå på fem år. Det känns otroligt bra att vinna en tävling redan under mitt första år i den full VM-satsning. Jag är så otroligt glad! Alla uppoffringar och allt slit börjar nu ge resultat. Att vinna de tre första heaten gav mig bra utgångsläge för den avslutade finaldelen. Jag tog inte så stora risker i semi-finalen som under kvalheaten, men i finalen gav jag återigen allt jag hade. Det blev en perfekt tävling och jag har lärt mig mycket på vägen."

Timmy Hansen, Peugeot 208 WRX #21, 3:a
"VIlken helg! Återigen tvingades vi kämpa oss tillbaka från en tung inledning på lördagen och ärligt talat trodde jag inte att jag skulle fixa att ta mig igenom till semi-finalerna alls.Jag försökte matcha Davy's tider under hela tävlingen och till finalen hittade jag en "växel" till och ökade nivån rejält och kunde därför köra ikapp och upp till en tredje plats. Det var tight över mållinjen men jag fixade det och känslan var underbar."

Estering resultat - Deltävling 5 av 13 (Tyskland) - 20 & 21 juni 2015
1. Davy Jeanney (Team Peugeot Hansen, PEUGEOT 208 WRX)
2. Petter Solberg (SDRX, Citroën DS3)
3. Timmy Hansen (Team Peugeot Hansen, PEUGEOT 208 WRX)
4. Johan Kristoffersson (Volkswagen Team Sweden, Volkswagen Polo)
5. Andreas Bakkerud (OlsbergMSE AB, Ford Fiesta ST)

2015 FIA World Rallycross Championship resultat (efter 5 av 13 deltävlingar):
Förar-VM
1. Petter Solberg (SDRX, Citroën DS3), 138 pts
2. Johan Kristoffersson (Volkswagen Team Sweden, Volkswagen Polo), 103 pts
3. Andreas Bakkerud (OlsbergMSE AB, Ford Fiesta ST), 88 pts
4. Timmy Hansen (Team Peugeot Hansen, PEUGEOT 208 WRX), 79 pts
5. Davy Jeanney (Team Peugeot Hansen, PEUGEOT 208 WRX), 77 pts
6. Reinis Nitiss (OlsbergMSE AB Ford Fiest ST), 76 pts
7. Toomas Heikkinen, (Marklund Motorsport, Volkswagen Polo), 63 pts
8. Mattias Ekström (EKS, Audi S1), 61 pts

Team-VM
1. Ford Olsbergs MSE, 164 pts
2. SDRX, 158 pts
3. Team Peugeot-Hansen, 156 pts