Nyheter

Halvvägs i Sydsvenska Rallycupen
Halvvägs i Sydsvenska Rallycupen Under juni har två rallyklassiker, både ingående i SSRC, körts i Småland. Den 13 juni anordnade Wäxjö MS Dackefejden som vanligt med ett stort inslag av VOC Mekonomen bilar, i SSRC tävlande i klassen R1B tillsammans med bland annat Grupp F. Trots det stora inslaget av främmande tävlande i klassen segrade än en gång Tom Kristensen, Hörby och drygade ut sin ledning sammanlagt.

Helgen efter Midsommar körde så Skillingaryds MK Skilling 500 och ovanligt nog vann inte Tom utan denna gång gick segern i R1B till Anton Jansson, Kind. Det bästa som kunde hända för spänningen i Prispottslistan där Tom fortfarande leder men ledningen till nya tvåan Keith Wennberg är nu bara 30 poäng.

Har det då skett några andra större förändringar i de övriga klasserna efter juni månads tävlingar? Vi tittar på detta klass för klass.

I R1B VOC för C-förare har Robin Liljegren, Karlskrona fortfarande en tät fight med Olof Andersson, Osby och de som avancerat mest är Christian Gustafsson, Nässjö och Patrik Tallåker Skillingaryd. I denna som i alla andra klasser syns det hur viktigt det är att ta poäng i varje tävling.

I R3 A-förare 2WD har Thomas Grönberg, Oskarshamn kopplat greppet och avancerat från fjärde till första plats medan Mattis Olsson, Ryd nollat två gånger och dalat från andra plats efter Ljungby ner till elfte plats.

Bland B-förarna leder fortfarande Jonatan Johannesson, Gullabo och Golf-kollegan Andreas Axelsson, Grimslöv står för uppryckningen från nionde till tredje plats.

I C-klassen har Tobias Pettersson, Gränna haft en härlig juni med två raka segrar och därmed tagit ledningen.

I R4 4WD är det många som kör jämnt och tar poäng varje tävling medan Stoffe Nillson missat lite poäng under våren. I Skillingaryd fungerade både nya bilen och samspelet med nya kartläsaren Esmeralda Gyllenswärd och helt plötsligt skiljer det 2,5 sekunder per kilometer igen. Om trenden fortsätter till slutet på året då en tävling får räknas bort återtar Stoffe den ledning i R4 som han abonnerat på den senaste åren. I Skillingaryd räckte det till att ta hem den tredje raka grillen som totalsegraren får med sig hem.

I de tre R1A Grupp E klasserna var i Skilling 500 ordningen nu återställd så det skiljde åtskilliga sekunder mellan de tre förarklasserna. Det stora startfältet gjorde att det skiljde åtskilliga startnummer och det påverkade vägens kvalitet och förutsättningarna. A-B-klassen är väldigt tät där Ola Schön, Tomellilla, Thobias Svensson, Hörby och Jesper Larsson, Kristianstad ryms inom 19 poäng.

I C-klassen slutligen tog Keith Wennberg, Skillingaryd sin andra raka och utökar sin ledning till Hampus Larsson, Kristianstad.

Skillingaryds tävlingen ingick också i Svenska Rallycupen så ett drygt sextiotal förare från Mellansverige utmanade SSRC gänget. Av de femton klasserna tog gästerna fem klassegrar men de andra tio togs av SSRC-tävlande. Nästa möjlighet till revansch för SRC-förarna är i Rally Småland i september då både cuperna deltar.

Nu är det sommaruppehåll för SSRC till Snapphanerallyt i Hässleholm den 8 augusti.
Ställningen i cupen m.m. hittar ni på www.ssrc.se

Mats Bergman