Nyheter

Team Peugeot Hansen berövades på segern i Höljes
Timmy Hansen var först att passera målflagg efter att ha tagit ledningen i den sista kurvan i finalen i Höljes, men segern byttes till en andraplats efter jurybeslut.

Den svenska deltävlingen av FIA World Rallycross Championship blev en känslomässig berg-och dalbana för Team Peugeot-Hansen. En övertygande seger av Timmy Hansen i första kvalomgången förstärkte förhoppningarna om att det svensk-franska teamet skulle kunna bygga vidare på segern med Peugeot 208 WRX i den förra tävlingen i Tyskland.

Rallycross är dock en sport där även de bäst utformade planerna kan gå om intet, så trots att Team Peugeot-Hansen hade båda bilarna på första och andra plats i semi-final 1, så tvingades Davy Jeanney bryta med transmissions problem. Därmed försvann möjligheten att se båda bilarna i final. Timmy tog däremot en solklar seger i semi-finalen och säkrade en plats i första ledet i finalen.

Timmy var således själv kvar att försvara Team Peugeot-Hansens färger i vad som skulle bli en av de mest spännande och händelserika finalerna på länge. Inför sina hemmafans, och på en banan han trivs synnerligen bra, gav Timmy bevis för sin stora talang och målmedvetenhet när han på ett magnifikt sätt passerade Mattias Ekström i finalens sista kurva.

Domarjuryn beslöt dock i efterhand att manövern var tveksam och flyttade ner Timmy till en andraplats. Det var såklart både en ledsamt och tungt beslut för teamet som trots allt avancerade till andraplats i Team-VM, bara 17 poäng bakom ledaren.

Kenneth Hansen, Teamchef
"Båda våra förare tog sig till semi-final. Timmy vann, men Davy fick tyvärr problem, annars kunde vi ha haft båda bilarna i final igen. Timmy hade bra fart och en bra däckstrategi i finalen. När Timmy väl kom förbi Andreas Bakkerud hade sekunderna tickat på och Mattias Ekström kom ut framför Timmy efter jokerspåret. Timmy kom i kapp Ekström i sista kurvan, och enligt min mening, lyckades han göra en perfekt omkörning och tog ledningen. Att vinna på "the Magic Weekend" i Höljes inför nästan 40.000 åskådare var en stor stund för oss. Dessvärre tog tävlingsledningen ett beslut som vi överklagade. De ansåg att det var en form av avknuffning och valde att byta placering på de två. Jag anser att segerna var helt och hållen Timmys även om de tar den ifrån oss. Helgen har i övrigt varit just en "Magic Weekend".

Timmy Hansen, PEUGEOT 208 WRX #21, 2:a
"Jag har sett bilderna och jag vet vad jag gjorde och det var en typisk del av rallycross. Jag upplever att jag blev besluten på min seger. Mattias trodde han hade vunnit racet redan innan mållinjen och släppte på gasen, precis som han sa själv på presskonferensen. Jag såg Mattias misstag och tog chansen. Det var helt enligt
regelboken, men domarna tyckte annat. Jag är mycket stolt över vår helg i Höljes."

Davy Jeanney, PEUGEOT 208 WRX #17, 6:a i Semi-final 1
"Jag tycker att jag kämpade tillbaka bra idag efter missödet med punkteringen igår lördag. Jag avancerade till sjunde plats totalt efter heat 3 och 4, vilket var tillräckligt för att få en biljett till semi-finalerna. Timmy och jag fick superbra starter och låg etta och tvåa, men så gick en drivaxel av och jag blev bara sexa istället. Det gav några poäng men inte så många jag hade hoppats på. Det hade varit fantastiskt att ha båda våra Peugeot 208 WRX i finalen."

Finalresultat ? Round 6 (Höljes) ? July 4-5, 2015
1. Mattias Ekström (EKS, Audi S1),
2. Timmy Hansen (Team Peugeot Hansen, PEUGEOT 208 WRX)
3. Andreas Bakkerud (OlsbergMSE AB, Ford Fiesta ST)
4. Toomas Heikkinen, (Marklund Motorsport, Volkswagen Polo)
5. Reinis Nitiss (OlsbergMSE AB Ford Fiesta ST)
6. Petter Solberg (SDRX, Citroën DS3)

FIA World Rallycross Championship standings after six rounds
Förar-VM
1. Petter Solberg (SDRX, Citroën DS3), 159 pts
2. Johan Kristoffersson (Volkswagen Team Sweden, Volkswagen Polo), 115 pts
3. Andreas Bakkerud (OlsbergMSE AB, Ford Fiesta ST), 113 pts
4. Timmy Hansen (Team Peugeot Hansen, PEUGEOT 208 WRX), 104 pts
5. Reinis Nitiss (OlsbergMSE AB Ford Fiesta ST), 96 pts
6. Davy Jeanney (Team Peugeot Hansen, PEUGEOT 208 WRX), 88 pts
7. Mattias Ekström (EKS, Audi S1), 87 pts
8. Toomas Heikkinen, (Marklund Motorsport, Volkswagen Polo), 63 pts

Team-VM
1. Ford Olsbergs MSE, 209 pts
2. Team Peugeot-Hansen, 192 pts
3. SDRX, 182 pts