Nyheter

Heta strider när VOC Mekonomen Rally körde SverigeSerie och SommarSerie i Nyköping


Sörmländska rallyvägar är omtalade för att vara luriga, fulla av utmaningar som inte heller riktigt går att fånga i en säkerhetsnot. Årets upplaga av Gästabudstrofén var inget undantag och rallyt krävde sin tribut.

- Lyckligtvis skedde inga personskador. En VOC Mekonomen Rallybil är en väldigt trygg och säker rallybil, allt av Volvos grundläggande säkerhetstänk intakt, deformationszoner lämnade orörda, samtidigt som den starka grundkonstruktionen kompletteras med burbåge, FIA-stolar och bälten. Och, även om förbundet efter märkliga turer till slut valde att backa på kravet på nackskydd så använder ändå det stora flertalet i klassen HANS- eller Hybridskydd ändå - mycket klokt att inte äventyra säkerheten, säger klassansvarig Roger Fransson.

Däremot måste man våga ifrågasätta rallypubliken.

- Rallyt hade i synnerhet en riktigt tuff sväng redan på dagens första sträcka, en vänster som nöp ordentligt samtidigt som vägen smalnade av. Efter tidiga avåkningar så ville besättningarna ställa sig och varna, att vinka ned, efterkommande ekipage. Då blev det en hotfull stämning från publiken på platsen. Istället ?hjälpte man till? så att bilarna drogs undan för att det inte skulle placeras ut någon triangel. På videoupptagningar som finns så hör man också hur publiken jublar och applåderar senare avåkningar, detta förstås samtidigt som de sker och därför långt innan man vet att förare och CoDriver klarat sig oskadda. Hur tänker sådana människor, eller ska jag säga gamar eller hyenor? Hur är man funtade? Var tappade man sin empati och sin medmänsklighet.

Hylla framgångarna, inte misslyckandena!

- Jag kan förstå spänningen. Jag kan också förstå att man jublar och hyllar de som hamnar i en situation men som med skicklighet reder ut den, precis som Tom Kristensson gör på bilden till det här reportaget. Hyllar den action som det bjuder på. Liksom att man hyllar fantastiska prestationer, max laddning utan tillbud. Men att man hyllar avåkningar med risk för personskador, det kan jag bara inte förstå. Vår sport måste vara unik i detta. Kan ni se framför er en störtloppspublik som jublar samtidigt som åkaren kör omkull? Eller en skridskopublik applådera då åkaren får ett felskär och faller? Eller applåderar då snowboardåkaren misslyckas med sitt trick? Hyllar höjdhopparen som river? Hur ska vi komma till rätta med detta och hylla prestationerna istället för misslyckandena? Jag har inga svar annat än kommunikation och utbildning av de breda massorna, ett tufft uppdrag.

Tom Kristensson igen i Elit A


Tom Kristensen vann igen när VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie och SommarSerie gästade Nyköping, men som framgår inte utan incidenter. Foto: Thorleif Ohlsson

Att spela på Tom Kristensson som vinnare i Elit A ger snart knappt pengarna tillbaka.

- Tom vann som jag förutspådde igen. Men nu har Kim Nilsson riktigt kommit över den vådliga flygturen nere i Osby, hittat tillbaka till tempot och han lyckades faktiskt också knipa två sträcksegrar under dagen. Daniel Andersson in på tredje plats.

Erik Stenberg i den lägre Elitklassen

I VOC Mekonomen Rally Elit B har Frederik Eckhardt dominerat sommarsäsongen totalt. Men i Nyköping fick han faktiskt vika sig.

- Erik Stenberg har haft en uppåtgående formkurva hela säsongen och nu klippte han till ordentligt med en välförtjänt seger. Med den i ryggen så tar han också ett rejält skutt uppåt i tabellerna. Per Allo på tredje plats hade klockan med sig den här gången och knep tredjeplatsen med en ynka tiondel före Tommy Larsson. Senast förlorade Allo sista pallplatsen med fyra tiondelar. Var det någon som tvekade på hur tufft det är i VOC Mekonomen Rally så kan hen sluta tveka nu.

André Nygren omutlig i Cupklassen

I VOC Mekonomen Rally C var det däremot inga överraskningar.

- André Nygren kör rallybil som om han inte gjort annat i hela sitt liv, ända har han ännu inte särskilt många starter på sitt CV. Det är bara att lyfta på kepsen för äkta talang då man ser den, och det ser varje sund rallyälskare i André. Dessutom var André återigen tredje tid totalt i den tuffa VOC Mekonomen Rallyklassen oavsett förarklass, bara slagen av Tom och Kim i Elit A, och det dessutom inte med mer än 6 respektive 10 sekunder. Imponerande! Fredrik Hagelin tvåa och Sebastian Johansson trea rejält jagade av Emil Andersson på fjärde plats.

Självklart Elias Lundberg i juniorklassen

Bland VOC Mekonomen Rallys helt fantastiska juniorer dominerar Elias Lundberg årets tillställningar och det saknas lämpliga ord för att beskriva denna supertalang.

- Men den här lördagen hade jätteduktiga Isac Nordström verkligen käkat taggtråd i minst en vecka. Och även om Elias vann alla sträckor så var Isac riktigt nära på fyra av dagens sex sträckor. Bra jobbat Isac! Kan inte heller lämna juniorerna utan att konstatera att Elias hade varit sexa i såväl A som B på sina tider, och ändå kör pojken onotat på dessa extremt svåra och luriga vägar. Hur gör han?

Tack Nyköping för ett fint rally. Fina om än tekniskt supersvåra sträckor. Härliga funktionärer. Bra serviceplats. Vi ses säkert snart igen.

Roger Fransson