Nyheter

Rally Askersund först ut när Rally-SM 2015 går in i andra halvlek
Efter en händelserik inledning av Rally-SM 2015 är det nu dags att gå in i en intensiv avslutning efter sommaruppehållet; Tre deltävlingar återstår i årets mästerskap, och först ut är Rally Askersund om en månad.

I Junior-SM är det Pelle Wilén som har kopplat greppet efter en så gott som felfri första del av säsongen. Efter en andraplats i Sandviken följde två raka segrar och Pelle leder nu mästerskapet med 8 poäng före Jacob Jansson, som också haft en bra inledning på säsongen efter ett struligt 2014. Bakom de två skuggar Daniel Röjsel, 14 poäng bakom ledande Wilén. Bra inledning på säsongen har också Erik Telehagen haft som skuggar Röjsel i tabellen. Men till avslutningen på säsongen skall man inte heller räkna bort Emil Karlsson, Marcus Theorin, Fredrik Jansson och Philip Haag med flera, som alla har siktet inställt på att klättra i tabellen.

Mattias Ledin har vart domminant i klassen Otrimmat 2WD under säsongen och vunnit alla deltävlingar så här långt, och Mattias har en teoretisk chans att redan i Askersund säkra SM-guldet om alla bitar faller på plats. Mattias har inte legat på latsidan under sommaruppehållet utan var förra helgen i Estland och körde en deltävling i Junior-EM, där man körde hem en fin femteplats. Mattias skuggas närmas av Andrew Rönnle och Martin Jansson i tabellen.

I Trimmat 2WD har Tobias Söderqvist precis likt Ledin vunnit alla årets deltävlingar och har nu ett fantastiskt utgångsläge för att köra hem guldet i klassen, som i så fall skulle bli hans andra guld i år. Eftersom att Tobias och brodern Joakim vann SM-sprinten i Sundsvall under SM-veckan tidigare i sommar. Tobias leder tabellen 10 poäng före Johan Carlsson, som gick om Leif Petersson efter ett fint resultat i South Swedish Rally. Trion skuggas närmast av Kristian Johansson, som hoppas på att hans otur skall vända i Askersund.

Niklas Hägg har kopplat ett ganska bra grepp om ledningen i Otrimmat 4WD, Hälsingebon leder nämligen med hela 20 poäng före tvåan Joakim Carlström. Detta efter två segrar i de inledande vintertävlingarna innan han fick ge vika i South Swedish Rally då Patrik Johansson snuvade honom på segern. Trea i tabellen hittar vi Magnus Henriksson som tyvärr fick bryta i Karlskrona efter två fina resultat i de två inledande tävlingarna, inte minst i Östersund då han blev slagen med endas 0,2 sekunder av just Hägg.

I Trimmat 4WD är det den regerande svenska mästaren Jerker Axelsson som leder 9 poäng före Thomas Thunström. I Östersund fick Jerker se sig passerad av just Thunström, detta efter att en bil kört av vägen och hindrat Axelsson med flera. Thunström hade sedermera fri väg genom sträckan och kunde räkna hem sin första seger i sin nya R5 Citroen. I South Swedish Rally var det Leo Vegas World Rally Team föraren Fredrik Åhlin som fick kliva högst upp på pallen efter att ha vunnit före Jerker. Åhlin som förhoppningsvis ställer upp i två tävlingar till denna säsong. Trea i klassen är Mats Jonsson.

Sebastian Bourghardt