Nyheter

Skånska rallyklassiker i Sydsvenska Rallycupen
Under augusti månad körs två skånska rallyklassiker, båda ingående i Sydsvenska Rallycupen. Den 8 augusti arrangerade Hässleholms MK Snapphanerallyt och sista helgen i månaden är det SMK Hörbys tur med sin minst lika traditionstyngda TV-Svängen.

I Hässlehom var många segrar helt väntade men det bjöds också på motstånd från gäster utanför Småland och Södra distriktet. Bland annat fick hemmaföraren Stoffe Nilson ge sig på allra sista sträckan mot Jerker Axelsson, Trollhättan. Det har nu ingen inverkan på cupresultatet då Jerker inte tävlar i cupen.

Bland R1a Grupp E hårdnar nu konkurrensen och det är framför allt Team Larsson, Kristianstad som står för det med dubbla klassegrar för Jesper och Hampus. C-förarna var denna gång snabbare och Hampus är nu bara en poäng efter Keith Wennberg, Skillingaryd i den totala prispottslistan.

I de trimmade tvåhjulsdrivna klasserna segrade än en gång Tobias Pettersson, Gränna i C-klassen och tog därmed sin fjärde raka. I B-klassen kom Anton Claesson, Grimslöv tillbaka efter bekymren i Skilling 500 och segrade. I A-klassen slutligen tog Johan Green, Hässleholm sin andra seger för året men med en knapp marginal, bara 1,8 sekunder till Christopher Zeijlon, Skillingaryd. Johan stack innan tävlingen ut hakan och trodde på minst 15 sekunders marginal till närmaste konkurrent i klassen på den mytomspunna Hovdala-sträckan. Det blev bara 0,8 sekunder till Christopher efter 17 kilometers körning

Slutligen lite om R1b/Grupp F/VOC Mekonomen. Giganten Tom Kristensson, Hörby kunde ohotad ta hem ännu en seger. I B-klassen överraskade Rasmus Thulin Johansson, Skillingaryd men sin bästa placering för året, en andra plats medan Robin Liljegren i C-klassen tog sin andra seger för säsongen.

I prispottslistan som förutom ekonomisk utdelning också är kvalificerande för den stora finalen på High Chaparral den 24 oktober har det inte skett några större förändringar sedan sist. De åttio första får köra finalen och kämpa om ytterligare prispengar. Efter Hörby kommer det dock två stortävlingar som båda ger högsta koefficient, Rally Småland med 8 mil SS och Rally Blekingen med 6,3 mil och detta gör att det fortfarande kan ske kraftiga omsvängningar när det är sammanlagt 375 poäng för segrarna att ta med sig hem.

Hälften av de åttio förarna som för tillfället är kvalificerade kommer från fem klubbar. SMK Hörby har 13 förare med i finalen och det understryker klubbens ställning i södra Sverige. Skillingaryds MK 10 st, Hässleholms MK 7 st, Wäxjö MS 6 st och Ryds MK 4 st.

På lördag ser vi alltså fram mot TV-Svängen i Hörby. Klockan tio ger sig 125 ekipage ut på de välkända sträckorna runt Skånemetropolen.

Ställningen i cupen m.m. hittar ni på www.ssrc.se

Mats Bergman