Nyheter

Snart dags för femte deltävlingen i Rally-SM
Fredag den 4 september startar den femte deltävlingen av SM-serien i rally - East Sweden Rally i Linköping. Nästan 100 anmälda ekipage är redo att möta de östgötska skogarna och göra upp om värdefulla poäng. Tävlingen utgår traditionsenligt från Saab Arena där också en publiksträcka kommer att köras inte mindre än tre gånger.

- 70 ekipage är anmälda i någon av SM-klasserna och drygt 20 i Östgötaklassen. Dessutom har vi några i den i den internationella NEZ-klassen, säger Stefan Thaleman, tävlingsledare för East Sweden Rally.

Utslagsgivande och publikfriande bana Tävlingen kommer avgöras över två dagar med totalt nio specialsträckor på elva mil där första start är 17.30 på fredagen vid Saab Arena i Linköping.

- Vi har fått ihop en fantastisk sträckning i år. Det är otroligt fina, roliga och utslagsgivande vägar. Dessutom är banan väldigt publikvänlig. Exempelvis kör vi publiksträckan vid Saab Arena vid tre tillfällen, fredag kväll, lördag förmiddag och lördag eftermiddag. Dessutom kommer en sträcka som startar i Ulrika gå två gånger, både som SS4 och som SS7 vilket ger publiken möjlighet att se bilarna fler gånger från samma ställe, säger Urban Wahlberg, banchef vid East Sweden Rally.

Landskamp mellan Sverige och Norge

Nytt för i år är att parallellt med SM-tävlingen kommer en landskamp att utspela sig mellan Sverige och Norge, där ett lag från Sverige och ett från Norge i fyrhjulsdrivna och tvåhjulsdrivna bilar kommer att göra upp om vilket land som är bäst på rally.

Så körs rallyt

fredag 4 september

SS 1 - Stångebro 1, 1,0 km, starttid 17.30
Stadssträcka som körs helt på asfalt genom parken bredvid Stångån intill Serviceplatsen och Saab Arena.

SS 2 - Häggetorp 1, 13,1 km, starttid 18.35
En välkänd och uppskattad sträcka där de 3-4 första kilometrarna är mycket snabba. Bra publikmöjligheter en kilometer före mål där även en publikparkering finns.

lördag 5 september

SS 3 - Månhult, 18,7 km, starttid kl 08.30
En smal och halvsnabb sträcka med tät skog. De bästa svängarna och publikställena är några kilometer före mål.

SS 4 - Ulrika 1, 19,15 km, starttid kl 09.15
De första åtta kilometrarna är en fin, hård väg där snabba svängar följs av skarpa och går från krön till krön. Efter åtta kilometer övergår sträckan i mer krokig karaktär. Bra med publikplatser och publikparkeringar kring stora delar av sträckan.

SS 5 - Stångebro 2, 1,0 km, starttid 10.25
Stadssträcka som körs helt på asfalt genom parken bredvid Stångån intill Serviceplatsen och Saab Arena.

Service

SS 6 - Arrebro, 17,76 km, starttid kl 13.00
Sträckan börjar som smal och krokig men blir efter ett tag snabbare. Sista biten är bland det bästa man som publik och förare kan erbjudas.

SS 7 - Ulrika 2, 19,15 km, starttid kl 13.50
Samma som SS4. De första åtta kilometrarna är en fin, hård väg där snabba svängar följs av skarpa och går över krön på krön. Efter åtta kilometer övergår sträckan i mer krokig karaktär. Bra med publikplatser och publikparkeringar.

SS 8 - Stångebro 3, 1,0 km, starttid 15.05
Stadssträcka som körs helt på asfalt genom parken bredvid Stångån intill Serviceplatsen och Saab Arena.

Service

SS 9 - Häggetorp 2, 20,11 km, starttid 16.15
Startar som SS2 men efter 10 km går sträckan in på en mindre och krokig väg i cirka fem kilometer. De sista fem kilometrarna är bred med fina svängar. Bra publikplatser och parkeringar den sista milen.

Ceremoni på ramp vid Saab Arena cirka kl 17.30 för segrarna och prisutdelningen kommer ske i restaurangtältet intill rampen.

Rallyprogram köps runt om i Östergötland

Officiellt rallyprogram och karta säljs runt om i Östergötland från och med lördag 29 augusti. För att hitta närmaste försäljningsställe besök www.eastswedenrally.se

Tävlingen följs bäst ute längs banan, men har man inte den möjligheten kan man följa tävlingen via rallyradion och East Sweden Rallys facebooksida. Fullständig information hur ni hittar till dem finns på www.eastswedenrally.se

Resultat hittar du på www.resultatservice.se

Robin Almqvist