Nyheter

Hemmaseger för Peugeot 208 WRX med Timmy Hansen!
Team Peugeot Hansen höll för trycket att prestera inför de 65000 entusiastiska fansen i Loheac och dominerade den franska deltävlingen av 2015 FIA World Rallycross Championship. Timmy Hansen tog den fjärde segern och åttonde podiet för teamet hittills i år.

Att tävla i Loheac, en av rallycrossens mest prestigefyllda tävlingar, är alltid något speciellt, och extra speciellt för Peugeot som stod inför sin hemmapublik. Pressen på förarna och teamet var påtaglig och började redan vid fredagens parad genom byn Loheac och som kantades av åskådare. Förväntningarna kunde inte ha varit högre och teamet visste att det var viktigt att höja sig till en ny nivå inför det betydelsefulla tillfället.

Timmy Hansens, segraren vid den förra deltävlingen i Norge, svar på det var att ta kontroll på helgens första två kvalomgångar med en imponerande uppvisning som kulminerade i en sensationell körning i Heat 2 när han mästerligt skakade av sig trycket från regerande världsmästaren Petter Solberg. Han sparade sedan på däcken i det tredje och fjärde heatet, men klarade ändå av att säkra pole position i ena semi-finalen.

Svensken gjorde en perfekt semi-final och drog full nytta av sin formstarka 208 WRX och vann. Därmed säkrade han även pole position i finalen. I finalen gjorde unge Hansen en suverän start och gick i ledning direkt in i första sväng, för att sedan kunna dra ifrån det hårt jagande finalfältet. Teamets ofelbara finalstrategi hjälpte sedan Timmy till att säkra sin andra seger för året och den fjärde för Team Peugeot Hansen.

Dessvärre gick helgen inte lika bra för Hansens franska teamkollega Davy Jeanney. Trots det högljudda och intensiva påhejandet från hemmapubliken kunde inte segraren från sommarens tidigare tävlingar i Tyskland och Canada fullfölja sitt annars så starka resultat. En rad motgångar i kvalheaten gjorde att han tog sig till semi-final som elfte av tolv bilar. I semi-finalen hade han avancerat upp till en fjärdeplats, där topptre går vidare till final, innan han blev rammad av en konkurrent och han kraschade hårt i avåkningsräcket.

Trots det så räcket de poäng som både Timmy Hansen och Davy Jeanney drog in under helgen att Team Peugeot Hansen kunde utöka sin ledning över Ford Olsberg MSE i Team-VM och ligger nu 53 poäng före.

Timmy Hansen har också närmat sig ledande Petter Solberg ytterligare i Förar-VM och ser nu fram emot nästa tävling som går om bara två veckor på F1-banan i Barcelona, vilket är första gången World RX tävlar där.

Kenneth Hansen, Teamchef
"Det var en absolut fantastisk helg för hela teamet. Vi förberedde oss extra noga inför Loheac, där vi nog trodde att vi skulle bra stöd på hemmaplan, men aldrig att vi skulle bli så otroligt uppbackade som vi blev. Davy har en formidabel fanclub och är omåttligt populär här! Vi försökte hålla oss så gott det gick till den plan vi hade funderat på innan tävlingen, men Davy fick mer problem än väntat, kanske var det enorma favorittrycket som påverkade den mycket jordnära och lugna fransosen. Trots det tycker jag att han gjorde en superbra prestation och hade bra fart men den tog hårthänt slut i semi-finalen. Timmy däremot var snabb direkt på träningen och hade en trygg känsla hela tiden. Han hanterade trycket bra i semi-finalen, men även i finalen och kunde köra hem sin andra raka seger. Det är en dröm som blir sann att få vinna här i Loheac för och med Peugeot!"

Timmy Hansen, #21 208 WRX, segrare
?Jag kan knappt finna ord som kan beskriva hur underbart det känns att få vinna här i Frankrike med Peugeot! Fransmännen älskar franska bilar och jag var överrumplad över det enorma stöd jag fick fastän jag var svensk. Alla i Team Peugeot Hansen har jobbat hårt inför den här tävlingen. Jag tror det märktes och vi hade stort förtroende från publiken. Jag gjorde mitt bästa för att ge tillbaka något av all den positiva energi vi fick. Med det sagt kan jag inte sticka unders stolen med att de senaste dagarna har varit otroligt på frestande och krävande. På banan har det varit stenhårt och däck spelar en stor roll här i Loheac och vi försökte sköta om dem så bra som möjligt. I fjärde heatet gick min 208 WRX som en dröm. I finalen gjorde jag fyra eller fem varv precis "flat out" som vi säger och att nå de farterna på en bana som Loheac är en fenomenal känsla. När jag kom ut från jokern i bra ledning före Solberg kunde jag kosta på mig att njuta av det sista varvet och ta in jublet från det jublande franska publikhavet!"

Davy Jeanney, #17 208 WRX
?Helgen gick inte helt som jag hade hoppats. Det började med ett litet misstag i första heatet vilket jag fick lida för under resten av kvalheaten. Fastän jag fick punktering i fjärde heatet klarade jag av att gå till semi-final. Där fick jag en bra start men på yttern. På nästa varv blev jag avtryckt av en annan bil och i de farterna vi har där fanns det ingen chans att hinna återfå kontrollen på bilen. Jag slog i ett avåkningsräcke hårt och kunde inte fortsätta. Nu har teamet ett jättejobb framför sig att få ordning på bilen till Barcelona som kommer härnäst."

Finalresultat ? Deltävling 9 av 13 (Frankrike - Loheac) ? September 05-06, 2015
1. Timmy Hansen (Team Peugeot Hansen, PEUGEOT 208 WRX)
2. Petter Solberg (SDRX, Citroën DS3)
3. Jean-Baptiste Dubourg (Citroën C4)
4. Johan Kristoffersson (Volkswagen Team Sweden, Volkswagen Polo)
5. Mattias Ekström (EKS, Audi S1)
6. Robin Larsson (Robin Larsson, Audi A1)

FIA World Rallycross Championship totalställning efter nio deltävlingar
Förar-VM

1. Petter Solberg (SDRX, Citroën DS3), 219 pts
2. Timmy Hansen (Team Peugeot Hansen, PEUGEOT 208 WRX), 182 pts
3. Johan Kristoffersson (Volkswagen Team Sweden, Volkswagen Polo), 156 pts
4. Andreas Bakkerud (OlsbergMSE AB, Ford Fiesta ST), 152 pts
5. Davy Jeanney (Team Peugeot Hansen, PEUGEOT 208 WRX), 146 pts
6. Mattias Ekström (EKS, Audi S1), 139 pts
7. Reinis Nitiss (OlsbergMSE AB Ford Fiest ST), 123 pts
8. Toomas Heikkinen, (Marklund Motorsport, Volkswagen Polo), 109 pts

Team-VM
1. Team Peugeot-Hansen, 328 pts
2. Ford Olsbergs MSE, 275 pts
3. SDRX, 244 pts


Susann Hansen