Nyheter

Kevin Hansen tog SM-silver i RallyX Nordic Lites Championship
Kevin Hansen tog silver i RallyX Nordic Supercar Lites Championship när mästerskapet avgjordes på Solvalla igår och fyllde på sin obrutna serie av medaljer sedan han började i klassen förra året.

Inför SM-finalen låg Kevin i delad mästerskapledning med Tobias Brink. Efter att ha vunnit kvalomgångarna tog Kevin några poäng mer än hårdaste konkurrenten och ledde med fyra poäng när det var dags för finaler.

I svåra väderförhållanden, med vår och hal bana efter en rejäl regnskur, tappade Hansen ovanligt nog starten fastän han stod i pole position i den första semi-finalen. Han kom ut som fyra efter första sväng med sin Peugeot 208 Lites, kämpade sig tillbaka och ett varv senare var han upp i ledning efter en snygg omkörning av ledande William Nilsson. Dessvärre slutade resan strax efter då Kevin slog sönder ett hjul när han träffade en banmarkering olyckligt. Hansen tvingades bryta semi-finalen och därmed gick SM-titlen till Brink.

"Min Peugeot 208 Lites kändes bra och vi jobbade på som vanligt för att optimera bilen till de skiftande förhållandena från heat till heat. Till andra dagen och det tredje heatet som kördes på förmiddagen var bilen i balans och vi tog en bra heatseger. Efter det var det ett uppehåll i tidsschemat på nästan 6 timmar eftersom racingen skulle köra sina finaler innan rallycrossen," berättar Peugeot Red Bull Hansen föraren.

"Jag missbedömde fästet i asfalten i starten och fick nästan motorstopp. Det hade regnat innan och jag försökte hitta den torraste platsen i startrutan. Tyvärr hade jag för lågt startvarv. När jag tillslut fick fart igen hade jag ramlat ner till sista plats. Jag försökte reparera skadan och kämpade mig tillbaka så gott det gick. Tillslut var jag ikapp ledande Nilsson och lyckades smita förbi honom in mot hoppet. Sedan vet jag inte riktigt vad som hände för plötsligt hade jag slagit i en däcksbarriär. Det var ganska mörkt och strax innan hade stora eldsflammor tänds upp när vi flög över hoppet. Kanske blev jag bländad för jag såg verkligen inte den svarta däckshögen. Jag träffade olyckligt och styrningen på bilen gick sönder. Det var mitt misstag och det kostade mig mästerskapstiteln. Jag är både ledsen och besviken, men så kan det gå ibland."

Fastän Kevin Hansen har varit en av de allra snabbaste i RallyX Nordic Lites serien har hans SM-serie kantats av otur. Nu är SM:et slut och all fokus riktas istället mot RX Lites serien som körs som supportklass till FIA World Rallycross Championship. På tur står den spanska deltävlingen i Barcelona redan nästa helg, 19-20 september. Där leder Kevin Hansen serien med nio poäng före Kevin Eriksson.

"Det har varit ett tungt och otursdrabbat år i SM:et, så nu ser jag fram emot att få komma tillbaka ut till EM-serien och få köra där igen. Jag gillar min bil och det är alltid roligt att få köra. Barcelona är en ny bana och det ska bli extra kul att få prova vingarna där", säger Kevin.

"Min målsättning är att försöka få ett så rent och städat races som möjligt och att samla poäng till dryga ut ledningen med. RX Lites mästerskapet är stentufft och jag ska göra allt för att försöka göra bra ifrån mig där."

RallyX Nordic Lites, Sovalla Resultat :
1 Tobias Brink (SWE)
2 Thomas Bryntesson (NOR)
3 Andreas Wernersson (SWE)
4 Viktor Johansson (SWE)
5 Joachim Hvaal (NOR)
6 Wiliam Nilsson (SWE)
7 Kevin Hansen (SWE)

RallyX Nordic Lites Championship :
1 Tobias Brink (SWE) 117
2 Kevin Hansen (SWE) 109
3 Viktor Johansson (SWE) 84
4 Thomas Bryntesson (NOR) 82
5 Wiliam Nilsson (SWE) 80
6 Sandra Hultgren (SWE) 79

RX Lites Cup Championship standings :
1. Kevin Hansen (SWE) 105
2. Kevin Eriksson (SWE) 96
3. Thomas Bryntesson (NOR) 82
4. Simon Olofsson (SWE) 72
5. Joachim Hvaal (NOR) 58
6. Sandra Hultgren (SWE) 55

Susann Hansen