Nyheter

Nu bara Rally Blekinge kvar innan finalen i Sydsvenska Rallycupen
SydSvenska RallyCupen körde sin nionde deltävling i och med Rally Småland lördagen den 12 september.

Det blev en mycket värdig och utslagsgivande deltävling. Tävlingen som har sina rötter i det anrika Smålandsrallyt anordnades i trakterna av Vetlanda och Vimmerby på det småländska höglandet. De tre arrangörsklubbarna Vetlanda RRC, Vimmerby MS och Team Skogsåkarna Tranås lyckades få till en tävling med högsta klass både på vägar, kringarrangemang och genomförande i övrigt. De sex sträckorna på sammanlagt 80 km SS höll bra för hela fältet och vann de tävlandes gillande.

Även denna tävling vanns av Stoffe Nilsson, Hässleholm och han avancerar förstås uppåt på prispottslistan.

Segerrikast under säsongen är ändå Tom Kristensen, Hörby som med sin Volvo tog ännu en seger. Det finns väl egentligen inget kvar att vinna för Tom men det är faktiskt ändå så att han inte kan känna sig säker på segern i SSRC:s Prispottslista än.
Om han, i och för sig mot alla odds, skulle bryta i Rally Blekinge och Hampus Larsson, Kristianstad eller Keith Wennberg, Skillingaryd tar full pott så kan Tom bli utan de 25.000:- som är priset till segraren och få finna sig i lägre valörer.

Efter några tävlingar i nya bilen har nu Stefan Ottosson, Vetlanda får upp farten och tog en övertygande seger i R1A Grupp E. Tyvärr bröt värste konkurrenten Thobias Svensson, Hörby med kylarproblem vilket ju ofta är en följd av en avåkning.

I A-förare 2WD var det som vanligt ett veritabelt getingbo med en stor del av den svenska eliten på plats tack vara att Rally Småland också var en deltävling i Svenska Rallycupen men inte heller deras fortåkare kunde denna dag köra ifrån de småländska och skånska förarna. Att se Pierre Fransson, Vimmerby och Magnus Johansson, Älmhult på de två första platserna är ingen överraskning men att Håkan Ståhl, Skillingaryd nu fått upp bronsfart på sin Peugeot är lite mer oväntat men desto mer välkommet. Även Thord Johansson, Hörby följer upp sin fina placering i Hörby med en sjätte plats efter en tid med mer blygsamma placeringar.

Bland B-förarna 2WD gör Viktor Karlsson, Nybro precis som vanligt, det vill säga antingen bryter eller placerar sig på pallen. Denna gång det sistnämnda i och med sin seger.

Slutligen följer vi upp även segraren i C-förare 2WD Rickard Mattisson, Karlskrona som inledde året med att bryta tre tävlingar med sin Ford men nu toppar han upp tre raka andra platser med en seger.

Nu väntar kommande helg Rally Blekinge i trakterna av Karlshamn och Olofström. Klockan 10 på lördagsmorgonen startar 150 ekipage en Blekingerunda med 63 km SS på åtta sträckor. Liksom Hörby har vägarna i Blekinge en betydligt långsammare karaktär, sällan med snittfarter över 100 km. Så kampen fortsätter om äran och prispengarna bland stenmurar och kurvor. "Sten i innern" bör tas på största allvar.

Lite fakta om:
- prispottslistan från grundserien. Prispengar från 25.000:- till segraren, 20.000:- till tvåan och 15.000:- till trean ner till 1.000:- på fyrtionde plats. De åttio första är kvalificerade för finalen.
- finalen. Körs den 24 oktober på High Chaparral. Efter tävlingen är det prisutdelning och fest! I finalen samlas alla förarklasser inom samma bilklass och kör mot varandra på lika villkor. Segraren i finalerna vinner 15.000:-, tvåan 10.000:- och trean 5.000:-. Mer om finalen efter Rally Blekinge.
- tävlingens koefficient. Beroende på antal SS mil och om sträckor körs flera gånger utdelas olika antal poäng. För Rally Småland, 80 km SS resp Rally Blekinge 63 km, multipliceras placeringspoängen med 6 dvs en seger ger 6 x 25 poäng = 150 p.

(I de listor över ställningen i cupen som finns publicerade är de som just nu är kvalificerade till finalen särskilt markerade. Se också komplett lista på www.ssrc.se)

Mats Bergman