Nyheter

Team Peugeot Hansen siktar på nya framgångar i Istanbul
Efter att redan ha grävt guld i väst när Davy Jeanney vann den kanadensiska VM-deltävlingen tidigare i somras, är nu Team Peugeot Hansen på väg till Istanbul i Turkiet för att köra den mest östliga tävlingen på kalendern i FIA World Rallycross Championship 2015.

De två Peugeot 208 WRX förarna har vässat klorna lite extra när VM-serien nu drar till mytomspunna "Miklagård" och den elfte deltävlingen, där teamets främst målsättning är att försöka säkra guldet i Team-VM.

Som porten mellan två kontinenter är Istanbul platsen där deltagarna i FIA World Rallycross Championship tar steget över till Asien. VM-tävlingen kommer att avgöras på Istanbul Park, den tidigare F1-banan, som ligger på den asiatiska sidan av Bosporen, som är sundet som delar den turkiska metropolen - och som kanske kan få se Team-VM titeln avgöras.

Genom att använda det avslutande partiet på formel 1 banan Istanbul Park, som stod värd för det Turkiets Grand Prix mellan 2005 och 2011, är rallycrossbanan en fin blandning mellan typiska racingsvängar på asfalt och delarna med extremt hala kurvor på grus, som mer kräver den form av körning man kan se på is.

Denna typ av utmaningar passar förre formelbilsåkaren Timmy Hansen väl. Efter att ha blivit tvåa där förra året är den unge svensken sugen på att komma tillbaka till Istanbul bakom ratten på sin nummer 21 Peugeot 208 WRX, som han har tagit två VM-segrar med i Norge och Frankrike. Han är redo för att ännu en gång tämja lejonet för att försöka säkra en tredje vinst och med det de viktiga mästerskapspoängen för både Team-VM och Förar-VM. Såsom tvåa i VM-tabellen är han fast besluten att försöka minska luckan som skiljer honom från topplatsen. Samtidigt, stärkt av triumferna i Tyskland och Kanada som har tagit honom till en bra fjärde plats i totalställningen - bara 16 poäng bakom topp-tre - är teamkollegan Davy Jeanney också lika laddad för att åka till Istanbul, trots att han saknar tidigare erfarenhet av den turkiska banan.

Med ett stort gäng mycket skickliga konkurrenter att fightas med siktar de två Peugeot 208 WRX förarna på en elfte pallplats för säsongen och en femte seger för teamet, väl medvetna om att det krävs en mycket stark insats för att lyckas med uppgiften att utöka Team Peugeot Hansens ledning, med bara två deltävlingar kvar efter Turkiet.

Som supportklass till SuperCar kommer Kevin Hansen att köra den sjätte och nästsista deltävlingen av RX Lites mästerskapet. Peugeot Red Bull Hansen Junior föraren är helt fokuserad på att behålla ledningen i förarmästerskapet, men också såklart taggad för att försöka utöka marginalen till sina närmsta titelrivaler.

Kenneth Hansen, teamchef
"Förra året var vi mycket snabba i Istanbul och blev tvåa i finalen. Det är den typ av banan som snabb straffar den ouppmärksamme. Eftersom banan går delvis på den gamla F1-banan, med mycket fäste och långa svepande kurvor, kontra de nya gruspartierna, som däremot är mycket hala, gör arbetet att hitta en bra kompromiss för bilen inställningar till en riktigt hård nöt att knäcka. Med det sagt så hittade vi ändå en bra grund att stå på 2014 och vi ska se om vi kan fortsätta att bygga utifrån de kunskaperna på årets bilar. Och skulle det inte göra det så är jag säker på att både Timmy och Davy kommer att leda oss framåt. Vad som än händer kan ni vara säkra på att vi kommer att göra allt vi kan och förmår för att utöka ledningen i teammästerskapet, vilket är det främsta målet vi har."

Tävlingarna från Istanbul kommer att sändas på TV i över 120 länder runt om i världen. Semi-finalerna och final visas Live i Sverige på TV10 och på L'Equipe 21 i Frankrike.

Tidsschema (lokala tider, GMT +1 timme)
Lördag, 3 oktober
- 11:00 : Fri träning
- 14:00 : Heat 1
- 16:00 : Heat 2

Söndag, 4 oktober
- 9:15 : Warm Up
- 10:30 : Heat 3
- 12:00 : Heat 4
- 15:00 : Semi-finaler / Final

Bandata
- Längd: 1.300km
- Asfalt: 60%
- Grus: 40%

FIA World Rallycross Championship totalställning efter 10 av 13 deltävlingar
Förar-VM
1. Petter Solberg (SDRX, Citroën DS3), 243 pts
2. Timmy Hansen (Team Peugeot Hansen, PEUGEOT 208 WRX), 208 pts
3. Johan Kristoffersson (Volkswagen Team Sweden, Volkswagen Polo), 182 pts
4. Davy Jeanney (Team Peugeot Hansen, PEUGEOT 208 WRX), 166 pts
5. Andreas Bakkerud (Olsbergs MSE AB, Ford Fiesta ST), 163 pts
6. Mattias Ekström (EKS, Audi S1), 155 pts
7. Reinis Nitiss (Olsbergs MSE AB Ford Fiesta ST), 134 pts
8. Toomas Heikkinen, (Marklund Motorsport, Volkswagen Polo), 121 pts

Team-VM
1. Team Peugeot-Hansen, 374 pts
2. Ford Olsbergs MSE, 297 pts
3. SDRX, 268 pts

Susann Hansen