Nyheter

Femte VM-segern för Team Peugeot Hansen i Istanbul
Med ett hårdare motstånd än någonsin vid den 11:e deltävlingen av FIA World Rallycross Championship i Istanbul (Turkiet) var de två Peugeot 208 WRX förarna tvungna att släppa alla spärrar i semi-final och final - och tackvare Timmy Hansens seger och Davy Jeanneys femte plats - har Team Peugeot Hansen tagit ytterligare ett steg närmare Team-VM titeln när bara två deltävlingar återstår av säsongen.

De två Peugeot 208 WRX fick upp till bevis mot ett stentufft startfält vid VM-seriens enda stop på den asiatiska kontinenten. Även om Timmy Hansen vann den första kvalomgången på rallycrossbanan som lånat de avslutande svängarna på den före detta formel 1-banan, så bjöd både Audi och Ford på hårdast tänkbara motstånd.

Trots den massiva trycket lyckades Hansen säkra en andraplats efter kvalomgångarna, medan Davy Jeanney i systerbilen hade en besvärligare resa genom kvalet men som också tog sig vidare den semi-finalerna.

Efter en actionfylld andra semi-final tog sig duon från Team Peugeot Hansen vidare till den avgörande finalen genom att ta en första och andraplats - ingen dålig insats med tanke på den dramatiken och spänningen av de tuffaste sex varven på länge.

I finalen lyckades Hansen behålla sitt momentum och ledde från start till mål, och på ett konstfullt sätt satte han hårt mot hårt genom att stå emot en ivrigt jagande Andreas Bakkerud - speciellt på det allra sista varvet. Jeanney kompletterade sin teamkamrats triumf med en femte plats och tog därmed en bra hög med mästerskapspoäng. Team Peugeot Hansen utökade sin ledning i Team-VM till ett 79 poängs försprång med bara två deltävlingar kvar, dels Italien om två veckor och därefter avslutningen i Argentina i slutet av november.

Med sin tredje seger för säsongen minskade Timmy Hansen avståndet mellan honom och regerande mästaren Petter Solberg i Förar-VM. Den unge svensken är nu bara 19 poäng bakom.

I RX Lites Cup leder fortfarande Peugeot Red Bull Hansen Junior föraren Kevin Hansen med 11 poäng till godo på närmste man med bara en tävling kvar och det i Italien den 16-17 oktober.

Kenneth Hansen, Teamchef
"Ännu en brilliant day för teamet! Jag är superglad över Davy Jeanneys styrka att komma tillbaka både efter gårdagens och förmiddagens problem. Det var en häftig känsla att se när de två Peugeoterna kämpade sig till en första och andra plats i semi-finalen. Timmy hade en hel del tekniska problem men lyckades att övervinna dem med att ändra körstil. Finalen var speciellt intensiv. Timmy gav allt och lite till för att tiondel för tiondel utöka avståndet mellan honom och Bakkerud, som hela tiden var precis hack i häl. Det var en enorm adrenalinkick att se honom vinna finalen och med Davy på femte plats. Teamet presterade perfekt ännu en gång och resultatet var att vi lyckades få med oss många viktiga poäng här i Turkiet i jakten på Team-VM titeln.

Timmy Hansen, Peugeot 208 WRX #21, segrare
"De var troligen mitt livs 12 mest spännande och njutningsbara varv hittills i min karriär, men en ovanligt hög intensitet. I semi-finalen fick jag kämpa med dålig motoreffekt på grund av att avgasröret blockerats efter en påkörning i bak i starten, och jag tvingades att snabbt ställa om min körning till de nya förutsättningarna och dra maximal nytta av alla de andra fördelarna min Peugeot har för att orka hålla tempot. Det var ett kaotiskt race, men jag fixade att hålla mig i ledning och det var en fröjd att se Davy i min backspegel. Vi var båda i final! I finalen utspelades ett liknande scenario för mig. Utan all motoreffekt fick jag ta i för kung och fosterland och verkligen ta fram varenda uns av fart i mig och bilen för att orka hålla Bakkerud bakom - och det betalade sig med seger! Med Davy på femte plats drog vi in en bra poängskörd till Team-VM, vilket var precis det vi hade siktat på."

Davy Jeanney, Peugeot 208 WRX #17, 5:a
?Min helg började inte så bra. En krasch i tredje heatet kvaddade min bil rejält. Jag måste få passa på att tacka mitt team för allt hårt jobb som gjorde att jag faktiskt lyckades komma ut till det fjärde heatet överhuvudtaget och en chans att ta mig till semi-final. Jag och Timmy var i samma semi-final och genom att undvika den värsta dramatiken och krascherna var jag helt plötsligt tvåa. Det var en härlig revansch och återgäldning till mekanikernas utomordentliga jobb. I finalen var vår strategi att följa med Audibilarna genom jokern, men de fick problem och jag blev rejält hindrad. Alla förhoppningar att komma högre än femte grusades.I sin helhet är jag nöjd med helgen och att vi stärkte vår position i Team-VM."

Final resultat, deltävling 11 - Istanbul Park, Turkiet,
1. Timmy Hansen (Team Peugeot Hansen, PEUGEOT 208 WRX)
2. Andreas Bakkerud (OlsbergMSE AB, Ford Fiesta ST)
3. Johan Kristoffersson (Volkswagen Team Sweden, Volkswagen Polo)
4. Mattias Ekström (EKSRX, Audi S1)
5. Davy Jeanney (Team Peugeot Hansen, PEUGEOT 208 WRX)
6. Anton Marklund (EKSRX, Audi S1)

FIA World Rallycross Championship totalställning efter 11av 13 deltävlingar
Förar-VM
1. Petter Solberg (SDRX, Citroën DS3), 256 pts
2. Timmy Hansen (Team Peugeot Hansen, PEUGEOT 208 WRX), 237 pts
3. Johan Kristoffersson (Volkswagen Team Sweden, Volkswagen Polo), 201 pts
4. Andreas Bakkerud (OlsbergMSE AB, Ford Fiesta ST), 188 pts
5. Davy Jeanney (Team Peugeot Hansen, PEUGEOT 208 WRX), 180 pts
6. Mattias Ekström (EKS, Audi S1), 179 pts
7. Reinis Nitiss (OlsbergMSE AB Ford Fiesta ST), 150 pts
8. Toomas Heikkinen, (Marklund Motorsport, Volkswagen Polo), 124 pts

Team-VM
1. Team Peugeot-Hansen, 417 pts
2. Ford Olsbergs MSE, 338 pts
3. SDRX, 281 pts


Susann Hansen>