Nyheter

Nygren imponerade då VOC Mekonomen Rally körde Nora, slog både ny och gammal mästare.
Nora MK debuterade som arrangör i VOC Mekonomen Rallys nationella grusserier, Sommar- och Sverigeserien. Nora bjöd på 3,5 mil högklassigt rally på snabba vägar. Resultaten i förarklasserna var inte riktigt de vi har varit vana vid i år. Seger i högsta elitklassen togs hem av rutinerade Fredrik Menck som återkommit från några års rallydvala med besked. Största pokalen i Elit B lyftes av Mattias Andersson. I cupklassen och bland ungdomarna var det mesta dock som vanligt. Elias Lundberg och André Nygren tog var sin imponerande seger. André slog dessutom till med något så ovanligt som att totalsegra i Sverigeserien som C-förare. Imponerande!

Nora är definitivt allt annat än en nykomling på rallyscenen men det här var första gången de arrangerade en tävling för VOC Mekonomen Rallys serier. Rutinen sken igenom med en tävling som flöt bra och som bjöd på snabba vägar av högsta kvalitet.

Nora MK har verkligen visat att de kan arrangera en tävling på den nivån våra cupdeltagare är vana vid. Idel positiva kommentarer från de tävlande, säger klassansvarig Roger Fransson.

Menck satte press i Elit A från start till mål.

Fredrik Menck har haft en paus från rallyåkandet sedan 2011 men på senare tid har suget blivit för stort. Med en införskaffad 240 satte han press på favoriten Tom Kristensson redan på dagens första specialsträcka. Inför sista sträckan skiljde det bara 1,4 sekunder till Toms fördel men Fredrik var den som drog det längre strået och kunde återigen känna på känslan att stå högst på pallen i en deltävling i SverigeSerien.

Jag måste erkänna att jag är lite förvånad över det tempo tidigare mästare Fredrik satte upp efter så här lång bortavaro, trots att vi vet att han är mycket snabb och han kan självklart aldrig räknas bort. Tom Kristensson har ju varit minst sagt dominerande under säsongen och helt säkert känns inte en andraplats och fjärde tid totalt lika roligt för honom men det är absolut ingen anledning att stå annat än rak i ryggen inför. Dessutom tror jag vi kommer att få se en supertaggad Tom till finalen i Örebro, det blir en fantastisk finalkrydda.

Tredjeplatsen togs hem av Christer Westerdahl som hela dagen låg i en tuff fight med seniorkollegan Lars Ohlsson.

Mattias Andersson segrade i Elit B

I finaltävlingen 2014 stod Mattias Andersson högst upp på pallen och denna helg i Nora var det dags igen. Det var dock ingen självklarhet. Då Mattias och Kent-Ola Björklund hade kört de första två sträckorna skiljde det bara en sekund mellan dem, då till Kent-Olas fördel. Mattias satte dock ned foten rejält på tredje och sista sträckan och satte totalsnabbaste tid.

Vi vet sedan tidigare att Mattias är snabb och trivs extra bra på snabba vägar. Nu är han på riktigt tillbaka med nybyggd bil efter kraschen i Osby i våras. Viktigt att notera är att Mattias också körde in på andra tid totalt i hela VOC Mekonomen Rally. Bara att lyfta på kepsen för den bedriften!

Även i denna klass pågick en tight fight mellan trean och fyran. Här var det Erik Stenberg som drog det längre strået framför Dan Rohdin.

En tyngre dag var det för årets klassdominant Frederik Eckhardt. En avåkning förstörde dagen. Inte blev det bättre av att den skedde mitt framför en samlad fanclub med flaggor, banderoller och allt. Men sett till tabellen så spelar det här lilla debaclet mindre roll. Frederik står ändå extremt stark inför finalen i Örebro senare i oktober.

Utklassning av André Nygren i Cup-klassen.

Var det jämt i toppen i Elit-klasserna så var det raka motsatsen i C-klassen. André Nygren stod tveklöst för helgens uppvisning då han passerade mållinjen som totalsnabbaste förare i hela den tuffa VOC Mekonomen Rallyklassen.

Att totalvinna klassen som C-förare är alltid en fantastisk bedrift men att göra det i en så tuff serie som Sverigeserien är inget annat än en unik bedrift som vi sett hända väldigt sällan. Förra gången det skedde var så länge sedan som 2012, bakom ratten då satt en 18-årig Emil Bergkvist. Vad månde bli av denne värmländske jättebegåvning? Jag hoppas verkligen att André är ytterligare en talang vi kommer få se nå oanade höjder i den här sporten och VOC Mekonomen Rally har ju gång-på-gång visat sig vara en mycket bra språngbräda.

Bakom André körde Andreas Liljeberg in på en andraplats.

- Andreas har en fantastisk utveckling, och nu släppte det på riktigt. Med sin äldre 240 så bevisar han också att de bilar som är tillåtna att använda i VOC Mekonomen Rally är väldigt likvärdiga, det handlar bara om talang bakom ratten. Andreas skulle till exempel med sin tid varit fyra i Elit A. Och han är sjua totalt i hela den stenhårda VOC Mekonomen Rallyklassen. Fantastiskt!

Sin vana trogen bjöd dock även C-förarna på strider åtskilda av tiondelar då Fredrik Hagelin knep tredjeplatsen med blott 0,9 sekunder före Daniel Torph.

Cupklassen har verkligen färgats av strider på tiondelen den här säsongen, och så även Sverigeserietabellen. Inför finalen har vi sex förare som skiljs åt med bara sex poäng. Det kommer verkligen bli en fight in i det sista. Därtill kan vi konstatera att tempot är makalöst högt även i denna klass och jag tror vi kan tacka André Nygren för detta. Han har verkligen satt press på sina konkurrenter att vrida upp tempot. Skillnaderna mellan förarklasserna har i det närmaste har suddas ut i VOC.

Elias Lundberg stod pall för favorittrycket i juniorklassen.

Elias Lundberg tog sin sjätte seger i årets Sverigeserie efter en stabil körning från start till mål. Andraplatsen omhändertogs tryggt av Isac Nordström före trean Rasmus Holm.

I ungdomsrallyklassen var det mesta som vanligt. Elias Lundberg som dominerat säsongen åkte hem segern. Isac Nordström jagade och gick till slut i mål 14 sekunder efter Elias. Trots dominans hela året så är ändå inte cuperna helt avgjorda, det sker inte förrän i Örebro, så tuff är juniorklassen även om det mesta förstås talar till Elias Lundbergs fördel.
Vi tackar Nora MK för en utmärkt tävling och hoppas på ett snart återseende. Det här var första gången ni körde serietävling i VOC Mekonomen Rally men för vår del så hoppas vi att det var långt ifrån den sista.

Nu laddar klassen upp för finalen i Örebro den 17/10. Då blir det hett på riktigt då segrar och pallplatser i 2015-års säsong ska få sin slutgiltiga fördelning.

Roger Fransson